De delegerede på Malerforbundets kongres i sidste uge var enige om at tage skarpt afstand fra EU’s mindsteløn og kræve, at den danske regering anlægger søgsmål ved EU-domstolen.
“Kapitalens Europa har vist sig fra sin grimme side ved indførelsen af EU-mindstelønnen. EU-mindstelønnen vil skabe usikkerhed om “den danske model”, hvor arbejdsgiver og arbejdstager selv forhandler løn og arbejdsvilkår”, står der i den udtalelse, der blev vedtaget på kongressen.
Udtalelsen slår også fast, at “Malerforbundet skal i samarbejde med Fagbevægelsens Hovedorganisation presse på for, at staten lægger sag an mod EU og beviser, at indførelsen af mindstelønnen er et brud på EU-traktaten.”
– Debatten om EU’s mindsteløn fylder meget lige nu. Kongressen slog fast, at det skal bruges i valgkampen. Vi skal forlange, at politikerne melder klart ud, hvad de mener, og svarer på, om de vil rejse det her annullationssøgsmål ved EU-domstolene eller ej, siger Hans Martin Andersen, formand for Malernes Fagforening Midtjylland.
Der var ikke én på kongressen, som ikke mener, at EU’s mindsteløn er noget lort og en dræber for det arbejdende folk. Danmark skal helt klart lægge sag an ved EU-domstolen.
Tommy Lauritsen, tillidsrepræsentant og delegeret
Han var en af de omkring 100 delegerede på kongressen, der varede fra torsdag til lørdag i sidste uge.
– Når det gælder EU’s mindsteløn, er der fælles fodslag i forbundet og enighed om, at vi skal protestere, konstaterer også en anden delegeret Lasse Bertelsen, der er bestyrelsesmedlem i Malernes Fagforening Storkøbenhavn og ansat i firmaet Saniva, hvor han er klubformand.
– Der var ikke én på kongressen, som ikke mener, at EU’s mindsteløn er noget lort og en dræber for det arbejdende folk. Danmark skal helt klart lægge sag an ved EU-domstolen, fastslår Tommy Lauritsen fra Ikast. Han er bestyrelsesmedlem i afdelingen i Midtjylland og tillidsrepræsentant i firmaet Hansen & Mortensen.
Tommy Lauritsen var på kongres for første gang og synes, det var en kæmpe oplevelse, men også meget hårdt at sidde stille og lytte i så mange timer i stedet for at være ude og svinge malerkosten.
Nedslidning og pensionsalder
Beretningsdebatten på kongressen kom vidt omkring, og mange tillidsfolk var på talerstolen. Først klokken 21 torsdag aften var debatten om beretningen slut.
Ud over EU’s mindsteløn var stigende pensionsalder, de kommende overenskomstforhandlinger og organisering blandt de emner, der fik flest kommentarer med på vejen i debatten.
En medlemsundersøgelse i Malerforbundet viser, at nedslidning sammen med pensionsalder og dagpenge er blandt de mærkesager, som flest medlemmer mener, at forbundet skal have fokus på i fremtiden.
Hele 72 procent peger på forebyggelse af nedslidning som det vigtigste emne, mens 52 procent har sat kryds ud for pensionsalder og dagpenge.
Det var da også emner, som fyldte i debatten på kongressen. Der var enighed om nødvendigheden af et langt stærkere Arbejdstilsyn.
Malerforbundet kræver, at Arbejdstilsynet igen bliver en fast del af finansloven, og at tilsynet får bemyndigelse til at uddele bøder. Der skal derudover være omvendt bevisbyrde, så det er arbejdsgiver, der skal bevise, at de lever op til arbejdsmiljøloven. Og endelig skal Arbejdstilsynet i gang med opdateringer af MAL-kodesystemet, som viser sundhedsrisikoen ved de forskellige malingprodukter.
De krav glæder Lasse Bertelsen.
– Det er godt, at der kommer fokus på Arbejdstilsynets ressourcer og MAL-kodesystemet, som ikke er blevet opdateret siden 1994. Vi har fået fjernet opløsningsmidlerne, men hvad er det, som vi nu går og indånder. Vi aner ikke, om der er øget kræftrisiko eller andre problemer, siger han.
Nedslidning betyder, at mange malere ikke kan arbejde helt til pensionsalderen. Forbundsformand Tonny Olsen understregede i sin beretning, at forbundet fortsætter kampen for en værdig tilbagetrækning. Det skal blandt andet ske ved at udvide retten til tidlig pension.
– Jeg kan love jer for, at skulle nogen prøve at afskaffe retten til tidlig pension, så vil de få kamp til stregen! De vil få ægte arbejderkamp at føle. Og de vil tabe, erklærede Tonny Olsen.
Den melding blev modtaget med klapsalver af de delegerede.
- Malerforbundet blev grundlagt i 1890 og har i dag godt 8000 medlemmer, 2100 af dem er kvinder.
- Forbundet organiserer bygningsmalere, der er den klart største gruppe, samt vognmalere, skilteteknikere med flere.
