Det danske forbud mod at eksportere våben til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater er blevet ophævet, så danske våbenproducenter som Systematic og Terma igen kan eksportere militært udstyr til de to krigsførende lande.
Dansk våbenindustri skal nemlig ikke stilles ringere end andre våbenfirmaer i verden, forklarede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen under Folketingets spørgetime sidste onsdag.
Vi ønsker ikke at stille dansk forsvarsindustri ringere end andre landes.
Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister
– Vi ønsker ikke at stille dansk forsvarsindustri ringere end andre landes. Det handler om at finde den rigtige balance mellem at have en restriktiv tilgang til eksport af våben og dual-use-produkter (der både kan bruges militært og civil, red.) og samtidig give rimelige rammer for produktion af dansk forsvarsmateriel, lød det fra udenrigsministeren.
Han fortsatte:
– Det giver god mening i en geopolitisk situation, hvor forsvarsindustrien bliver vigtigere, og det er et legitimt hensyn for en dansk regering at sige, at vi ønsker at give vores forsvarsindustri de samme rammevilkår som i andre europæiske lande.
Siden 2018 og 2019 har våbeneksport til henholdsvis Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater været forbudt i Danmark.
Forbuddet blev indført efter mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi og af frygt for, at dansk produceret militært udstyr ville blive brugt i krigen i Yemen, der af FN betegnes som “verdens værste humanitære krise”.
De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien bliver beskyldt for at begå krigsforbrydelser – blandt andet ved bevidst at bombe civile mål i deres krig mod Yemen.
Både Amnesty International og FN-eksperter har siden 2015 i udførlige rapporter advaret om Emiraternes og Saudi-Arabiens omfattende menneskeretskrænkelser i Yemen.
Emiraterne bliver anklaget for at have gennemført flyangreb mod civile, indført en blokade der har forhindret nødhjælp til millioner af mennesker, beskudt civile boligområder og oprettet hemmelige fængsler, hvor indsatte blev tortureret.
Beslutningen om at ophæve det danske eksportforbud blev taget af udenrigsministeren – uden forudgående debat i Folketinget. Ministeren orienterede blot Udenrigspolitisk Nævn om ophævelsen af eksportforbuddet.
Ville ikke svare på spørgsmål
Udenrigsministeren ønskede ikke at svare på spørgsmål om Saudi-Arabiens og Emiraternes krig mod det fattige land Yemen.
Så sent som i januar blev tre børn og tre voksne dræbt i et saudi-arabisk bombeangreb i en lille landsby i Yemen.
Det fik Enhedslistens udenrigsordfører Trine Pertou Mach til at forsøge at få udenrigsministeren til at svare på, hvorfor det danske forbud mod at eksportere militært udstyr til de to lande skal ophæves netop nu?
– Der har jo været nogle bagvedliggende årsager til, at man indførte det her eksportforbud fra dansk side. Hvad er der sket af nyt i borgerkrigen i Yemen? Hvad er der sket af nyt i forhold til undertrykkelsen af befolkningen i Saudi-Arabien, spurgte Trine Pertou Mach.
Hun fortsatte:
– Beslutningen om at indføre eksportforbuddet var en vigtig politisk beslutning af nogle vigtige årsager, nemlig at Saudi-Arabien undertrykker sin egen befolkning og er dybt involveret i borgerkrigen i Yemen, som er verdens største humanitære katastrofe, og hvor man ved, at de bevidst går efter civile mål og bevidst bidrager til krigsforbrydelser.
Trine Pertou Mach mener ikke, at tiden er inde til, at den avancerede danske våbenindustri igen begynder at forsyne de to krigsførende lande med mere militært udstyr.
– Yemen er lige nu i en skrøbelig situation i forhold til borgerkrigen. Det sidste, der er brug for, er flere våben. Det er et vanvittigt signal at sende til Saudi-Arabien. Fra dansk side taler man om en international retsorden og menneskerettigheder, og vi kandiderer til FN’s Sikkerhedsråd. Har vi så ikke en særlig forpligtelse til at forsvare menneskerettighederne? Hvad er baggrunden er for kursskiftet, spurgte Trine Pertou Mach.
