Det Internationale Energiagentur: 1,5 grader betyder fuldt stop for nye fossile investeringer
Med rapportens klare konklusion om, at der ikke kan foretages nye investeringer i fossile brændstoffer, så vil det nye scenarie være ubehagelig læsning for mange fossile virksomheder, og dem der finansierer dem.Det meget indflydelsesrige Internationale Energiagentur (IEA) har den 18. maj 2021 offentliggjort sin meget ventede 1,5 grader-scenarie-rapport “Net Zero by 2050”. Rapporten fremviser et udviklingsscenarie med “den mest teknisk gennemførlige, omkostningseffektive og socialt acceptable” måde at holde sig under 1,5 graders-grænsen.
Regeringer, virksomheder og finansielle institutioner er afhængige af agenturets scenarier for at retfærdiggøre deres investeringsbeslutninger og heraf følgende CO2-udledninger. IEA’s nye scenarierapport ventes derfor at få stor indflydelse og sende chokbølger igennem hele finans-, olie- og gassektoren.
Med rapportens klare konklusion om, at der ikke kan foretages nye investeringer i fossile brændstoffer, så vil det nye scenarie være ubehagelig læsning for mange fossile virksomheder og dem, der finansierer dem. Men brugt rigtigt kan rapporten give disse aktører mulighed for at komme foran kurven og sætte en mere meningsfuld retning til målet om netto-nul.
“Radikalt skift”
Ifølge IEA kan der ikke laves nye investeringer i udvinding af fossile brændstoffer ud over det, der allerede er besluttet indtil 2021. I stedet siger IEA, at verden har brug for et ”radikalt” skift mod vedvarende energi. IEA anslår, at elsektoren skal levere nul emissioner globalt inden 2040 og i OECD-lande inden 2035. Hele 75 procent af denne elektricitet skal komme fra vind og sol.
Det nye scenarie beskriver tillige mere end 400 sektorspecifikke målsætninger for at guide den globale rejse til netto nul inden 2050. Det giver en klar indikation af, hvad virksomheder skal gøre for at nå deres forpligtelser om netto-nul. For eksempel fastslår IEA, at man i alle udviklede lande (OECD) senest i 2030 skal have udfaset afbrænding af kul, medmindre at kraftværkerne er tilkoblet CO2-fangst. Fra 2040 skal alle kul- eller oliefyrede kraftværker uden rensning i verden afvikles.
IEA fastslår ydermere, at der ikke bør sælges nye personbiler med forbrændingsmotorer efter 2035. Dette er en vigtig målsætning for at vurdere bilproducenternes tilpasning til energiomstillingen.
Det ligger nu ligefor, at finansielle institutioner skal inddrage disse målepunkter i deres investeringsstrategi og beslutninger. For eksempel skal pensionskasser og banker, der har forpligtet sig til Parisaftalen og målet om netto-nul, opdatere deres investeringspolitikker og tage en klar holdning til finansiering af selskaber, der overvejer at lave nye projekter til udvinding af fossile brændstoffer.
Hvis de finansielle institutioner ikke gør det, så vil investeringer for milliarder af dollars fortsat blive kanaliseret i den forkerte retning, og de vil tillige risikere at blive anklaget for greenwash.