- Forbundet har seks store afdelinger med samlet set 17 lokalkontorer.
- Malerforbundet er medlem af Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Kilde: Maler.dk
Forbundet arbejder også for at få en differentieret pensionsalder.
– Jeg var selv oppe og sige noget om pensionsalderen. Det er jo dem med de højeste indkomster, der lever længst, og min pointe er, at det her ikke kun handler om, hvornår vi kradser af. Det er benhård klassekamp, siger Hans Martin Andersen.
– Vi har Arne-pensionen, og vores forbundsformand siger, at det er en sejr. Skal vi ikke nøjes med at kalde det et socialdemokratisk skridt i den rigtige retning. Arne-pensionen er ikke tilstrækkelig, der skal mere til. Pensionsalderen skal ikke være over 63 år, tilføjer han.
I forhold til dagpengene har malerne en række konkrete krav som forhøjelse af dagpengesatsen med 4100 kroner om måneden, længere dagpengeperiode og afskaffelse af den særligt lave dimittendsats for nyuddannede arbejdsløse.
Organisering og overenskomst
Problemerne med organisering og det kraftigt faldende medlemstal var som ventet et stort debatemne på kongressen.
Forbundsformanden fremhævede, at organisering skal have allerhøjeste prioritet.
– Vi har et vigtigt job foran os. Vi skal være mere tydelige som forbund. Mere synlige derude. Både på arbejdspladserne og i den offentlige debat. Vi skal tale højere om kollegaernes virkelighed. Om vores sejre. Og om vores kampe for medlemmerne, som vi tager hver dag, sagde han i beretningen.
– Organisering var nok det emne, der blev mest diskuteret. Vi har mistet over 900 medlemmer i den sidste kongresperiode. Jeg var oppe og sige noget om nødvendigheden af at sætte nogle konkrete målsætninger for organiseringen. Der skal nogle tal på. Vi skal kunne se, hvad der virker, siger Tommy Lauritsen.
Lasse Bertelsen peger på nødvendigheden af at kæde de manglende resultater ved de sidste mange overenskomstforhandlinger sammen med det faldende medlemstal.
– Ved fire af de fem sidste overenskomstforhandlinger har malerne stemt nej til resultatet, men er blevet det påtvunget på grund af sammenkædningsreglerne. Jeg kan ikke forstå, at forbundsledelsen ikke tager det mere alvorligt, hvad det betyder, at malerne igen og igen oplever, at de krav, de stiller, ikke kommer igennem. Det får jo folk til at tænke over, hvad de egentlig får ud af at være i en fagforening. Det undrer mig, at forbundsledelsen ikke har en plan for, hvad vi gør ved den problemstilling. Det er efter min mening første skridt til at sikre en bedre organisering, siger han.
Forløbet af de seneste overenskomstforhandlinger skaber frustration blandt mange malere. Det kom også tydeligt frem på kongressen.
– Det frustrerer folk, at vi får for lidt. På kongressen var der forslag fremme om, at vi skal satse på en højere mindsteløn og på forhøjelse af prislisterne, fortæller Tommy Lauritsen.
Malernes Fagforening Storkøbenhavn foreslog, at forbundet skal arbejde for, at der stemmes branchevis om overenskomstresultatet, så for eksempel hele bryggebranchen stemmer for sig selv og industrien for sig selv. Det vil betyde, at resultaterne ikke kan kædes sammen på tværs af brancher, som det sker i dag gennem de såkaldte sammenkædningsregler.
– Det forslag blev stemt ned. Ledelsen mener ikke, at byggebranchen kan gå ud i en strejke alene. Forbundsformanden sagde, at sammenkædningsreglerne betyder, at ingen bliver efterladt på perronen, men det er ikke sådan, vi har oplevet de seneste overenskomster, konstaterer Lasse Bertelsen.
Forbundsformanden forsøgte at dæmpe forventningerne til OK23.
– Som det ser ud nu, så kan vi forvente at gå en tid i møde med nedgang i byggeriet, tyndere ordrebøger og en stigende ledighed. Vi vil selvfølgelig gøre alt for at få medlemmernes krav igennem, selvom vi nok ikke skal forvente at få lønstigninger, der svarer til inflationsniveauet. Men vi vil kæmpe for, at købekraften ikke udhules totalt af de stigende priser, sagde Tonny Olsen i beretningen.
Behovet for bedre barselsregler i et forbund, hvor der kommer flere og flere kvindelige medlemmer, blev også diskuteret på kongressen.
– Der var blandt andet en kvindelig delegeret, som gik på talerstolen og opfordrede til, at gravide skulle kunne gå tidligere på barsel. Jeg oplever fuld opbakning til den slags forbedringer, fortæller Tommy Lauritsen.
På kongressens sidste dag lørdag var der valg til forbundsledelsen. Tonny Olsen blev genvalgt som formand og Rasmus Johannes Juul som næstformand. Der var ingen modkandidater.
Læs også
OK23, udenlandsk arbejdskraft og organisering er til debat på malerkongres
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.