Danske Bank holder den fossile sektor i live ved at acceptere selskabernes greenwash
Danske Bank har over en årrække italesat sig selv som en ansvarlig bank med et stort fokus på bæredygtighed. Men Danske Bank har investeringer for mere end 8 milliarder kroner i fossile selskaber, som fortsætter med at etablere nye fossile projekter, skriver Thomas Meinert Larsen.Danmarks største bank Danske Bank har over en årrække italesat sig selv som en ansvarlig bank med et stort fokus på bæredygtighed og som en bank, der arbejder for at indfri klimaaftalen fra Paris.
En stor kortlægning fra Mellemfolkeligt Samvirke af Danske Banks investeringer, som for nyligt blev offentliggjort af Danmarks Radio, viser imidlertid et noget andet billede.
Danske Bank har nemlig investeringer for mere end 8 milliarder kroner i fossile selskaber, som fortsætter med at etablere nye fossile projekter, i direkte strid med anbefalingerne fra både FN og Det Internationale Energiagentur (IEA).
Greenwash
FN’s generalsekretær António Guterres har endda på det seneste klimatopmøde i Egypten offentligt annonceret, at når fossile selskaber erklærer, at de vil være CO2-neutrale i år 2050, samtidig med at de fortsætter med, at de etablerer nye fossile udvindingsprojekter, så bør det betragtes som greenwash.
Når Danske Bank bliver bedt om at forsvare de enorme investeringer i fossile selskaber, der laver nye fossile projekter, så forsvarer banken investeringerne med, at banken som aktionær har mulighed for at presse selskaberne i en grønnere retning. Men også her savner vi en tættere sammenhæng mellem tale og handling.
Klimakrisen sætter os i en historisk udfordrende situation, og modsvaret bør derfor være historisk høje ambitioner for det aktive ejerskab.
Sagen er nemlig den, at ifølge netværket AnsvarligFremtids afdækning af Danske Banks stemmeafgivelser på en række fossile selskabers generalforsamlinger, så har Danske Bank stemt imod en række klimaforslag, mens banken omvendt har stemt for selskabernes egne utilstrækkelige klimastrategier, der indebærer mange nye fossile udvindingsprojekter.
Danske Bank er derfor reelt med til at legitimere og godkende de fossile selskabers greenwash. Hvis Danske Bank skal leve op til sine fine udmeldinger om at støtte op om Paris-aftalen, så er der i stedet behov for, at banken kraftigt løfter indsatsen for sit aktive ejerskab og stiller langt større krav til de fossile selskaber.
Så i stedet for at lade tvivlen komme fossil-selskabernes bestyrelser til gode og bakke op om utilstrækkelige klimaplaner, så bør banken i stedet stemme imod genudpegning af selskabernes bestyrelser, med mindre at selskaberne tager reelle og langt mere ambitiøse skridt til en hastig og gennemgribende omstilling fra fossil energi til grøn energi.
Ét helt centralt krav fra Danske Bank bør derfor være, at selskaberne helt skal ophøre med at etablere nye fossile projekter, og at banken ellers vil trække støtten til selskabernes ledelse og ultimativt trække sine investeringer ud af selskaberne.
Klimakrisen sætter os i en historisk udfordrende situation, og modsvaret bør derfor være historisk høje ambitioner for det aktive ejerskab. Alt andet må, med FN’s generalsekretærs egne ord, betragtes som greenwash.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.