Som det eneste dagblad i Tyskland bliver marxistiske junge Welt (JW) overvåget af den tyske efterretningstjeneste, der regelmæssigt har inkluderet JW i sine rapporter siden 2004. JW anser overvågningen som regeringens forsøg på at tage “økonomiske ressourcer” fra avisen, skriver JW i en pressemeddelelse.
Ulla Jelpke, medlem af det tyske parlament for det socialistiske parti Die Linke, har rejst sagen i Forbundsdagen og bedt regeringen om en forklaring på de mange års overvågning af JW. På vegne af regeringen har Günter Krings, formand for det tyske parlament, svaret Ulla Jelpke.
“Revolutionære marxistiske overbevisninger er baseret på forskellige aspekter, der strider mod de grundlæggende principper for den frie demokratiske grundorden. For eksempel strider opdelingen af et samfund efter karakteristikken ved produktionsorienteret klassemedlemskab mod garantien for menneskelig værdighed”, skriver Krings i svaret til Ulla Jelpke.
I svaret betegner han også JW som “venstreekstremistisk”.
JW mener derimod, at Tysklands regering krænker demokratiske frihedsrettigheder ved at modarbejde alle, der indtager en marxistisk holdning og “antager eksistensen af klasser”. Dagbladet appellerer til offentligheden om at modsætte sig begrænsningen af de demokratiske rettigheder.
– Dette er tydeligt rettet mod pressefriheden eller friheden til at rapportere, siger Stefan Huth, chefredaktør for junge Welt, til Arbejderen.
Forfatningsfjendtlig og ekstremistisk
“Med et aktuelt oplag på 23.400 eksemplarer (27.000 eksemplarer om lørdagen) når JW ifølge sine egne oplysninger et stort publikum, hvor den kan sprede sine forfatningsfjendtlige holdninger”, skriver Krings.
Parlamentsformanden uddyber, at formålet med efterretningstjenestens overvågning og rapportering om JW er “at informere offentligheden om forfatningsfjendtlige bestræbelser for at fratage dem yderligere yngleplads”.
Krings begrunder desuden overvågningen af JW med, at avisen arrangerer den årlige internationale Rosa Luxemburg-konference, “hvor overvejende venstreorienterede ekstremister fra Tyskland og udlandet deltager”.
Læs også
JW ser regeringens begrundelse for den fortsatte overvågning af avisen som en bekymrende udvikling for pressefriheden i Tyskland. JW mener, at hverken dens marxistiske orientering eller avisens rolle som arrangør af konference kan retfærdiggøre overvågning eller klassificering som “forfatningsfjendtlig” og “ekstremistisk”.
– Vi accepterer forfatningen og de civile rettigheder, den sikrer. Men vi anser den hverken som det sidste ord eller for at være hellig, i særdeleshed ikke i forhold til samfundets ejerskabsstruktur eller andre potentielle former for samfund som socialisme. Dette er simpelthen ikke imod tysk lov, uddyber Huth til Arbejderen.
I lyset af imperialismens tilbagegang
– Efterretningstjenesten såvel som den ledende koalition af CDU og socialdemokrater i Berlin benægter simpelthen det faktum, at JW er en avis, et journalistisk produkt, der produceres af journalister. I stedet hævder de, at vi er en organisation eller, juridisk udtrykt, en sammenslutning af personer, forklarer chefredaktøren.
Huth fortæller desuden, at statslige myndigheder har gennemført lignende foranstaltninger mod andre antifascistiske aktører som organisationerne Unionen for Forfulgte af Nazistregimet og Hans-Litten-Arkivet, retshjælpen Rød Hjælp og for nyligt Tysklands Kommunistiske Parti (DKP).
Huth mener, at tyske myndigheders tiltag mod antifascistiske aktører afspejler en ny tid, hvor de imperialistiske magter ser sig udfordret af andre former for samfundsstrukturer.
Jeg kender intet andet vestligt demokrati, hvor journalister bliver angrebet på en så ondskabsfuld måde.
Stefan Huth, chefredaktør for junge Welt
– Det er blevet klart, at imperialismen er i tilbagegang og først og fremmest udfordres af Folkerepublikken Kina og dens blomstrende økonomi. Dette er en af grundene til, at marxistiske tanker marginaliseres og nu endda kriminaliseres af den herskende politik, siger Huth og fortsætter:
– Man forsøger at gøre overbevisningen om, at der ikke er noget alternativ til kapitalismen, til en almen opfattelse.
