En aktion vendt mod hovedentreprenøren Mortensen & Nielsen ApS er endt med en dobbelt sejr til de faglige aktivister.
Klokken 5:45 onsdag morgen mødte cirka 100 murere, tømrere, blikkenslagere, stilladsarbejdere og mange andre faggrupper op og blokerede samtlige indgange til byggepladsen på Grand Hotel i København.
Tre timer senere kunne aktivisterne række de knyttede næver i vejret og konstatere, at blokaden havde virket. Hovedentreprenøren havde underskrevet en aftale om kædeansvar, og to polske firmaer havde underskrevet overenskomst.
– Det er en historisk sejr, at vi får kæmpet os til kædeansvar for hovedentreprenøren. Det er jo det krav, vi i byggeriet har rejst ved de seneste mange overenskomstforhandlinger. Nu har vi kæmpet os til det lokalt, og næste skridt bliver at få det ind i de nye overenskomster, der skal forhandles i 2023, siger Jonas Brynnum til Arbejderen.
Han er tømrersvend og med i det faglige netværk, der – uden om fagforeningerne – havde taget initiativ til morgenens blokade.
Især i byggefagene ses kædeansvar som et helt afgørende redskab i kampen mod social dumping og systematisk brug af underentreprenører uden overenskomst. Uden kædeansvar kan en hovedentreprenør til hver en tid tørre ansvaret for manglende overenskomst og underbetaling af på underentreprenøren.
Normalt bruges begrebet social dumping om forhold, hvor udenlandske lønmodtagere har løn- og arbejdsvilkår, som ligger under det sædvanlige danske niveau. Det betyder dårlige arbejdsvilkår og unfair konkurrence firmaerne imellem. Social dumping bruges også om situationer på arbejdsmarkedet, hvor udenlandske virksomheder opererer i Danmark uden at leve op til danske love og regler om eksempelvis SKAT, arbejdsmiljø eller social sikring.
– Det er et strukturelt problem i byggebranchen, at hovedentreprenører bliver ved med at entrere med firmaer uden overenskomst. Det er som at lege katten efter musen, siger Jonas Brynnum og uddyber:
– Vi opdager, at der arbejder firmaer uden overenskomst på en plads. Vi laver blokade, og firmaerne underskriver overenskomst. Det skete her på Grand Hotel for cirka fire måneder siden, hvor vi også blokerede byggepladsen. Men Mortensen & Nielsen har åbenbart ikke lært lektien, for de har bare hyret nye firmaer ind uden overenskomst.
– Nu hvor hovedentreprenøren har underskrevet kædeansvars-aftale, er hovedentreprenøren ansvarlig for, hvad dennes underleverandører foretager sig, og er også økonomisk ansvarlig. Konkret vil det betyde, at hvis en underentreprenør ikke udbetaler løn til sine arbejdere, så skal hovedentreprenøren gøre det.
Læs også
På Grand Hotel var dagens aktion, ligesom i juni måned, vendt mod to polske firmaer. De faglige aktivister havde medbragt flyers på polsk og tolke, så de kunne forklare de polske håndværkere, hvad der skete og hvorfor.
Da Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, midt formiddag kom ud med hovedentreprenørens og de to polske firmaers underskrifter på aftalerne, blev blokaden opløst.
– Vi er meget tilfredse, men holder selvfølgelig stadig øje med pladsen og firmaerne. Det her er et led i forberedelserne til OK23. Nu har vi kæmpet os til et værn mod det her strukturelle problem, og den kampvilje, som vi i det faglige netværk viser i dag, er vi klar til at tage med videre til overenskomstforhandlingerne, siger Jonas Brynnum.
Han slutter med en opfordring til arbejdsgiverorganisationen DI om at tage vare på dens seriøse medlemsvirksomheder, så de ikke skal ligge i unfair konkurrence med de useriøse svindlerfirmaer. Det sker bedst, ifølge den faglige aktivist, ved at skrive kædeansvar ind i overenskomsterne.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.