– Nogle mennesker kalder det folkemusik, men dét er det ikke kun. Det digitale distributionselskab Gateway har placeret den i kategorien rock. Men det holder heller ikke. Ballader, tjaaah …
Det er ikke sådan ligetil for Karen Marie Stokbro at sætte hendes og Martin Winthereiks netop udgivne digitale musikudspil i bås. Mit forslag om at kalde pladen/albummet for folk/electronica er måske dét, der kommer nærmest, mener hun.
Jeg har sat hende stævne på Café Arabica nær hendes bosted på Nørrebro for at høre nærmere om de otte skæringers forhistorie. Altså hvordan Times Need Angels blev til. Inden da vil hun gerne lige fortælle om et par af sangene, hvis tekster – på to undtagelser nær – er hendes egne:
– Togsang blev skrevet på en tur i det gamle tog, hvor der i vindueskarmen stod ”Læn dem ikke ud” på tysk, fransk og dansk – på en rejse mellem København og Hjørring. Så jeg sang den på fransk. Og forestillede mig så også, at vi var på en tur gennem Europa, Balkan, og oplevede landskaberne dér.
Karen Marie ser på et tidspunkt en BBC-reportage fra Storbritannien: I Brand new century er omgivelserne, hvor børnene bor og leger, en bilkirkegård. Et trøstesløst billede på social nød og misrøgt. Og så alligevel, pointerer Karen Marie, ”så har børnene så meget energi og fantasi”, og ”de udtrykker liv, og derfor er teksten og tonen ikke sørgelig”.
My heart be humble er en stærkt personlig sang, som bogstaveligt også ligger hendes hjerte nær. Det er en sang om følelser ved nattetide mellem drømme- og vågentilstand, hvor tankerne om verden, om livet, dets muligheder i fortid og fremtid rumsterer i sindet.
My heart be still my heart be humble
My mind be sound be sound and open
My dreams be proud and brave
My hands be strong be strong to save
Samspillet
Musikken er i virkeligheden et samspil mellem hende og Martin Winthereik. Ud over at spille guitar og bas på pladen, betjener han også keyboard og spiller andre instrumenter virtuelt på computer. Det giver de otte numre et volumen og en orkestrering, der gør det utroligt, at sangene er produceret på helt ydmyge steder – for en stor del i hendes egen lille lejlighed.
– Martin arrangerede og producerede sangene, så de lyder meget ’live’, siger Karen Marie.
– Sangene blev oftest til, ved at jeg sang, og vi begge spillede guitar akustisk, og så lagde Martin elektronisk backing på – med trommer, bas og andre instrumenter.
Teksterne er overvejende på engelsk.
– jeg véd ikke hvorfor, det var sådan, det kom til mig.
En undtagelse er de tos udgave af den traditionelle folkevise Jeg gik mig ud en sommerdag.
– Den optog Martin, uden jeg vidste det, mens jeg gik og varmede stemmen op, siger Karen Marie med et smil.
Fra Balladeorkestret til …
Vi skal tilbage til 1987 for at finde Karen Marie Stokbros forrige plade/CD-udspil – den smukke Med hjerterne fulde af drømme. Det var sammen med nu afdøde Niels Martinussen på harmonika, Sergio Marini på guitar og Steen Toft Andersen på bas i Balladeorkestret.
Hun har dog ikke musikalsk ligget stillet. Med Balladeorkestret har hun optrådt live på adskillige spillesteder i København og rundt i landet. Og siden blev gruppen Airytale til sammen med Martin, som hun havde mødt hos sin datter. Han var lidt af en multikunstner og også interesseret i elektronisk musik. Ole Lond var med på synthezier og Troels Drasbeck på trommer.
… englenes tid
Sammen har Karen Marie og Martin, sideløbende med komponering, indspilninger og redigering frem til omkring 2018, også optrådt live sammen akustisk med guitarer og sang og elektronisk backing på spillesteder i København, festivals og andre steder.
Det fik en brat ende i 2020, da Martin døde i en alder af blot 44 år. Inden da havde Karen Marie så skrevet Brand new century. Strofen My mate just died i sangen refererer til én af drengene på bilkirkegården, hvis veninde netop var død. Men den kunne også referere til Karen Maries mate Martin få år senere.
Nu lever han videre i æteren og øregangene i otte utrolig vellydende, velspillede og velproducerede skæringer. De har, med få undtagelser, en melankolsk grundtone, som er karakteristisk for Karen Marie Stokbro, hvis stemme stadig holder klart og smukt. Det samme gør den både politiske og personlige lyrik og dens uprætentiøse billedsprog.
Times Need Angels kan høres på Spotify, Apple Music, Youtube og hvor du ellers hører din musik. Brug Karen Marie Stokbro som søgeord eller eventuelt titelmelodien Times Need Angels.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.