Fredag den 24. februar afleverede fem repræsentanter fra Studerende mod Besættelsen hele 1297 underskrifter til rektor imod, at Københavns Universitet har investeret i firmaer med aktiviteter i israelske bosættelser.
De gav underskrifterne til universitetets rektor, Henrik C. Wegener, på hans kontor i Krystalgade. Det skete i form af en indrammet plakat med underskrifterne.
Jeg oplevede en rektor, der var villig til at lytte til opfordringen fra os studerende.
Olivia Zart, Studerende mod Besættelsen
Og rektor var lydhør overfor kritikken, fortæller Olivia Zart fra Studerende mod Besættelsen.
– Jeg oplevede en rektor, der var villig til at lytte til opfordringen fra os studerende, ikke mindst set i lyset af, at universitetet om kort tid skal genforhandle sin kapitalforvaltningsaftale, siger hun.
Københavns Universitet har investeret 1.03 millioner kroner i firmaerne Altice, CNH Industrial, Siemens og Volvo, der alle har aktiviteter i israelske bosættelser.
Tallene er de nyeste fra september 2022.
Ansvarlig investering
– Vi var enige om, at det er en oplagt mulighed for, at universitetet kan skærpe sine investeringskrav, og hermed bringe sig i overensstemmelse med FN’s principper om ansvarlig investering. Vi fik lovning på, at rektor vil tage vores opfordring med ind i overvejelserne om, hvilke krav man fremover stiller til sine kapitalforvaltere, tilføjer Olivia Zart.
De fem repræsentanter for Studerende mod Besættelsen fik bagefter rektor til at stille op til et foto med det palæstinensiske flag.
Mødet var en konsekvens af, at Dagbladet Arbejderen i efteråret 2021 afslørede at universitetet har investeringer i en række virksomheder, der har aktiviteter i de israelske bosættelser.
Det hollandske firma Altice har blandt andet opført 121 antenner på Vestbredden og installeret kabel-tv og telefonlinjer i ulovlige bosættelser.
Det multinationale italiensk-britiske firma CNH Industrial producerer byggemaskiner og erhvervskøretøjer, der er blevet anvendt til at nedrive palæstinensiske huse.
Svenske Volvo Group producerer konstruktionsmaskiner, lastbiler, busser og bådmotorer, hvoraf en del går til bosættelserne, mens Siemens har installeret trafikale systemer på israelske veje på besat palæstinensisk område.
Studerende tager fat
Efter afsløringen gik Studerende mod Besættelsen i aktion. De har siden ført en kampagne for at få universitetet til at trække investeringerne. Det har de blandt andet gjort med underskriftsindsamlingen, hvor de har besøgt alle fakulteter på Københavns Universitet.
– Vi tager kraftigt afstand fra, at vores universitet gennem sine investeringer bidrager til at opretholde bosættelser, der udgør en utvetydig krænkelse af folkeretten og er erklæret ulovlige af FN, siger Olivia Zart.
Det er ikke kun Københavns Universitet, der har investeringer i virksomheder, der opererer i ulovlige, israelske bosættelser. Også Aalborg Universitet havde lignende investeringer, men valgte allerede i december 2021 at trække sig fra disse.
Det er på tide, at Københavns Universitet følger trop, mener Olivia Zart:
– Når Aalborg Universitet kan stille krav til sine kapitalforvaltere om ikke at investere i virksomheder, der opererer i ulovlige bosættelser, så kan og bør KU også gøre det.
– Som studerende ønsker vi os et universitet, der tør gå forrest, når det kommer til at sikre menneskerettighederne. Det skal ikke kun ske via forskningen og undervisningen – de gode værdier skal også omsættes til praksis gennem investeringspolitikken.
– Jeg oplevede en rektor, der delte dette ønske, og som anerkendte universitetets ansvar for at gå forrest. Nu håber vi, at KU’s bestyrelse vil være lige så lydhør overfor opråbet fra os studerende, og at de snart vil træde i Aalborg Universitets fodspor, siger hun.
Lang tids pres
Studerende mod Besættelsen er et initiativ bestående af studerende på tværs af fag og fakulteter på Københavns Universitet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Syddansk Universitet.
Gruppen stod i oktober 2021 for et stormøde med 50 studerende, som lagde en aktionsplan. De kontaktede efterfølgende KU direkte med en opfordring til at trække investeringerne.
Det blev i mellemtiden afsløret, at også Danmarks Tekniske Universitet har investeringer i bosættelser.
Gruppen oplevede generelt, at folk var chokerede over, at Københavns Universitet havde de pågældende investeringer, men også at de ikke trak dem, når de blev gjort bekendt med, at de var problematiske.
I april 2022 stillede Sikandar Siddique fra Frie Grønne et §20-spørgsmål på vegne af Studerende mod Besættelsen i Folketinget.
Jesper Petersen, tidligere uddannelses- og forskningsminister for Socialdemokratiet, besvarede spørgsmålet. Ministeren ville ikke forholde sig til den specifikke sag, men udtalte:
– Regeringens holdning er fuldstændig klar, og vejledningen er helt klar: Man skal undgå at investere i aktiviteter i de israelske bosættelser.
Ministeren fremhævede samtidig, at Folketinget har udarbejdet en skærpet vejledning om ansvarlige investeringer, som kraftigt anmoder om at skelne mellem Israels territorium og de besatte områder, og at det er “universiteternes ansvar at være opmærksomme”.
Mødet med rektor
– Vi har gennem hele processen været i kontakt med KU, som har besvaret vores henvendelser, og kontaktet deres kapitalforvaltere for nye tal og vurderinger. De har løbende fastholdt, at investeringerne er i overensstemmelse med KU’s etiske investeringspolitik med henvisning til ESG-screeninger af virksomhederne, som er foretaget af ”internationalt anerkendte screeningsbureauer, beretter Olivia Zart.
Hun fortæller, at rektoren på mødet i fredags gentagne gange fremhævede, at det med investeringer er en kompleks størrelse. Han anerkendte dog samtidig, at det tyder på, at der er en “problematik” omkring investeringerne.
– Han forstod, hvorfor vi var utilfredse, men fortalte, at eventuelle beslutninger ligger i bestyrelsen. Derudover fremhævede han, at KU er begrænset af de retningslinjer og muligheder, som bliver stillet til rådighed af kapitalforvalterne.
– Der åbnedes altså en dør, men der blev ikke givet en direkte lovning fra universitetet. Vi blev dog lovet, at vores opfordring vil blive taget med ind i overvejelserne om, hvilke krav man fremover stiller til sine kapitalforvaltere.
– Rektor anerkendte samtidig, at det er ”et oplagt tidspunkt” at omlægge investeringerne i den nye udbudsrunde, slutter Olivia Zart.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
MobilePay: 87278
Abonnér