“Klimaaktivisme er ikke en forbrydelse”, råber de 50 fremmødte aktivister igen og igen foran Østre Landsret.
Klokken er lidt over 12, og de to unge klimaaktivister, der kalder sig “Rod” og “Momo”, er netop kommet ud fra retten.
Her var de tiltalt for at have forårsaget “omfattende forstyrrelse i driften af almindelige samfærdselsmidler”, da de klatrede op i en stålkonstruktion på Langebro i København den 27. maj 2021.
For det krævede anklageren, at de to klimaaktivister skulle straffes med fængsel i op til to måneder.
Blokaden var en del af Extinction Rebellions oprørsuge, hvor der i en hel uge var klimaaktioner i København. Blokaden var en protest over regeringens manglende klimahandling.
Det er vores grundlovssikrede ret at demonstrere. Det er ikke verdens undergang, at Langebro blev blokeret i to timer.
“Momo”, klimaaktivist i Extinction Rebellion
I to et halvt år har de to aktivister frygtet at blive sendt i fængsel i flere måneder. Nu kan de “nøjes” med bøde på 2000 kroner.
Dermed stadfæstede Østre Landsret den dom, som Københavns Byret afsagde den 29. september.
– Selv om vi er blevet dømt, så er vi faktisk lettede over dommen. Anklageren havde krævet, at vi skulle i fængsel i to måneder. Så det er en sejr. Det muliggør en masse aktivisme, som vi kan lave i fremtiden, siger “Rod” til Arbejderen.
– I to og et halvt år har vi levet i frygt for at komme i fængsel. Det er i sig selv en hård straf, supplerer “Momo”, der står ved siden af hende.
Rettens afgørelse gør ikke det store indtryk på “Momo”:
– Det er ikke en forbrydelse at kæmpe for liv. Vi deltog i en demonstration for klimaet. Det er vores grundlovssikrede ret at demonstrere. Det er ikke verdens undergang, at Langebro blev blokeret i to timer.
“Det handler ikke om os”
Dommen kommer til at få stor indflydelse på, hvilken straf aktivister kan få for lignende aktioner i fremtiden, og “Rod” håber på, at dommen vil skabe præcedens. Det vil betyde, at klimaaktivister ikke risikerer fængsel for at spærre en vej.
“Rod” stiller sig op foran de fremmødte aktivister, der er kommet til Østre Landsret for at støtte hende og “Momo”.
– Det handler ikke om os. Det handler om ofrene for klimakrisen. Om dem der mister hus og hjem i et jordskred, i en stormflod, i en orkan. Et skybrud. Om dem hvis mark tørrer ud i tørken. Om dem der bliver tvunget på flugt. Om dem der dør i menneskeskabte klimakatastrofer.
– Det handler om dem, der står ved frontlinjen. Om oprindelige folk der har kæmpet for at få grådige stater og firmaer til at fucke af fra deres territorier. Om klimaaktivisterne i det globale syd der bliver dræbt. Om de aktivister der alligevel kæmper videre. De er modigere, end jeg nogensinde har været.
Hun har skrevet en sang til lejligheden. Den hedder “solidaritet er vores stærkeste våben”.
Hun griber en guitar, og folk sætter sig ned foran landsretten, og “Rod” begynder at synge:
“Solidaritet er vores våben… Det er vores stærkeste våben… Jeg ved, at du drømmer om en anden verden… Jeg ser, at du kæmper for en anden verden…”
Prinicipiel sag
Sagen er principiel, fordi den giver et fingerpeg om, hvor hårdt retssystemet er villig til at dømme klimaaktivister, der protesterer mod politikernes manglende handling.
I øjeblikket er 22 andre klimaaktivister sigtet for den samme paragraf for lignende civilulydighedsaktioner – blandt andet en større protest mod privatflyvning i Roskilde Lufthavn, som Scientist Rebellion stod bag.
Også disse klimaaktivister står over for retssager med strafferammer på op til flere års fængsel, fordi de blandt andet har lænket sig fast til broer og klistret sig fast til asfalten med superlim for at gøre det svært for politiet at fjerne dem.
– Vi er glade for, at dommen lægger vægt på, at det var en demonstration, siger Birk Albæk fra Ulydig Retshjælp til Arbejderen.
Han uddyber:
– Helt overordnet burde klimaaktivisme jo ikke blive straffet. Hvis klimaaktivisme skal straffes, så skal det være den laveste straf. Den danske klimabevægelse skal ikke ties ihjel.
Dommerne i Østre Landsret besluttede, at staten skal betale sagens omkostninger.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.