Jens Voldby Crumlin
Det er et stort problem at selv Greenpeace har været med til at greenwashe den oprindelige aftale. Det var helt fra aftalens indgåelse tydeligt at det ikke var et stop for nye olieboringer.
Som jeg har skrevet i mange kommentarer siden aftalens indgåelse:
“Aftalen giver rige muligheder for nye boringer i de eksisterende licensområder samt fastholdelsen af minirunder og nabobloktilladelser. Derfor konkluderede Energiwatch da også i en artikel efter aftalens indgåelse at olieindustrien jubler over udsigten til mere olieproduktion. Læs selv artiklen fra dengang:
https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article12606369.ece ”
Det er på tide at vi for aflivet de sidste myter om Danmark som et grønt foregangsland.
Internationale olie- og gasgiganter får nu mulighed for at pumpe endnu mere fossilt brændsel op af Nordsøen.
Regeringen har nemlig besluttet at åbne en ny udbudsrunde, efter at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har modtaget en uopfordret ansøgning fra den norske olie- og gasgigant BlueNord, der vil efterforske og indvinde gas og olie i Nordsøen.
Det er vanvittigt, og det skriger til himlen af rabiat uansvarlighed og komplet manglende forståelse for problemerne i denne verden.
Helene Hagel, Greenpeace
Regeringens beslutning om at åbne en såkaldt miniudbudsrunde for udforskning af området kan føre til endnu mere produktion af klimaskadelig olie og gas – og det vækker vrede hos miljøorganisationen Greenpeace.
– På bagkant af endnu en rapport fra FN’s Klimapanel, der helt entydigt igen-igen-igen slår fast, at vi er ved at gøre kloden ubeboelig, så findes der tilsyneladende stadig politikere og olieselskaber, som synes, at ny gasjagt er en god idé. Det er vanvittigt, og det skriger til himlen af rabiat uansvarlighed og komplet manglende forståelse for problemerne i denne verden. Dette vanvid skal lukkes ned, før det kommer i gang, mener klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace, Helene Hagel.
Energistyrelsen vurderer, at et nye gasprojekt kan startes op allerede om fire år og strække sig 15 år frem.
Gassen til et sådant projekt befinder sig i et område i Nordsøen kaldet Elly-Luke. Området er et såkaldt ikke-licensbelagt område – det vil sige, at ingen selskaber i dag har tilladelse til at udvinde gas i området.
Energistyrelsen vurderer, at der kan pumpes ikke mindre end fem milliarder kubikmeter gas op i hele produktionsperioden. Det svarer til cirka 2,5 gange af det årlige gasforbrug i Danmark.
Risikerer at skade internationalt samarbejde
Greenpeace frygter, at det vil gå ud over den internationale Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA), der består af foreløbig 11 lande, der har forpligtet sig til at stoppe deres olie- og gasproduktion.
– For mindre end halvandet år siden indgik en række lande – med Danmark i spidsen – det såkaldte BOGA-samarbejde om at udfase olie- og gasproduktionen. På den internationale diplomatiske klimascene er BOGA et af de absolut vigtigste initiativer, og Danmark gør her en væsentlig forskel. Hvilken troværdighed står BOGA tilbage med, hvis gasproduktionen i Nordsøen udvides de kommende år? Hvis der gives tilladelse til ny efterforskning og produktion i Nordsøen, bliver det utroligt svært at promovere Danmark som et grønt foregangsland på dette område. Vi spiller lige nu hasard med vores troværdighed, påpeger Helene Hagel fra Greenpeace.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard forsvarer en øgning af gasproduktionen i Nordsøen med krigen i Ukraine.
– Ukraine-krigen har vist, at Europas energiforsyning er skrøbelig. Det har sat sig i høje energipriser, som vi også har mærket herhjemme i Danmark. På lang sigt er det noget, vi skal løse med grøn energi – men indtil vi er i mål med den grønne omstilling, så er Europa afhængig af gas. Og jeg ser hellere, at den gas kommer fra effektiv produktion i Nordsøen frem for uden for EU, lyder det fra ministeren.
Miljøorganisationen Greenpeace tager afstand fra at bruge krigen i Ukraine som figenblad til at øge udvindingen af fossile brændsler.
– Det er ikke i orden at bruge Ukraine-krigen som argument for at øge gasproduktionen i Nordsøen. Det er opportunistisk at dække sig ind bag forsyningshensyn, når der vil gå flere år, før der vil blive produceret ny gas, og vi i stedet skal bruge alle vores kræfter på ny vedvarende energi. At “løse” energikrisen ved at forværre klimakrisen er det absolut dummeste, vi kan gøre lige nu, advarer klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace, Helene Hagel.
Det er ikke første gang, at staten – stik imod opfordringerne fra FN og internationale klimaforskere – udvider produktionen af fossile brændsler i Nordsøen.
I oktober sidste år godkendte Energistyrelsen – for første gang i fem år – et nyt dansk olie- og gasfelt i Nordsøen.
Tilladelsen blev givet til den multinationale olie- og gasgigant Ineos, og boringen forventes at levere 12 procent af den danske olieproduktion i 2024 og fem procent af gasproduktionen.
Læs også
Miljøbevægelser raser over dansk tilladelse til ny olie- og gasboring i Nordsøen
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.