Langt størstedelen af de partier, som du kan stemme på til folketingsvalget den 1. november, går ind for øget oprustning og er klar til at sende Danmark ud i nye krige.
Men der er også partier, der gang på gang stemmer imod dansk krigsdeltagelse, og som vil sætte en stopper for den massive militære oprustning og hellere vil bruge pengene på ulands- og klimabistand.
Det viser et overblik, som fredsmediet Fred.dk har foretaget.
Jeg prøver at kaste et positivt lys på de få partier, der trods alt har ideer om, at en anden tilgang end bomber må være mulig.
Tom Vilmer Paamand, Fred.dk
– Vi må jo gøre “noget”, lyder det altid. Men når vore politikere kikker ned i værktøjskassen med krisehåndtering, finder de ikke andet end bomber. Og så lyder det med alvorlig mine: “Krig er altid den sidste udvej”, hvorpå de stemmer for endnu et militært indgreb. Men politikerne gør aldrig en dyt ud af at undersøge, om der kunne udvikles langt bedre “næstsidste udveje”, siger Tom Vilmer Paamand, der står bag Fred.dk, til Arbejderen.
Han fortsætter:
– Jeg prøver at kaste jeg et positivt lys på de få partier, der trods alt har ideer om, at en anden tilgang end bomber må være mulig. Politikerne kunne i det mindste genoprette det danske diplomati, der er udhulet, mens pengene i stedet går til bomber. Samt genstarte dansk fredsforskning til udvikling af ikke-voldelig konfliktløsning.
Stemmer for eller imod krig?
Fred.dk har blandt andet foretaget en optælling af, hvilke krige partierne har stemt for og imod det seneste årti.
Fire partier har – ifølge Fred.dk – stemt for krig, så snart chancen har budt sig: Det er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Venstre, der har stemt for krig 22 ud af 22 mulige gange.
To partier – Dansk Folkeparti og Konservative – har stemt for krig 21 gange og imod krig en enkelt gang. SF har stemt for krig 19 gange og imod krig tre gange.
Nye Borgerlige har stem for krig fire gange og imod krig fire gange.
Blandt de mere fredelige partier er: Frie Grønne, Enhedslisten og Alternativet.
Frie Grønne har stemt imod krig to gange og for krig nul gange. Enhedslisten har stemt imod krig 19 gange og for krig tre gange. Alternativet har stemt imod krig ti gange og for krig seks gange.
Flest partier ønsker oprustning
Fred.dk har også gennemgået partiernes forsvars- og udenrigspolitik med udgangspunkt i de svar, som partierne har givet til TV2’s valgside.
Socialdemokratiet er klar til at opruste dansk militær:
“Vi skal bruge flere penge på det danske forsvar. Der er brug for at styrke Danmarks forsvar i en tid med krig i Europa. Derfor har vi indgået et nationalt kompromis om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, så vi inden udgangen af 2033 bruger mindst 18 milliarder kroner ekstra årligt”, skriver Socialdemokratiet blandt andet om deres udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Radikale Venstre er også klar til at opruste:
“Danmark skal stemple helt ind i EU og løfte vores europæiske ansvar, herunder fortsætte støtten til Ukraine… Med det nationale kompromis sikrede vi flere penge til Forsvaret”, skriver Radikale Venstre blandt andet om deres udenrigs- og forsvarspolitik.
SF taler om diplomati, men har stemt for både oprustning og en lang række krige:
“Verden er markant forandret med Ruslands invasion af Ukraine. Men det hele skal ikke gå op i krudt og kugler. SF vil sikre, at vi fortsat taler diplomatiet og de humanitære indsatser op og investerer i dem”, skriver SF blandt andet.
Moderaterne ønsker et “stærkere forsvar på Forsvarets præmisser”:
“Det danske forsvar skal styrkes så hurtigt, det militærfagligt er forsvarligt… Danmark skal samarbejde endnu tættere med vores allierede i EU og NATO”.
