Europa: USA planlægger at indsætte nye atomvåben ved undergrundsbaser i de fire EU-lande Tyskland, Holland, Belgien og Italien samt Tyrkiet. De nye atombomber vil være i stand til at sprænge under jorden og kan skabe et niveau af ødelæggelse, der svarer til 83 “Hiroshima-bomber”.
Storbritannien: En ustoppelig strejkebølge, der indtil videre har involveret 1,5 millioner britiske arbejdere – inklusive sygeplejersker, ambulancereddere, grænsevagter, skraldemænd og postbude – får medier til at skrive om chancen for en faktisk generalstrejke i Storbritannien.
Frankrig: Hen over julen har det kurdiske mindretal i Frankrig været i oprør, efter at en terrorist skød og dræbte tre kurdere i Paris.
Ukraine: Journalister og pressefrihedsgrupper slår alarm over en ny medielov underskrevet af den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy i sidste uge. Den nye lov udvider regeringens magt over digitale og trykte nyheder.
Tyrkiet: Recep Erdoğan, Tyrkiets præsident, truer nabolandet og NATO-partneren Grækenland med missilangreb. “Grækenland er bange for vores missiler. De siger, at TAYFUN-missilet vil ramme Athen, og det vil det, hvis de ikke holder sig i ro”, siger Erdoğan.
Palæstina: Med 87 stemmer for og 26 imod vedtog FN’s Generalforsamling i sidste uge, at Den Internationale Domstol skal tage stilling til Israels annektering og besættelse af Palæstina og dets konsekvenser for det palæstinensiske folk.
Syrien: Israel har gennemført et missilangreb på lufthavnen i Syriens hovedstad Damaskus, hvor fire syrere er blevet dræbt.
Syrien: Alena Douhan, FN’s specialrapportør om menneskerettigheder, opfordrer blandt andre EU og USA til at løfte deres sanktioner mod Syrien. Sanktionerne medvirker til, at 12 millioner syrere oplever en vinter med mangel på varme, elektricitet og brændstof.
Kina & Rusland: Xi Jinping og Vladimir Putin, Kina og Ruslands respektive præsidenter, afholdt i sidste uge et digitalt topmøde. Her gav Putin udtryk for Ruslands fulde opbakning til ét-Kina-politikken, der betegner øen Taiwan som værende en del af Kina fremfor en uafhængig stat. På mødet roste Xi desuden Rusland for aldrig at give afkald på fredsforhandlinger for at løse konflikten i Ukraine.
Indien & Pakistan: Indien og Pakistan afleverer hver deres liste over indenlandske atomkraftanlæg og fanger til hinanden. Siden 1992 har de to atommagter udvekslet disse lister med hinanden på den 1. januar.
Tunesien: Metro- og bustrafikken i Tunesiens hovedstad Tunis er blevet sat i stå, efter at ansatte i det statslige transportselskab har strejket på grund af forsinkelser i udbetalingen af lønninger og bonusser.
DR Congo: Kambale Musavuli, talsperson for interesseorganisationen The Friends of the Congo, kræver, at USA og Storbritannien afbryder deres militære bistand til Rwanda. Rwanda anklages for at bruge den militære bistand til at væbne militsgruppen M23, der har indledt en drabelig offensiv i DR Congo.
Venezuela: Den politiske opposition i Venezuela nedlagde i sidste uge sin såkaldte “overgangsregering” ledet af Juan Guaidó. Guaidó har af både USA og EU været anerkendt som Venezuelas præsident frem for Nicolás Maduro fra det socialistiske parti PSUV, som Guaidó forsøgte at vælte.
Australien: Anthony Albanese, Australiens premierminister, oplyser, at han overfor amerikanske embedsmænd har udtrykt sin holdning til retsforfølgelsen af australieren Julian Assange, journalist og stifter af WikiLeaks. Assange sidder fængslet i Storbritannien og risikerer udlevering til USA, efter at han blandt andet stod i spidsen for afsløringer af vestlige landes krigsforbrydelser i Irak og Afghanistan. “Nok er nok”, mener Albanese, der opfordrer til, at retssagen når sin ende.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.