Energikrise er mere dårlig nyt for skovene
Den kommende hugst i skovene bliver formentlig det værste vi har set i nyere tid. Situationen yderligere forværret af, at de seneste års ”grønne” omstilling har været meget hård for biodiversitet, CO2-regnskab samt det naturlige liv i skovene generelt.I takt med at efterårsjagterne klinger af, forurenes vore skove af en anden hæslig, menneskeskabt lyd: larmende motorsave. Når næste vinters brænde skal bjerges.
Den kommende hugst i skovene bliver formentlig det værste, vi har set i nyere tid. Situationen yderligere forværret af, at de seneste års ”grønne” omstilling har været meget hård for biodiversitet, CO2-regnskab samt det naturlige liv i skovene generelt.
Biomasse udgør omkring to tredjedele af den vedvarende energi i Danmark – den vedvarende energi dækker cirka 40 procent af det danske forbrug.
Jonas Schmidt Hansen fra skovforeningen Verdens Skove siger hertil:
– Prognosen for skovene i Danmark og Europa ser ikke gode ud med det øgede fokus, der er på træbaseret biomasse. Der er lige nu forhandlinger i forhold til EU’s vedvarende energidirektiv, og der er intet, der tyder på, at der gøres noget for at mindske incitamentet til at gå endnu hårdere til værks i skovene, nu når priserne på energi stiger voldsomt.
Millioner af levende træer i Europa og USA er allerede (med fossilt brændstof) blevet lavet til flis og brændt i kraftværker blandet med gamle bildæk som CO2-neutral brændsel til erstatning for kul og olie.
Michael Moore & Jeff Gibbs beskriver den amerikanske del af mareridtet i dokumentaren ”Planet of the humans” fra 2019.
Heldigvis besluttede den danske regering og dens støttepartier for knapt et år siden at udlægge yderligere 300 km2 statsskov til urørt skov, så nu i alt 550 km2 er reddet fra motorsavene.
Tredoblede brændepriser
Men i de private skove bliver der savet ind til benet. For også priserne på brænde har været på himmelflugt siden slutningen af 2021.
– Priserne er gået helt amok, og det er blevet meget sværere at skaffe. Jeg har aldrig oplevet noget lignende i mine 25 år, udtalte direktøren i BMB Import, som sælger brænde til byggemarkeder og lignende, til B.T. i januar.
For otte måneder siden kostede et tårn med brænde 3.800 kroner mod 2.200 kroner et halvt år tidligere. Nu koster et brændetårn med ovntørret ask eller eg 7.000 kroner.
Jonas Schmidt Hansen fra Verdens Skove fremhæver, at ikke-industriel selektiv hugst af lokale træer er en god og bæredygtig varmeforsyning.
Meget af det brænde, vi danskere opvarmer vores huse med, er ikke fra Danmark. En stor del af det kommer fra Østeuropa og Rusland. Og selvom importørerne reklamerer med, at det er bæredygtigt, er det ofte(st) ikke tilfældet.
Ved murens fald for cirka 30 år siden voksede 90 procent af Europas oprindelige og biologisk rige urskov og naturskov i Østeuropa og Rusland, hvor det var beskyttet mod emsigt private initiativ og profitjagt. Men siden er en stor del af disse unikke skove hugget om og solgt bare for at blive brændt til uvidende vesteuropæiske forbrugere med kæmpe fortjenester for kapitalstærke forretningsfolk og banker fra Vesten.
Ligesom mange frugtbare østeuropæiske landbrugsjorder.
Ved hjælp af de samme uetiske og ubæredygtige forretningsmetoder der fra 1991 og frem ranede enorme værdier skabt af det russiske folk siden 1917.
28 år gamle advarsler
Min daværende kæreste og jeg researchede, skrev og udgav i maj 1994 en rapport om Verdensbankens og Den Globale Miljøfonds ”modernisering” af det polske skovbrug samt fup-skovbeskyttelsesplaner.
I over et år havde vi forsøgt at gøre ledende danske naturorganisationer, blandt andre Naturfredningsforeningen, interesserede i emnet. Men man ønskede tydeligvis ikke at udfordre de frie markedskræfter i at fastlægge de grundlæggende – ubæredygtige – spilleregler og Vestens gigantiske indtjeningsmuligheder.
Sammen med en lille polsk naturorganisation, ”Workshop for all Beings” (Pracownia na rzecz Wszystkich Istot), transporterede vi på en lille lastbil i september 1994 stubben fra en kæmpestor fældet eg fra Bialowiezaskoven (hvor ege bliver utrolige 40 meter høje) til det polske parlament i Warszawa, hvor vi fik foretræde, blandt andet for daværende præsident Lech Walesa.
En underskriftsindsamling, der på et halvt år samlede over en halv million underskrifter fra hele verden, fik den polske regering til her at frigøre sig fra Verdensbankens kvælende favntag og drastisk opgradere naturbeskyttelsen af Europas sidste lavlandsurskov beliggende i det østlige Polen og vestlige Hviderusland.
Den polske regerings enestående fredningsudvidelse blev desværre annulleret i 11. time, i høj grad fordi vestlige naturorganisationer og regeringer lod Polens gode kræfter sejle deres egen sø i en meget, meget tumultarisk tid for alle østeuropæere.
Dagbladet Information trykt i efteråret 1994 en helsidesartikel om kampen mellem penge og unik natur i Bialowiezaskoven – samt Europas øvrige, stærkt truede naturskove. Havde især vesteuropæiske beslutningstagere og (danske) naturorganisationer forstået alvoren dengang for 28 år siden, havde det hele set lidt lysere ud i dag.
Rapporten ”Hour of destiny for Europe’s last areas of primeval forest” kan læses her.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278