En samlet fagbevægelse ruller nu det helt store skyts frem i kampen mod regeringens plan om at afskaffe store bededag.
Regeringen skal tage forslaget af bordet, alternativt udskrive folkeafstemning, lyder kravet fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) efter et møde i forretningsudvalget tirsdag formiddag. Samtidig annoncerer FH en underskriftsindsamling med kravet om at bevare helligdagen og varsler en landsdækkende demonstration.
Der er grund til at trykke på alle alarmknapper, når en regering med åbne øjne frarøver lønmodtagerne et gode, de har forhandlet sig til med deres arbejdsgivere.
Lizette Risgaard, formand FH
FH ønsker, at alle danskere får mulighed for at sende et klart signal til regeringen om store bededag.
– Forslaget om at afskaffe store bededag er et overgreb på lønmodtagerne, hvor man tager frihed fra nogle og helligdagsbetaling fra andre. Det er en klokkeklar forringelse af vilkårene og et eklatant brud med den måde, vi regulerer arbejdstiden i det her land på, siger Lizette Risgaard, formand for FH.
Den faglige kritik, siden planen først blev præsenteret i SVM-regeringens politiske grundlag og den 12. januar i form af et egentligt lovforslag, har været massiv.
Kritikken går på, at regeringen ved at afskaffe helligdagen blander sig i overenskomstmæssigt aftalestof. Det er ved overenskomstforhandlingerne, parterne aftaler, hvor meget man skal arbejde, og hvad man skal have for det, og det skal regeringen ikke blande sig i ved nu i stedet at lovgive herom.
Endelig har timingen været under beskydning. Lovforslaget er blevet præsenteret midt i opstart af forhandlingerne om nye overenskomster for omkring 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked.
Regeringen har ikke været til at råbe op
Trods de mange protester, konkluderer FH’s forretningsudvalg, at regeringen desværre ikke har været til at råbe op.
Derfor initiativet til en underskriftsindsamling og til at samle til en stor demonstration.
– I FH taler vi på vegne af 1,3 millioner lønmodtagere. Men regeringen har ikke lyttet hverken til os, biskopperne eller de øvrige partier på Christiansborg og fortsætter med ultimatummer og korte frister. Derfor føler vi nu, at vi er nødt til at tage næste skridt, siger Lizette Risgaard og fortsætter:
– Vi opfordrer alle – uanset, hvad man har stemt, eller hvor man bor – til at skrive under på, at store bededag skal bevares. Regeringen kan ikke bare sætte alle normale aftaler ud af kraft.
Regeringen påstod til en start, at det ikke er i strid med den danske model at fjerne en fridag. Det har den siden måttet indrømme, at det er.
– Der er grund til at trykke på alle alarmknapper, når en regering med åbne øjne frarøver lønmodtagerne et gode, de har forhandlet sig til med deres arbejdsgivere, siger Lizette Risgaard.
Takker nej til “vennetjeneste”
Regeringen har iværksat en hastebehandling af lovforslaget, hvilket blandt andet indebærer, at høringsparterne – herunder fagbevægelsen – har fået syv dage til at kommentere på forslaget.
Hastebehandlingen begrunder regeringen med hensyntagen til fagbevægelsen og OK-forhandlingerne, men den slags “vennetjenester” ser Lizette Risgaard sig helst frabedt.
– Det her er det grelleste og mest skrækindjagende angreb på vores arbejdsmarked, jeg har oplevet i min tid i fagbevægelsen. Og hvis vi ikke siger fra nu, hvad tager de så næste gang? Skærtorsdag? Eller en feriedag?
– Det er umuligt at sige, hvor politikerne vil stoppe. Hvis de da nogensinde vil stoppe, siger Lizette Risgaard.
Du kan være med til at råbe politikerne op og bevare store bededag ved at skrive under på www.bevarstorebededag.dk.
Folketinget skal førstebehandle forslaget i næste uge.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.