Arbejderen bringer her billeder fra 1. maj 2023, da arbejdere på tværs af verden gik til kamp for en bedre tilværelse.
Europa
I Frankrig kaldte alle landets største fagforbund til en historisk 1. maj, der især gik til kamp mod den franske regerings pensionsreform, der – uden at være kommet til afstemning i parlamentet – hæver pensionsalderen til 64 år.
Her var op mod en million mennesker på gaden på tværs af landet, hvor nogle demonstranter gik til kamp i kreative kostumer og andre med projektiler og ild.

Foto: GAIZKA IROZ/AFP/Scanpix

Foto: REUTERS/Stephane Mahe/Scanpix

Foto: JEFF PACHOUD/AFP/Scanpix
Ved et at Storbritanniens største 1. maj-arrangementer, der foregik under Rochester Sweeps Festival, fejrede briterne den internationale kampdag gennem folkedans.

I Tyskland var mange tusinde på gaden for at kræve højere lønninger under inflationen. Protesterne var i vid udstrækning fredelige, men i Berlin kom kommunistiske og anarkistiske demonstranter i klammeri med politiet.

Tusindvis af demonstranter marcherede gennem det centrale Athen og protesterede foran det græske parlament for at markere kampdagen. Den græske fagorganisation PAME førte an i protesten.

Foto: Angelos Tzortzinis/AFP/Scanpix
Mellemøsten
Selvom de tyrkiske politistyrker er kendt for at slå hårdt ned på fejringen af Arbejdernes Internationale Kampdag, trodsede mange tyrkere risikoen og gik sammen på gaden. Traditionen tro marcherede demonstranterne ned til den symbolske Taksim Plads, hvor mellem 34 og 42 venstrefløjsaktivister blev dræbt under en massakre den 1. maj 1977 – hvilket der aldrig er nogen, der er blevet dømt for.
Men også i år gik det tyrkiske politi til angreb og arresterede flere demonstranter ved netop Taksim Plads.


Foto: BULENT KILIC/AFP/Scanpix
I Libanon blev 1. Maj fejret med krav om forbedret velfærd inklusive investering i sundhedssektoren. Her ses fagforeningsmedlemmer med bannere samt flag for Kenya og Bangladesh. Kvindelige arbejdere fra Kenya, der er kommet til Libanon som hushjælpere, er blevet udsat for vold, voldtægt og ubetalt løn i de hjem, hvor de har været ansat. Også migrantarbejdere fra Bangladesh har haft svært ved at få råd til mad grundet den økonomiske krise i Libanon.

UGTT, der er Tunesiens førende fagforbund med over en million medlemmer, kaldte til kamp mod regeringens nyliberale politik, der stiller sig i vejen for, at arbejderne kan få lønforhøjelser.

Afrika
I flere byer i Sydafrika mødtes fagligt organiserede aktivister for at fejre Arbejdernes Internationale Kampdag. Her med dans og sang:
Ved en fejring af 1. maj i den nigerianske by Abuja fik Nigeria Labour Congress, der er en paraplyorganisation for fagforeninger i Nigeria, selskab af Peter Obi, lederen af det socialdemokratiske Labour Party.
Asien
I Indonesien krævede demonstranter, at regeringen skulle ophæve en lov om jobskabelse, som de hævder vil gavne virksomhederne på bekostning af arbejdere og miljøet. Loven reducerer de lovgivningsmæssige krav, der stilles til virksomhederne om erhvervstilladelser og jordkøbsprocesser. Her et billede fra en protest i byen Surabaya:

I Filippinernes hovedstad Manila var fagforeningsmedlemmer på gaden med et klart og tydeligt budskab skrevet på sorte paraplyer: “Fagforening stærk”.
Ferdinand Marcos Jr, Filippinernes præsident, var samme dag på besøg i Det Hvide Hus hos USA’s præsident Joe Biden. Hjemme i Filippinerne marcherede arbejdere til USA’s ambassade med krav om, at USA trækker alle sine tropper ud af Filippinerne.


Foto: JAM STA ROSA/AFP/Scanpix
I byen Karachi i Pakistan gik fagligt aktive kvinder forrest med røde faner og bannere i kampen for bedre arbejdsforhold for kvinder, der arbejder i hjemmet.

Kvindelige medlemmer af det indiske fagforbund CITU, der har over seks millioner medlemmer, danser under fejringen af Arbejdernes Internationale Kampdag i storbyen Hyderabad.

Også i Sydkorea var titusindvis af arbejdere på gaden med krav om højere løn og bedre arbejdsforhold. Dette års 1. maj var den største fejring af kampdagen, siden coronapandemien kom til landet. I marts blev præsident Yoon Suk-yeol tvunget til at bakke ud af en plan om at hæve den maksimale arbejdsuge til 69 timer.

Latinamerika
En fagligt organiseret aktivist i Argentina forbereder en kyllingegryde til demonstranter under kampdagen i hovedstaden Buenos Aires. Her gik folk til kamp mod regeringens nedskæringer på sociale programmer under den historiske inflation i landet.

“Revolutionære” står der på et banner båret af arbejdere i byen Guayaquil i Ecuador. Demonstranter krævede, at Ecuadors præsident Guillermo Lasso, som står over for en rigsretssag, forlader sit embede på grund af stigende kriminalitet og usikkerhed.

I byen Santiago i Chile var der sammenstød mellem politi og demonstranter. Her ses demonstrant kaste en molotovcocktail mod betjente.

Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.