Verdens Flygtningedag er en mærkedag indstiftet af FN for at ære flygtninge over hele kloden. Den falder hvert år den 20. juni og fejrer styrken og modet hos mennesker, der er blevet tvunget til at flygte fra deres hjemland for at undslippe konflikt eller forfølgelse.
FN beskriver Verdens Flygtningedag som en anledning til at opbygge empati og forståelse for flygtninges situation og til at anerkende flygtende menneskers viljefasthed til genopbygning af deres liv under ekstreme vilkår.
I Danmark markeres dagen i år i en række byer landet over – herunder Aarhus, Odense, København og Svendborg.
Her sætter Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination fokus på verdens 108 millioner mennesker på flugt – og især flygtninge i Danmark og EU.
Aarhus
Racismefri By Aarhus for Mangfoldighed udnytter muligheden til at sætte fokus på flygtningene i udrejsecenter Kærshovedgård den 25. juni under parolen For en fair og human flygtningepolitik.
Målet er at sætte fokus på, hvad arrangørerne kalder en inhuman flygtninge- og udlændingepolitik – herunder de kritisable vilkår, som mennesker på flugt lever under i landets udrejsecentre.
Der er arrangeret bus fra Aarhus til Kærshovedgård, som du kan tilmelde dig ved at sende en besked og betaling til 31 31 35 76 – prisen tur-retur for folk i arbejde er 150 kroner, alle andre 50 kroner.
Odense
Racismefri By Odense for Mangfoldighed holder en mangfoldighedsfestival i solidaritet med verdens flygtninge i Munke Mose den 17. juni.
Arrangørerne håber, at mange foreninger vil deltage med en bod og vise deres støtte for verdens flygtninge og for mangfoldigheden.
Derudover byder dagen på aktiviteter som bannermaling, ansigtsmaling, antiracistisk Jeopardy, brevskrivning, fodbold, kroket, kongespil og meget mere.
Om aftenen rykker arrangementet til Ungdomshuset i Nørregade 60, hvor grillen tændes, deltagerne kan tilberede deres medbragte mad.
Arrangørerne understreger, at alle er velkomne.
København
Racismefri By – København for Mangfoldighed afholder debatcafé på Kapelvej 44 på Nørrebro. Temaet er arbejdspligten for såkaldt “ikke-vestlige” i Danmark under overskriften: Nej til tvangsarbejde til minoriserede kvinder.
Arrangementet foregår 18. juni og byder på oplæg og diskussion om arbejdspligt for personer på offentlige ydelser, som regeringen har understreget, er et forslag især rettet mod “ikke-vestlige” kvinder.
Arrangørerne skriver:
“Regeringen fører endnu engang en racistisk politik, som ikke kun rammer etnisk minoriserede danskere, men også resten af arbejderklassen. At indføre arbejdspligt på 37 timer for at modtage offentlig ydelse vil betyde en timeløn på under 50 kroner! Det er statsunderstøttet løndumping!”
Svendborg
Antiracistisk Netværk i Svendborg holder gadeaktion den 20. juni klokken 15-16.30 på Gerrits Plads med bannere og uddeling af flyers.
Kender du til et eller flere arrangementer i forbindelse med Verdens Flygtningedag? Send en mail til kalender@arbejderen.dk og spred ordet!
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.