Det er fredag den 28. oktober sidst på eftermiddagen. I både København, Aarhus og Aalborg er forældre, børn og fagfolk, der arbejder med børn og unge, stimlet sammen på en af byens pladser. De ønsker at sætte fokus på den massive mistrivsel blandt børn og unge og gøre det til et centralt spørgsmål i valgkampen.
Der er brug for handling fra politisk side nu, fastslår den nystiftede Bevægelsen for Børn og Unge, der har startet et oprør på tværs.
Bevægelsen er stiftet af forældre og fagfolk, der har trivselsproblemerne blandt børn og unge tæt inde på livet. Med er blandt andre aktive fra forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen og bevægelsen #EnMillionStemmer, der kæmper for retssikkerhed for mennesker med handicap og psykisk sygdom. Derudover er der fagfolk som for eksempel PPR-psykologer, socialrådgivere, lærere, pædagoger og andre.
På Christiansborg Slotsplads er omkring 1000 forældre, børn, unge, lærere, pædagoger, psykologer og andre mødt frem. De lyser op på pladsen i orange veste.
Hilsen fra Per Schultz Jørgensen
Marie Blønd fra Bevægelsen for Børn og Unge byder velkommen og starter med at overbringe en hilsen fra professor i socialpsykologi og tidligere formand for Børnerådet Per Schultz Jørgensen.
– Per Schultz Jørgensen er desværre for syg til at være med her i dag. Men han sender en hilsen og siger, at I er så modige, at I råber op om det her problem, som er så vigtigt, siger Marie Blønd og bliver mødt af klapsalver fra pladsen.
– Alt for mange børn og unge mistrives. Der er behov for politisk handling nu. Vi står i den største trivselskrise nogensinde, tilføjer hun.
Hele forsamlingen synger med på fællessangen “Du er ikke alene”.
Manja Byrgesen er her sammen med sin familie. Hun har to små drenge.
– Jeg er med, fordi jeg mener, at vi skal have flere pædagoger i daginstitutionerne, så vi forældre kan leve det liv, som regeringen godt vil have, hvor både mor og far er på arbejde. Vi skal vide, at der imens bliver passet godt på vores børn. Det er ikke i orden med strukturelt omsorgssvigt, erklærer Manja Byrgesen.
– Jeg håber, at vi kan få sat mere fokus på mistrivsel, så politikerne virkelig lytter og rent faktisk også gør noget, tilføjer hun.
Selvom emnet er alvorligt, er arrangementet foran Christiansborg også en fest med sæbeboblemaskiner, popcorn og fredagsslik til børnene. Masser af børn hygger sig rundt omkring på pladsen.
Næsten hver anden ung mistrives
Den første taler er trådt op på scenevognen.
– Mere end hvert syvende barn oplever betydelige mentale helbredsproblemer, før de er ni år. Næsten halvdelen af de unge i alderen 16-25 er ramt af mistrivsel. Lærerne og pædagogerne flygter fra faget. Der er sparet to milliarder kroner på SFO’er og klubområdet siden 2013. Tallene bekræfter det billede, jeg oplever som psykolog i pædagogisk psykologisk rådgivning. Igennem alt for mange år er der sparet på børne- og ungeområdet, siger PPR-psykolog Tine Mølgaard.
– Man har talt om effektiviseringer, målstyring og læringsmål, og nu står vi her. Her, hvor alt, alt for mange børn og unge mistrives. De har behov for noget, der ikke er ressourcer til at imødekomme, og sådan skal det ikke være. Derfor er det tid til et skift. Et skift, hvor vi ikke kæmper hver vores kampe som forældre, lærere, pædagoger, psykologer, socialrådgivere eller andre fagpersoner. Det er vores fælles børn og unge, og deres behov bør tilgodeses i de mange forskellige miljøer og systemer, de møder. Derfor skal vi nu kæmpe sammen. I én bevægelse for børn og unge, i et oprør på tværs, tilføjer hun.
Tine Mølgaard er en af initiativtagerne til det nødråb, som 1000 PPR-psykologer i august sendte til Folketinget. Psykologerne beskriver den alarmerende tilstand med mistrivsel blandt børn og unge og manglende ressourcer til at ændre på situationen.
