Socialdemokratiet har siden 1920´erne fulgt de tyske socialdemokrater i tykt og tyndt; støtte til imperialistiske krige og anti-kommunime. Når hun ikke vil forholde sig til spørgsmålet om mindstelønne dikteret af EU, skyldes det udelukkende at hun ikke vil gå imod EU med en kendelse ved EU-domstolen. Dermed har S accepteret den tyske imperialisme i EU og dens overhøjhed for Danmark. Vi er i en situation som er identisk med besættelsestiden og den nedadgående spiral fortsætter!
Mandag gæstede den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen 3F’s 6. ordinære kongres i Aalborg. Statsministeren holdt en tale, som varede cirka 15 minutter og affødte stående bifald fra kongressens 708 delegerede.
Mette Frederiksen blev budt varmt velkommen af forbundsformand Henning Overgaard, der roste statsministerens håndtering af Corona-pandemien, samt Arne-pension og dagpengereform.
Hun selv lagde i høj grad vægt på de sejre, regeringen har opnået i regeringesperioden siden 2019. Hun påtalte vigtigheden af den danske model, som hun kaldte unik og noget, som andre lande misunder os. Hun sagde endvidere, at Danmark ikke kunne løbe rundt uden 3F’s medlemmer og takkede dem for at holde hjulene kørende under pandemien.
Højlydt tavshed om EU’s mindsteløn
På trods af omtalen af den danske model nævnte statsministeren ikke direktivet om EU’s mindsteløn, før bagefter da hun blev spurgt af både Fagbladet 3F og Arbejderen.
Til Arbejderen fortalte hun, at arbejdet ligger hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, og at han endnu ikke er færdig med sit arbejde. Arbejderen spurgte derefter ministeren, om det ikke var rigtigt, at beskæftigelsesministeren ikke kunne handle alene, men var nødt til at have den øvrige regering i ryggen. Hertil svarede Mette Frederiksen, at hun ikke kunne komme nærmere ind på, om regeringen ville rejse annullationssøgsmålet for at få mindsteløns-direktivet erklæret ulovligt.
I 3F og på den igangværende kongres er der taget klart stilling til spørgsmålet om en EU-bestemt mindsteløn, og Henning Overgaard udtalte i sin replicering efter debat af hans mundtlige beretning, at han opfordrede alle medlemmerne til at dukke op til demonstration den 4. oktober på Folketingets åbningsdag.
– Som flere af jer har givet udtryk for i debatten, så er vi lodret imod EU’s mindstelønsdirektiv. Det har vi stået sammen om, sagde forbundsformanden.
Læs også
“Twist” til dimittenter og folk der har været forsikret
Arbejderen spurgte også Mette Frederiksen, om hun ville være med til at sikre en fuld genopretning af dagpengene, hvis hun blev valgt til endnu en regeringsperiode.
– Det, vi har valgt i den her valgperiode, er at lave en forbedring af dagpengesystemet, og det er jo ikke noget, som fagbevægelsen er vant til. Der har nærmest været tradition for det modsatte. Der har vi valgt at lave et twist fra dimittenter og til folk, der har været forsikret og beskæftiget i en længere årrække. Det er det, vi mener, er det rigtige at gøre på dagpengeområdet, svarede statsministeren.
Hvad det konkret betyder, hvis Mette Frederiksen bliver genvalgt, er uklart, og flere delegerede på kongressen har kritiseret, at dagpengene kun er blevet hævet de første tre måneder. Flere af de delegerede har den holdning, at dagpengene skal hæves generelt.
Intet nyt bragt til bordet
Fagbladet 3F vurderer i deres artikel, at der ikke blev bragt meget nyt til bords, da statsministeren kom på besøg. Hun talte meget om klassiske, socialdemokratiske dyder og forblev vag i de spørgsmål, som ellers har optaget mange på kongressen.
Statsministeren forduftede også hurtigt fra kongressen efter et kvarters tale og en kort spørgerunde fra pressen. Der blev dog tid til at tage et foto med 3F Ungdoms formand Morten Ryom, der havde et Lærlingeoprørs-banner med.

Foto: Allan Kjær
Kristian Madsen, som er chefredaktør og direktør på A4 Medier, mener dog, at det klinger en anelse hult, når Mette Frederiksen taler Lærlingeoprøret op, når erhvervsuddannelser endnu engang bliver forbigået i regeringens nye udspil Danmark kan mere III. I en ny artikel fra A4 skriver Kristian Madsen, at erhvervsuddannelserne kun får en lille andel af uddannelsespuljen, og at dette sker i konkurrence med folkeskolen, hvilket han kalder for en helt forkert prioritering.
På 3F Ungdoms Facebookside kan man læse, at Morten Ryom fik mindet Mette Frederiksen om de udfordringer, som stadig gør sig gældende på landets erhvervsskoler.
Det var dog tydeligt, at Mette Frederiksen stadig møder stor opbakning fra 3F’s medlemmer, der gav hende et stående bifald efter talen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.