Torsdag den 4. maj er – udover at være Danmarks befrielsesdag – også dagen før den sidste store bededag.
Fagbevægelsen brugte enorme kræfter på at indsamle underskrifter, skrive debatindlæg, demonstrere og meget mere for at forhindre SVM-regeringen i at forlænge arbejdstiden ved at afskaffe store bededag som fridag og gøre den til en almindelig arbejdsdag.
Kampen om at bevare store bededag blev tabt. Den afskaffes med virkning fra 2024.
Det har fået Bygge-, Jord,- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) Ungdom til at gå sammen med den relativt nye brancheklub 3F Fast Food Workers Copenhagen for at tage afsked med store bededag.
De unge arrangerer gravøl og bisættelse for store bededag i 3F Københavns lokaler i Københavns Nordvestkvarter.

– Vi holder begravelse for store bededag på torsdag, og det gør vi, fordi vi har tabt kampen om store bededag. Vi får den ikke tilbage, og det er selvfølgelig ærgerligt, men det må man affinde sig med. Mange af os er ret trætte af at snakke om store bededag, siger tømrerlærlingen Johnny Østberg til Arbejderen.
Arrangementet er bygget op som en begravelse, en slags gimmick, som minder lidt om, da fagligt aktive kræfter i Aalborg begravede Socialdemokratiet som arbejderparti, også på grund af bededagstyveriet.
Læs også
Nordjyske bygningsarbejdere begraver Socialdemokratiet som arbejderparti
– Vi vil bare rigtig gerne bygge noget. Vi synes, det ville være sjovt at prøve at bygge en kiste, og hvis man kan koble det sammen med noget politisk, så er det mega fedt, griner Johnny Østberg, da han bliver spurgt, hvorfor arrangementet er bygget op som en begravelse.
Frustrerede over Socialdemokratiets rolle
For Johnny Østberg er der helt klart en frustration over Socialdemokratiets rolle i bededagstyveriet.
– Jeg tror, at resten af BJMF Ungdom er meget enige med mig, når jeg siger, at man ikke kan kalde Socialdemokratiet for et arbejderparti længere, når man ser på, hvad de har gjort. Det har man nok ikke kunnet de sidste mange år. Som det før er blevet sagt, skal vi aflive myten om, at Socialdemokratiet er et rødt parti, slår han fast.
Her er Victor Ærenlund, formand for brancheklubben 3F Fast Food Workers Copenhagen, der er medarrangører af torsdagens fest, helt enig i.
– Vi er frustrerede over, at vi skal miste en fridag. Det er noget, der vil ramme os allesammen, uanset hvor vi arbejder. Det, synes vi ,er ærgerligt. For mig personligt virker det ikke rigtig som om, at Socialdemokratiet er et arbejderparti, siger han til Arbejderen.
Kampen slutter ikke med tabet af bededagen
Johnny Østberg er dog helt afklaret med, at kampen for bedre vilkår ikke stopper med tabet af store bededag. Han sammenligner hele debatten om store bededag med Rasmus Paludan og Corona-krisen – man orker ikke at snakke om det mere.
Det er tid til at kæmpe nye kampe.
– Vi skal helt klart blive ved med at kæmpe, men store bededag er ikke nødvendigvis det bedste sted at lægge sine kræfter ift. hvor mange andre ting, vi kan kæmpe for. Der er mange andre ting, som formentlig ville være lettere at vinde end store bededag, hvor der også ville være et langt højere udbytte. Store bededag er jo kun en dag, man kunne jo også kæmpe for kortere arbejdstid eller flere feriedage. Det er lettere at vinde to-tre feriedage end at vinde store bededag tilbage, mener han.
Johnny Østberg skyder på, at der vil komme 40-50 mennesker til arrangementet på torsdag. Hvis man vil med, kan man dukke op i 3F Københavns lokaler klokken 16 på torsdag den 4. maj og hjælpe de unge med at bygge den kiste, store bededag skal begraves i.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.