Dansk våbenindustri skal eksportere endnu mere militært udstyr og teknologi til USA.
Det er målet med den nye handlingsplan, som regeringen har udarbejdet for få endnu flere danske våbenfirmaer til at blive underleverandører til Danmarks nye kampfly Joint Strike Fighter (JSF) / F-35, der bliver produceret i USA.
USA er Danmarks tætteste allierede og det største marked for eksport af forsvarsmateriel og teknologi. Derfor er handlingsplanen et vigtigt instrument i at få fremmet samarbejdet.
Joachim Finkielman, DI Forsvar og Sikkerhed
– Vores deltagelse i JSF-programmet understøtter vores væsentlige danske sikkerhedsinteresser, herunder et fortsat tæt samarbejde med vores vigtigste allierede, USA, og dansk forsvarsindustri. Jeg er derfor også meget tilfreds med den styrkede indsats, der ligger i handleplanen, og dens fokus på styrkelsen af det forsvarsindustrielle samarbejde med og eksport til USA, siger forsvarsminister Morten Bødskov.
Næsten halvdelen af al dansk våbeneksport går i dag til USA. Men nu skal der altså skrues op.
Det skal blandt andet ske ved aktivt at forsøge at få endnu flere danske virksomheder til at begynde at producere militært udstyr.
Herudover vil regeringen oplyse danske virksomheder om mulighederne for at blive underleverandører til det amerikanske kampfly.
Satser på øget salg af kampfly
Flere danske våbenfirmaer er allerede underleverandører til det USA-producerede Joint Strike Fighter/F-35 kampfly.
Eksempelvis producerer Danmarks største våbenfirma Terma mere end 80 dele til det nye kampfly, der især bliver solgt til NATO-lande. To andre danske våbenfirmaer – Systematic og Multicut – producerer også vitale dele til kampflyet.
Et flertal i Folketinget har bestilt 27 Joint Strike Fighter/F-35 kampfly til næsten en halv milliard kroner stykket og har indtil videre fået overdraget seks, som piloter nu træner med i USA. Det første fly kommer til Danmark næste år.
Regeringen forudser, at krigen i Ukraine vil betyde, at der vil blive solgt endnu flere Joint Strike Fighter/F-35 kampfly.
“Samtidig er det i lyset af den nye sikkerhedspolitiske situation med Ruslands krig mod Ukraine forventningen, at F-35-samarbejdet, både mellem JSF-partnernationer og andre F-35 brugernationer, vil styrkes de kommende år med flere solgte kampfly til flere forskellige lande”, hedder det blandt andet i den nye handlingsplan.
Vækker glæde i våbenindustrien
Handlingsplanen bydes velkommen i våbenindustriens lobbyorganisation, DI Forsvar og Sikkerhed.
– USA er Danmarks tætteste allierede og det største marked for eksport af forsvarsmateriel og teknologi. Derfor er handlingsplanen et vigtigt instrument i at få fremmet samarbejdet, der også understøtter Danmarks sikkerhedspolitiske relationer til USA, siger direktør i DI Forsvar og Sikkerhed, Joachim Finkielman.
Han forudser, at danske våbenfirmaer især kan sælge avanceret software, overvågning, rumteknologi, beskyttelse, maritime kapaciteter og droneteknologi.
– Det og en lang række andre områder, hvor den danske forsvars- og rumindustri har meget stærke og attraktive løsninger, som selv verdens største militære supermagt får gavn af, siger Joachim Finkielman.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.