Også Danmarksdemokraterne er klar til at lægge stemmer til øget oprustning:
“Vi skal passe godt på Danmark. Derfor skal vi øge forsvarsudgifterne, så vi lever op til vores forpligtelser i NATO”.
Det samme er Dansk Folkeparti:
“DF ser gerne, at forsvarsudgifterne øges i hastigere tempo… Danmark skal fremover kun føre krige, der er i Danmarks sikkerhedsmæssige interesser. Det skal være slut med rendyrkede ideologiske krige”.
Også Venstre er klar til at stemme for flere penge til militæret og til nye krige:
“Vi skal styrke Danmarks forsvar, og derfor skal Danmark bruge to procent af vores BNP på Forsvaret, så vi lever op til vores NATO-forpligtelser og er i stand til at forsvare os selv og de demokratiske værdier. Der bør prompte indkaldes til forhandlinger om et nyt forsvarsforlig… Verden er fuld af stormagter med diktatorer i spidsen, der hverken respekterer landegrænser eller menneskeliv. Vi kan ikke bare se på, mens de behandler andre nationer, som det passer dem, og derfor skal vi engagere os i initiativer, der fremmer fred, demokrati og frihedsrettigheder”, skriver Venstre.
Samme toner lyder fra De Konservative:
“Vi har lovet vores allierede i NATO, at også vi vil bruge 2 procent af BNP på Forsvaret. Det skal vi selvfølgelig leve op til. Det betyder også, at vi kan købe nyt og bedre materiel til vores soldater… Der er behov for at geare Forsvaret til den nye sikkerhedssituation. Der er behov for investeringer i en fuldt kampdygtig brigade og flere F35-fly samt at sikre, at den militære faglighed bliver opretholdt på kritiske områder”, skriver De Konservative.
Liberal Alliance har en fuld finansieret plan for den militære oprustning – pengene skal blandt andet findes ved at skære i ulandsbistanden:
“Vi skal leve op til vores NATO-forpligtelse om at bruge to procent af BNP på Forsvaret så hurtigt som muligt. Det er fuldt finansieret i Liberal Alliances 2035-plan, som du kan finde på vores hjemmeside. Danmark skal i størst muligt omfang sende materiel og økonomisk støtte til Ukraine. Vi både bør og kan gøre langt mere, end vi gør i dag. Ulandsbistanden skal beskæres til EU-gennemsnittet. Vores internationale forpligtelser i de kommende år vil bestå af en militær styrkelse og store indsats for at nå 70 procent-målsætningen”, skriver Liberal Alliance blandt andet.
Men der er også partier, der trækker i en anden retning
Partiet Frie Grønne topper Fred.dk’s liste over fredelige partier:
“Krige fører til unødvendig død og ødelæggelse, og øget oprustning gør muligheden for langvarige krige større. Derfor bør Danmark gå forrest og nedruste vores forsvar. Styrkelse af udenrigstjenesten og fokus på diplomati. Hvis nedrustning i praksis skal lade sig gøre, kræver det et langt større fokus på diplomati. Frie Grønne er modstandere af oprustning, og vi ønsker derfor ingen amerikanske styrker på dansk jord, som vi ser som en øget militarisering”, skriver Frie Grønne blandt andet om deres udenrigs- og forsvarspolitik.
Enhedslisten er også blandt de partier, der hellere vil bruge penge på klimabistand til verdens fattige end militær oprustning:
“Danmark skal leve op til vores forpligtigelser ved at give fem milliarder kroner i nye midler til klimabistand. Så vi beskytter mennesker i udsatte lande imod klimakatastrofer, forebygger konflikter og hjælper med den grønne omstilling i hele verden”, skriver Enhedslisten.
Men partiet stemmer samtidigt ja til at sende våben til Ukraine:
“Vi støtter Ukraine med våben og humanitær hjælp. Og ønsker strenge sanktioner mod Rusland og fuld energiuafhængighed. Men den voldsomme stigning i militærudgifter med 18 milliarder kroner ekstra om året er en forkert prioritering”.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.