Samtidig med at vi står her på Christiansborg Slotsplads, er der demonstrationer i både Aarhus og Aalborg.
Demonstration i Aarhus
På Lilletorv i Aarhus er forældre, børn i alle aldre og fagfolk samlet til en velbesøgt demonstration, hvor der i anledning af halloween er fyldt godt op med flotte græskar.
PPR-psykolog Emma Ehlers Nielsen taler på vegne af de mange børn og unge, der mistrives, men som ikke kommer til orde i den offentlige debat.
– De reagerer i stedet med råb, skolevægring, ondt i maven, ved at slå og sparke eller gemme sig nederst i klassen i håb om ikke at blive set, ved selvskade, angst, bekymring og hovedpine. Mistrivsel har mange udtryk og mange ansigter. Vi ser problemet ved de stigende antal henvisninger til psykiatrien, ved at flere søger hjælp hos PPR-psykologerne og ved øget behov for specialtilbud, konstaterer Emma Ehlers Nielsen.
En bred kreds af politikere fra forskellige partier er mødt frem til arrangementet på Lilletorv for at diskutere med demonstranterne.
Rystende fortælling fra ung autist
Også på Christiansborg Slotsplads er der politikere fra mange partier tilstede med skilte, bannere og anden reklame. Man er ikke i tvivl om, at vi er midt i en valgkamp.
Peter Schlæger er med til at holde et banner fra bevægelsen #EnMillionStemmer, der slås for at sikre den rigtige hjælp til børn og voksne med handicap eller psykiske lidelser. Han har tre nu voksne børn, der har henholdsvis autisme eller ADHD og kender alt til at slås med systemet for at få den rette hjælp.
Peter Schlæger er glad for, at de forskellige bevægelser og grupper nu går sammen i et fælles initiativ.
– Det har jeg drømt om i flere år, at vi står sammen på tværs af de forskellige områder. Problemet i dag er, at socialområdet ikke er prioriteret højt nok politisk. Vi ender med at slås om den samme alt for lille pose penge fra Christiansborg og kommunerne. Det bliver en indbyrdes kamp mellem områder. I stedet skal vi stå sammen, støtte hinanden og kræve et løft af hele velfærden. Jeg har længe tænkt: Hvorfor gør pædagogerne, lærerne og andre faggrupper ikke oprør? siger han.
Næste taler er 22-årige Silke Ena Svare, der er forperson i Autisme Ungdom.
Forsamlingen får den barske fortælling om, hvordan hun som 14-årig ikke kunne klare mere efter mange års mistrivsel. Men hun oplevede et system, som ikke gjorde noget, og som var flere år om at finde ud af, at hun var autist og endnu længere om at stille diagnosen ADHD. I dag er Silke Ena Svare på mange måder præget af de mange års hårde forløb, hvor hun ikke har fået den rigtige hjælp og støtte og konstant har måttet kæmpe mod systemet.
– Det er derfor, jeg er aktivist i dag, så flere unge ikke skal have ødelagt deres drømme og igennem lange kampe med systemet for at være i verden. Det havde jo aldrig behøvet at komme så langt ud i min sag – hvis bare man havde lyttet til mine forældre i stedet for at lytte med pengepungen. Det er derfor, vi har brug for det her #OprørPåTværs. Vores politikere skal lytte nu, så der ikke er flere unge, der skal have det så dårligt, som jeg havde det, før at de får hjælp, siger Silke Ena Svarre
– Vores politikere har behov for at forstå, at hvis der er et vindue i et hus, der er i stykker, så nytter det ikke noget at ødelægge et andet hus for at pille dele fra det til at reparere det første vindue. Så er man nødt til at investere i nye dele for at reparere hele huset. På samme måde hjælper det ikke at omfordele midler fra ét velfærdsområde til et andet velfærdsområde og at spille velfærdsområder ud mod hinanden. Det er bare at undergrave systemet yderligere. Vi har brug for gennemgribende investeringer og en grundlæggende forandring af, hvordan det her system fungerer, tilføjer hun.
Demonstration i Aalborg
I Aalborg er der gang i en lignende demonstration mod mistrivsel. Den foregår på Toldbod Plads. Også her er mange forskellige partier mødt frem.