Men udenrigsministeren ville ikke forholde sig til Saudi-Arabiens krigsførelse i Yemen – men fastholdt, at ophævelsen af eksportforbuddet sker af hensyn til dansk våbenindustri:
– Der er ingen grund til, at Danmark skal stille sig et ekstraordinært anderledes sted end resten af Europa, for det er ikke en god varetagelse af danske interesser.
Også Enhedslistens Frede Hvelplund forsøgte at blive klogere på, hvorfor eksportforbuddet er blevet ophævet.
– Hvem gavner den her beslutning? Er det fredsprocessen i Yemen? Er det det saudiske regime? Er det regimet i De Forenede Arabiske Emirater? Er det danske våbenproducenter? Hvem er den her beslutning til gavn for?
Til det spørgsmål svarede udenrigsministeren:
– Det er en beslutning, der er til gavn for Danmark, det er jo derfor, vi har truffet den. Det vil vi sikkert også i mange andre sager se forskelligt på, altså hvad der gavner Danmark bedst. Men min tilgang til det er at forholde sig med realisme til, hvilken verden det er, vi lever i, og der kan jeg få øje på en forsvarsindustri, der har været indstillet på fredstid, nu skal den indstille sig på noget andet.
Gode penge at tjene
Udenrigsministeren vil ikke på forhånd garantere, at ophævelsen af eksportforbuddet ikke vil føre til, at militært udstyr produceret i Danmark vil blive brug i Saudi-Arabiens krig mod Yemen eller til at undertrykke den saudi-arabiske befolkning.
– Det er svært at give et tilfredsstillende svar. For der er ikke givet nogen eksporttilladelser. Der er heller ikke nogen, der har søgt om at få nogen efter den her justering. Det er jo konkret sagsbehandling. Der vil være danske virksomheder, der søger om en konkret eksporttilladelse til et konkret produkt, hvor man så i Rigspolitiet eller Erhvervsministeriet vil tage stilling til, om der kan gives en eksporttilladelse, forklarede udenrigsministeren.
Danske våbenfirmaer som Systematic og Terma har tjent styrtende på at eksportere militært udstyr til Saudi-Arabien og Emiraterne.
Systematic har udviklet kampstyringssystemet SitaWare, der samler al kommunikation fra slagmarken – fra soldater på landjorden, fra krigsskibe, fra kampfly og droner i et fælles, centralt kommandorum.
Systemet gør det også muligt at følge egne og fjendtlige soldater og udpege mål, der skal angribes – og det gør det nemmere at have et overblik over slagmarken og sikre en mere effektiv krigsførelse.
Systematic har tjent styrtende på at sælge sit kampstyringssystem til krigsførende lande – heriblandt De Forenede Arabiske Emirater.
Selvom Udenrigsministeriet i 2018 indførte et eksportforbud af våben og militært udstyr til Emiraterne, fortsatte Systematics – via et britisk datterselskab – med at eksportere militært udstyr til Emiraterne.
Et andet dansk våbenfirma – Terma – har leveret antimissiludstyr til De Forenede Arabiske Emiraters Archangel bombefly, der kan bære tre ton bomber.
Ifølge TV2 har Archangel-flyene taget del i de mere end 20.000 luftangreb, der har kastet bomber over Yemen. Civile mål som hospitaler, skoler og boligområder er blevet ramt.
Termas beskyttelse har været med til at sikre, at bombeflyene stort set uden risiko kunne kaste sine bomber over Yemen.
Ifølge Terma A/S’ egen hjemmeside har man leveret såkaldte MASE pods – et missilforsvar – som monteres under flyenes vinger og beskytter mod angreb fra jorden.
Terma har også leveret radarer til seks krigsskibe i De Forenede Arabiske Emiraters flåde, der har iværksat en blokade, der forhindrer nødhjælp, mad og medicin i at nå frem til millioner af sultende civile i det borgerkrigshærgede Yemen.
Terma oprettede i 2014 et kontor i Forenede Arabiske Emirater, der er Saudi-Arabiens koalitionspartner i krigen mod Yemen.
Det er ikke tilfældigt, at de danske våbenfirmaer er så ivrige efter at sende deres udstyr i krig. Et af de vigtigste salgsargumenter for våbenindustriens sælgere er, at deres varer er “combat proven” – det vil sige afprøvet i kamp.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér