“De vil nu afdække årsagerne til, at hensynet til natur, klima og demokrati altid kommer i anden række”. Det er meget sympatisk og absolut relevant, og svaret er meget enkelt; vi har ikke demokrati i Danmark. Mindst hvert fjerde år afholder vi cirkusforestillingen “folketingsvalg” for således at fastholde folket i illusionen om demokrati. I virkeligheden er det kapitalen, som styrer politikerne. Høringer mm. er rene skueforestillinger. Bullshit og pseudodemokrati. Vi har behov for et folkets styre hvor velfærd, miljø og mennesket sættes i centrum i modsætning til det nuværende system, som med “folkevalgte” korrupte politikere kun sikrer magtelitens altid voksende økonomi. Uligheden vil tilstadighed vokse, så længe vi ikke gennemskuer og afslutter magtelitens bedrag.
Over hele landet er der planer om store bygge- og anlægsprojekter på naturområder – det gælder både til lands og til vands.
Samtidig taler de fleste politikere om nødvendigheden af at passe på natur, biodiversitet og klima.
Den situation er blevet for meget for fem borgergrupper, der kæmper for hver deres naturområde. De vil nu afdække årsagerne til, at hensynet til natur, klima og demokrati altid kommer i anden række. Det sker på en konference i Landstingssalen på Christiansborg lørdag den 29. april klokken 12:30-17.
De fire øvrige borgergrupper er: Amager Fælleds Venner, Beskyt Aarhusbugten, Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen og Byen for Borgerne – Stop Lynetteholm.
Beslutninger tages i lukkede rum
– Vi oplever, hvordan kommuner og stat sammen med offentlige selskaber, private entreprenører, konsulentfirmaer og investorer danner tætte alliancer, der fungerer som konsortier. De samordner deres interesser og skaber ofte deres egne regler for at få gennemført projekterne uanset omkostninger for natur og klima eller protester fra borgerne, siger Knud Erik Hansen fra Amager Fælleds Venner.
– Beslutninger tages typisk i lukkede rum lang tid inden, at borgerne er inddraget, og der er set på konsekvenser for natur og klima, tilføjer Per Henriksen fra Byen for Borgerne – STOP Lynetteholm.
Over 40 øvrige borgergrupper og foreninger støtter op om konferencen ved at være medarrangører.
– På konferencen vil kompetente eksperter afdække det system, der er opbygget for at sikre, at store bygge- og anlægsprojekter altid kan gennemføres med påstande om, at skaderne er minimale, forklarer Susanne Zimmer fra Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen.
Beslutninger tages typisk i lukkede rum lang tid inden, at borgerne er inddraget, og der er set på konsekvenser for natur og klima.
Per Henriksen, Byen for Borgerne – STOP Lynetteholm
Der vil blandt andet være oplæg af Hans Thor Andersen, forskningschef Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet. Han vil beskrive skiftet fra en bypolitik med et velfærdsperspektiv til et markedsperspektiv, og hvordan kommune og stat laver strategiske partnerskaber i hovedstaden.
Kristian Olesen er en af de andre oplægsholdere. Han er lektor på Institut for planlægning, Aalborg Universitet og vil fortælle om, hvordan offentlige og private aktører laver et fælles rum, hvorfra de samvirker om at få projekter igennem.
Også advokat Louise Faber og Lone Kørnøv, professor i miljøvurdering på Aalborg Universitet, er på programmet. Førstnævnte vil komme ind på, hvordan politiske forlig underminerer processen omkring miljøhøringer, og høringer ofte først gennemføres længe efter, at beslutningerne er truffet.
Lone Kørnøv vil blandt andet belyse udfordringer i brugen af miljøvurderinger.
Græsrodstræf
– Ud over at konferencen vil gøre alle deltagerne klogere, vil det samtidig fungere som en samling af græsrødder fra hele landet, der kan udveksle erfaringer og styrke hinanden i kampen for at bevare vores natur og passe på klimaet, siger Jeppe Spure Nielsen fra Beskyt Aarhusbugten.
Da der er et begrænset antal pladser til konferencen, opfordrer arrangørerne til hurtig tilmelding. Det sker ved at sende en mail til: tilmelding@borgerfornatur.dk – skriv navn, mail, eventuel organisation du er medlem af, og gerne telefonnummer.
Læs mere her.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.