Her er blandt andet tale af Sara og Frederikke fra Aalborg Ungebyråd. De minder forsamlingen om de rettigheder, børn er givet i FN’s børnekonvention, der blandt andet taler om, at barnet skal forberedes fuldt ud til at leve sit eget liv.
– Alt for mange børn og unge mistrives. Politikerne skal handle nu, erklærer Lena Bryder fra Bevægelsen for Børn og unge i sin tale. Hun understregede, at bevægelsen ikke vil acceptere præmissen fra mange politikere og journalister om, hvor de mener, der skal spares, hvis der skal gives flere penge til børne- og ungeområdet. Det må være politikernes ansvar at skabe et samfund, der hænger sammen.
Hvert fjerde barn i folkeskolen mistrives lige nu
Tilbage på Christiansborg Slotsplads er der stadig gang i festen. Der bliver råbt kampråb, og Tormod Tegner får både børn og voksne til at lege med.
Tæt ved scenen står Rasmus Edelberg, der er formand for foreningen Skole og forældre.
– 25 procent af forældre, der har børn i folkeskolen, siger, at deres børn mistrives lige nu. Der er for meget uro i klasserne, fællesskabet lider, der er for lidt støtte til lærere og pædagoger, som føler sig ensomme og alene, der mangler støtte til børn med særlige behov, siger Rasmus Edelberg.
– Det er for svært at sikre nok stabil voksenkontakt, der er for mange vikarer, for få uddannede lærere, for mange elever i klasserne med for mange forskellige behov, og det er svært at få udredning hos PPR, tilføjer han.
På scenen er næste taler klar. Det er forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Madeleine Steenberg Williams, der har nogle bud på årsagerne til børn og unges mistrivsel.
– Trivsel fylder meget blandt unge. Når jeg snakker med vores elever, er det altid et emne, der bliver taget op. For vi har et uddannelsessystem, der er fikseret omkring en usund perfekthedskultur, der gør det umuligt for os unge at føle, vi er gode nok, konstaterer DGS-formanden.
Hun efterlyser mere feedback i stedet for karakterer og afviser samtidig, at det er de sociale medier, der er årsagen til unges mistrivsel.
– Enormt mange unge bruger sociale medier til at skabe et fællesskab, det er ikke det, der er problemet.
Politikerne får ordet
Tusmørket er ved at sænke sig over Slotspladsen. Det sidste på dagsordenen er en paneldebat mellem politikere fra otte forskellige partier. De erklærer sig alle sammen enige i at ville gøre noget ved problemet med mistrivsel. De siger ja til, at psykisk mistrivsel skal sidestilles med fysisk mistrivsel, og at ikke-medicinsk behandling skal have samme status som medicinsk behandling.
Konservative adskiller sig fra de øvrige partier ved ikke at støtte minimumsnormeringer. Marlene Ambo-Rasmussen fra Venstre understreger derimod, at partiet går ind for minimumsnormeringer. Hun taler for en national handlingsplan mod mistrivsel. Et fokus på styrkelse af frihed leder tankerne hen på frit valg, men der er ikke tid til at komme i dybden.
Nanna Høyrup Andersen fra Alternativet peger på, at indsatsen mod mistrivsel skal være bredt anlagt, hvis den skal virke.
– Vi skal indrette et samfund, hvor mennesker kan trives. Det handler også om, hvordan vi indretter arbejdsmarkedet, så hverdagen hænger sammen for familierne, understreger hun.
Rosa Lund fra Enhedslisten foreslår at rulle loven om inklusion i folkeskolen tilbage.
– Det er noget af det, der skaber allermest mistrivsel, konstaterer hun.
Børne- og ungeminister Pernille Rosenkrantz-Theil erklærer sig enig.
Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten advarer mod en borgerlig regering, som de mener vil smide de resultater, der er opnået omkring blandt andet minimumsnormeringer på gulvet.
Demonstrationen slutter meget stemningsfuldt med, at der bliver tændt fakler, som lyser pladsen op under de afsluttende bemærkninger og den sidste fællessang.
Læs også
Råb fra gulvet i valgkampen: I har skabt et system, der får børn og unge til at mistrives
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.