Se min kommentar til Henrik Stamer Hedins blog-indlæg om krigen i Ukraine.
I 2018 udkom 2. udgave af min bog Materialismens filosofi. Det var et resumé af debatten om fornyelsen af marxismen, der var årsagen til spaltningen af DKP. Bogen er blevet omtalt i DKP’s blad første gang i august 2016 med en anmeldelse af redaktøren, og i 2018 i forbindelse med bogens 2. udgave af Niels Rosendahl Jensen.
Det går som en rød tråd i gennem alle bogens debatindlæg, at skillelinjen mellem den principielle holdning i “Det Kommunistiske Manifest” og Lenins teoretiske bidrag og erfaringer i den revolutionære bevægelse, både nationalt og internationalt, og likvidatorernes afvikling af marxismen.
Lenin har indgående beskrevet likvidatorstrømningens indflydelse i det russiske socialdemokrati, for eksempel i artiklen Omstridte spørgsmål fra 1913, hvor han karakteriserer de småborgerlige intellektuelle, som borgerskabets repræsentanter i arbejderbevægelen. (Lenin, Udvalgte Værker bd. 5, side 117, f.)
Arbejderbevægelsen står ved en ny korsvej, fremkaldt af den dybe økonomiske krise og krigen i Ukraine, som klokkeklart demonstrerer den manglende klasseanalyse hos “fornyerne”, og det store klasseforræderi på venstrefløjen; det vil sige dele af fagbevægelsen, ungdommen og andre progressive kræfter, der stort set lammet af den indre splittelse mellem Enhedslistens opportunisme og resten af bevægelsen (K-partier, DKP med flere).
Derfor anbefaler jeg varmt at læse Materialismens filosofi for på den måde at skabe afklaring i arbejderbevægelsen.
P.S. Bogen kan lånes på biblioteket både i den 1. og anden udgave.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.