Efter nytår går forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked for alvor i gang.
De fleste fagforbund har afsluttet processen med at indhente krav fra medlemmerne, andre er ved at runde den proces af, og andre igen forsøger at skabe aktivitet og opmærksomhed om kravene.
Det sidste er tilfældet i Esbjerg, hvor der fredag den 11. november var overenskomst-optog gennem gaderne. Udstyret med røde faner og banner med teksten “Sammen om OK23. Skulder ved skulder til overenskomstforhandlingerne” gik knap 100 personer i optog gennem byens gader.
– Vi ville vise, at uanset hvor der bliver kaldt til samling, så står vi sammen, siger Gert Klyver, der er murer og faglig medarbejder i 3F Esbjerg, til Arbejderen:
– Det er primært byggegruppen, der har arrangeret demonstrationen, men vi havde inviteret bredt. Derfor var det virkelig dejligt, at vi kunne samle folk fra andre fag.
Han fortæller, at der deltog havnearbejdere fra Esbjerg og København, stilladsarbejdere og industrifolk fra Esbjerg og fra en stribe 3F-afdelinger, blandt andet fra 3F Vestfyn, 3F Vejle, 3F Holstebro, 3F Skive-egnen, 3F Aabenraa, 3F Kongeåen.
– Vi gjorde ophold på torvet, hvor vi delte løbesedler ud til forbipasserende om de forestående overenskomstforhandlinger og om EU’s mindstelønsdirektiv, fortæller Klyver videre og understreger igen, at det var vigtigt at synliggøre et fagligt sammenhold forud for overenskomstforhandlingerne, hvor forhøjelse af mindstelønnen efter hans mening bliver et centralt krav fra byggefagene.
Som nævnt var det byggegruppen i Esbjerg, der havde taget teten på demonstrationen i den vestjyske fiskeriby, der var den femte i rækken af faglige OK23-markeringer. Den første fandt sted i Aalborg den 29. april, og den var arrangeret af Murersvendenes Brancheklub Nordjylland. Siden har der været holdt tilsvarende demonstrationer i Herning, Randers og Aarhus.
Læs også
Jyske murersvende skyder OK23 i gang med krav om højere mindsteløn
I forbindelse med demonstrationen i Aalborg forklarede den nordjyske klubformand Emil Olsen til Arbejderen, at en forhøjelse af mindsteløn er vigtigt for at løfte de lavestlønnede og som en sikring mod social dumping:
– Vi ser en tendens til, at stadig flere firmaer aflønner især de udenlandske håndværkere med overenskomstens mindstesats. Det er underbetaling med overenskomsten i hånden, og det skal vi til livs.
Gennemsnittet af mindstelønnen i byggeriets overenskomster ligger på 137,96 kroner i timen, og murernes lidt højere nemlig godt 150 kroner. Men i Nordjylland ligger den reelle aflønning på omkring 200 kroner i timen, som murersvendene forhandler sig frem til med afsæt i de muligheder, der er indbygget i overenskomsten.
Murerne kræver også den ugentlige arbejdstid sat ned for at mindske nedslidning.
Industrien forbereder sig
Også industriområdet tager tilløb til OK23. Onsdag den 2. november indledte CO-Industri det første af otte møder som optakt til OK23. Møderne er for tillidsrepræsentanter, der er omfattet af industriens overenskomster, og afdelingsrepræsentanter, der har industriens overenskomster som ansvarsområde.
Møderækken startede i Slagelse, og frem til den 8. december lægger CO-industris formand Claus Jensen og næstformand Mads Andersen vejen forbi Aarhus, Agerskov, Aalborg, Holstebro, København, Rønne og slutter i Odense.
På optaktsmøderne vil de to topforhandlere orientere om forhandlingerne, herunder de indsendte forslag, og tillidsrepræsentanterne får mulighed for at stille spørgsmål.
I 2019 deltog 1.252 tillidsvalgte og afdelingsrepræsentanter i de otte optaktsmøder, hvilket var et rekordstort antal.
Aktiviteter på tværs af fag
Det tværfaglige samarbejde Arbejdere I Bevægelse (AIB), som startede i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2017, forbereder sig også på overenskomstforhandlingerne.
Lørdag den 27. august stod netværket bag Lønmodtagernes Topmøde i København, der havde til formål at skabe noget aktivisme og gejst op til OK23.
– Men selvfølgelig er der også stort fokus på, at man kan mærke fællesskabet her på tværs af fag og geografi. Når man samler sine aktivistiske kræfter sådan her, så kan man opnå meget, sagde aktivist Brian Rünitz til Arbejderen.
Læs også
En dag med faglig debat, kollegial hygge og inspiration til OK23 og den videre kamp
Allerede i juni måned varmede AIB op til OK23.
Det gjorde de på Rådhuspladsen i København med udsigt til Dansk Industris markante bygning. Her gik det også ud på at understrege nødvendigheden af tværfagligt sammenhold, når først det hele går i gang. Og vigtigheden af at bakke de faglige forhandlere op med konkrete aktiviteter, der samtidig minder arbejdsgiverne om, hvilke krav der står i centrum for de privatansatte.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.