Chefredaktøren uddyber, at denne overbevisning typisk bliver fremført i tider, “hvor det sociale system afmonteres”. Han peger på covid-19-pandemien, hvis omkostninger bliver lagt på “de arbejdende masser”. Desuden kommer tiltagene i en tid, hvor Tysklands omkostninger for kommende krige “eksploderer”.
– Derfor kvæles den progressive oppositions stemme i modsætning til højreorienterede kræfter, der næres og kæles for af staten, kritiserer Huth.
Frataget økonomiske ressourcer
Stefan Huth fortæller, at det har økonomiske konsekvenser for JW at blive overvåget og inkluderet i efterretningstjenestens rapporter som værende venstreekstremistisk. På sin hjemmeside fortæller JW, at det strider mod Tysklands konkurrencelov.
Det skyldes for eksempel, at de tyske statsbaner Deutsche Bahn, flere kommuner og radiostationer henviser til rapporterne og nægter at give reklameplads til JW, biblioteker blokerer adgang til dagbladets hjemmeside, og et trykkeri nægtede at producere et magasin, fordi det indholdt en reklame for JW.
– Nu er junge Welt ikke en politisk organisation, men et journalistisk produkt. Vi ser en stor politisk skandale i det faktum, at en statsmyndighed formår at plyndre en uafhængig avis på denne måde, fordi den ikke kan lide bestemt indhold, skriver JW.
Ifølge Stefan Huth er det ikke muligt at udregne de konkrete omkostninger, som efterretningstjenestens overvågning og rapportering forårsager for JW. Det er nemlig umuligt at sige, hvor mange mennesker der er blevet afskrækket fra at abonnere på avisen, fordi de ikke vil betragtes som tilhængere af en ulovlig organisation.
Han mener desuden, at efterretningstjenestens klassificering af JW som “forfatningsfjendtlig” og “ekstremistisk” kan betyde, at forretningspartnere, forfattere og oplægsholdere nægter at deltage i avisens årlige Rosa Luxemburg-konference.
Huth peger i den forbindelse på Wikipedia, hvor det om JW siges, at “tyske myndigheder kategoriserer det som et venstreorienteret medie, fjendtligt overfor den forfatningsmæssige orden”.
– Det selverklærede mål med denne operation er at gøre økonomisk skade, fastslår Huth.
I kamp for pressefrihed
Stefan Huth fortæller, at “der er en lang tradition i Tyskland for at svine venstrefløjen til”. Han peger på de antisocialistiske love fra 1870’erne, hvor fagforeninger og 45 aviser blev forbudt. Kommunistiske partier blev senere smadret under Hitlers fascistiske regime, og i 1956 blev det kommunistiske parti KPD forbudt af den tyske regering.
Chefredaktøren ser den tyske efterretningstjenestes overvågning og rapportering om JW som endnu et forsøg på at eliminere marxistiske stemmer.
– Jeg kender intet andet vestligt demokrati, hvor journalister bliver angrebet på en så ondskabsfuld måde, understreger Huth.
junge Welt
- Er et tysk, uafhængigt, marxistisk dagblad.
- Blev grundlagt i den sovjetiske del af Berlin i 1947.
- Blev senere den officielle avis for det kommunistiske ungdomsforbund Frei Deutsche Jugend.
- Var med et oplag på omkring 1,4 millioner den største avis i DDR.
- Blev relanceret i 1994 som Tysklands mest venstreorienterede avis efter Murens fald.
- Er i dag et kooperativ bestående af over 2000 medlemmer.
- Mener fortsat, at der er behov for en antikapitalistisk og internationalistisk venstrefløj, hvis mål er et socialistisk samfund.
- Har et oplag på 19.800 eksemplarer (26.000 om lørdagen).
Han oplyser, at JW i øjeblikket overvejer at tage juridiske skridt “mod regeringens forsøg på at kriminalisere” avisen. Derudover er dagbladet i kontakt med fagforeninger og andre organisationer, “der er kendt for at engagere sig i pressefrihed”. JW har modtaget solidaritetserklæringer fra hele verden, og avisen værdsætter, at sagen omtales i andre progressive medier.
– Da det selvudråbte mål for regeringens kampagne mod os er at forårsage økonomisk skade, opfordrer vi folk til at abonnere på junge Welt, da dette i øjeblikket er den mest effektive form for modstand, siger Huth.
Du kan tegne et abonnement på JW her.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.