Vi har løbende besøgt Frihedsmuseet, siden det nye “museum” blev oprettet. Vi er meget overraskede over, at man både på udstillingen og i udstillingskataloget sætter en modsætning op mellem de borgerlige og de kommunistiske modstandsfolk. Det er ikke sket før!
Man overser, at de arbejdede tæt sammen i Frihedsrådet, som for øvrigt næsten ikke nævnes nogen steder. Især er vi rystet over nedenstående tekst på udstillingen, da det tangerer historieforfalskning set i lyset af, at de, som var frihedskæmpere – kommunistiske eller borgerlige, ikke mere lever og kan protestere.
“De borgerlige kæmper for et frit Danmark. For kommunisterne er kampen mod nazisterne et skridt på vejen. De ønsker en kommunistisk verdensorden, og at Danmark på sigt bliver kommunistisk.”
Denne påstand om, at kommunisterne ikke kun kæmpede for et frit Danmark, men havde andre skumle hensigter, er der ikke noget belæg for, og den er en hån imod de mange, der ofrede livet eller i bedste fald overlevede mærket på krop og sjæl.
Vi vil derfor bede dig om, for museets anstændigheds skyld, at sørge for, at denne tekst bliver fjernet.
Desuden har museet fået karakter af et besættelsesmuseum og er ikke i den ånd, frihedskæmperne oprettede det i. Det er svært at få øje på de mange effekter samt den ånd, som frihedskæmperne havde fokus på, da de oprettede Frihedsmuseet.
Glasmaleriet
Siden 1983 havde et stort glasmaleri skabt af kunstneren Carl-Henning Pedersen prydet Frihedsmuseets gavl ud mod Esplanaden. Glasmaleriet blev skabt specifikt til stedet og vinduets specielle udformning.
Ud af 15 sektioner blev én sektion ødelagt ved branden i 2013.
Men ét var den sprængte sektion af glasmaleriet, som kunne samles op umiddelbart. Noget andet var jo glasmaleriets øvrige 14 sektioner. Disse sektioner er heldigvis intakte, idet de havde overlevet branden, men de sad stadig tilbage i bygningen og er i dag opmagasineret i Brede.
Hvorfor er der ikke dele af mosaikken for eksempel i caféen på det nye Frihedsmuseum?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.