Kampen for natur og klima var sammen med krig og fred de gennemgående temaer på dette års Rød Sommerlejr, der blev afholdt af Kommunistisk Parti i uge 29 i Nordjylland.
Her var fokus på klimakamp, biodiversitetskrise, dansk landbrug, lokale kampe for naturen samt krigen i Ukraine, fredskampen, øget oprustning og dansk våbenproduktion.
Spot på dansk landbrug
Blandt mange forskellige oplægsholdere var Kjeld Hansen, økologisk landsmand og forfatter til en række bøger om dansk landbrug. Han står også for hjemmesiden gylle.dk
Han efterlyste en protestbevægelse mod det industrualiserede danske landbrug og den gigantiske svineproduktion, der skader både klima og biodiversitet.
I Tyskland er der hvert år i januar protest mod det industrialiserede landbrug, der er omkring 35.000 mennesker på gaden i Berlin. I skal også på gaden her i Danmark, lød opfordringen fra Kjeld Hansen.
Han pegede på modsætningen i, at landbruget administrerer næsten to tredjedel af jorden i Danmark, men kun bidrager med 1,2 procent til bruttonationalproduktet. Samtidig udleder landbruget store mængder CO2 og skader biodiversiteten.
Kjeld Hansen understregede, at han ikke ønsker at nedlægge dansk landbrug men at ændre det.
Under temaet om krig og fred var der blandt andet oplæg om Ukraine-krigens konsekvenser af Lotte Rørtoft Madsen, formand for Kommunistisk Parti. Det blev efterfulgt af en livlig diskussion, som blandt andet havde fokus på, hvordan vi definerer om et land er imperialistisk.

Foto: Katrine Bregner
Der var også plads til andre politiske emner på det omfangsrige program. For eksempel havde lejren om tirsdagen besøg af Allan Busk, der er formand for 3F Aalborg.
Han holdt et oplæg om et arbejdsmarked i udvikling. Her blev talt meget om problemerne med en EU-mindsteløn, samt hvordan man kan modvirke, at fagforeningerne bliver vedhæng til Socialdemokratiet.
Efter Allan Busks oplæg var der diskussion, som blandt andet kom ind på, hvordan det kan være, at fagforeningerne har skrottet socialisme som målsætning, og hvad man kan gøre for at starte den debat inde i bevægelsen.
Kombination af politik og ferie
Lejren fandt sted i dejlige omgivelser på Ryå Efterskole i Aabybro i Nordjylland. Her var omkring 150 deltagere i alle aldre lige fra små børn til pensionister. Deltagerne kom fra nær og fjern, mange er medlem af Kommunistisk Parti men langt fra alle.

Nikolai Aamand, som var førstegangsdeltager på Rød Sommerlejr og faktisk aldrig har været på sommerlejr før, fortæller, at kombinationen af det sociale og det politiske er det, der har fungeret bedst for ham på lejren.
– Det er min første gang på lejr generelt. Det er meget spændende, at man kan mærke, hvordan det er at være på sommerlejr, for eksempel når man spiller rundbold med de små og spiser sammen, men samtidig at der også er fokus på politik og socialisme, og at der hænger hammer og segl overalt. Det er en fed kombination, synes jeg, fortæller den 18-årige Nikolai Aamand. Han er medlem af Kommunistisk Partis afdeling Syd i København og Danmarks Kommunistiske Ungdom.
Plads til alle
Ulla Nygaard på 74 år fra Aarhus er kommet på sommerlejren siden starten af firserne, hvor den blev arrangeret af det kommunistiske parti DKP/ML. Hun kan sagtens genkende Nikolais oplevelse af det fede ved at blande politik med det sociale.
Ulla fortæller, at formen på sommerlejren har ændret sig, siden hun var i 30’erne og først begyndte at være med.
– Da jeg startede med at komme på sommerlejr i sin tid, var vi unge allesammen, så diskuterede vi jo fra morgen til aften og natten med. Men nu har vi fundet en form, hvor alle kan være med, både børnefamilier og pensionister over 80. Den form kan jeg rigtig godt lide, fordi den har den bredde, der er nødvendig for at skabe et godt miljø og en god kultur. Der er mega mulighed for at skabe gode kammeratskaber på en sådan lejr, og det synes jeg er guld værd, fortæller Ulla Nygaard.
– I dag er rød sommerlejr for mig et slags årligt højskoleophold, et rødt højskoleophold. Jeg elsker de politiske oplæg. Det er jo altid super aktuelle temaer, der bliver bragt op både nationalt og internationalt. Det handler om, at få en puls på, hvor vi er henne i den politiske situation. Der er fantastiske analyser, jeg kan bruge bagefter, diskussioner om de problemer og udfordringer man står med i det politiske arbejde. På den her lejr har der jo været klimakampen, EU og krig og fred på dagsordenen. Der er mange ting, man ikke kan svare på, men de oplæg har en kvalitet, som gør, at man bliver så inspireret og har et andet udgangspunkt, når man kommer hjem og skal diskutere videre. Det sætter jeg enormt pris på, siger Ulla Nygaard.


Foto: Katrine Bregner
Morten Andersen fra Sydhavnen er ikke medlem af Kommunistisk Parti og har heller ikke været med på Rød Sommerlejr før. Men i år var han ansvarlig for køkkenet, og det er en opgave, der passer ham strålende.
Han har aldrig været meget for at læse i bøger og sidde stille, så det har været ideelt for ham at være med på lejren og have et klart ansvarsområde.
Morten fortæller, at sommerlejren minder ham om at være på Land og Folk festival med sine bedsteforældre som barn.

Foto: Katrine Bregner

Foto: Katrine Bregner
– Min mormor og morfar var storkommunister og havde mig med alle steder. Jeg boede mere hos mine bedsteforældre end jeg boede hjemme, for det var sjovere. Hvad jeg ikke har været med til af møder i klapvogn og da jeg blev større på B&W, Land og Folk, 1. maj og alt det her. Jeg er født i den svingdør. Det, jeg ser her på Rød Sommerlejr, er, at der burde være dobbelt så mange, så der var endnu mere aktivitet, siger lejrens køkkenchef, i daglig tale kaldet Morten Madøre.

Han peger på, at børnene er en helt essentielt del af lejren.
– Der skal være børn med. Det har været så vigtigt at se det sammenhold, der er, Børnene leger, og der er unge mennesker, ældre mennesker og gamle mennesker. Det hele flyder sammen til en stor enhed, som er det at holde lejr, forklarer Morten.
Masser af musik
Lejren bød også på en række forskellige musikalske indslag. Der var for eksempel optræden af De Røde Ører, Thomsen og Zacho, Urban Folk og flere.

Foto: Katrine Bregner
Om aftenen blev der drukket øl og hygget i venners lag, og den del af lejren gjorde indtryk på 19-årige Lucas Haaning Olsen fra Kommunistisk Partis afdeling i Aalborg.
– Mit bedste minde fra dette års lejr tror jeg har været aftentimerne med kammeraterne med livlige diskussioner og snakker om fortid og nutid, siger Lucas Haaning Olsen, der heller aldrig har været på Rød Sommerlejr før.

Noget andet der interesserede Lucas var skolingsoplægget af Karen Sunds fra Kommunistisk Parti, som handlede om politisk økonomi.
– Jeg lærte rigtig meget af oplægget om politisk økonomi. Der er en masse termer og begreber, som vi tit omgås med i vores virke som kommunister, og oplægget hjalp til at klargøre dem og få afstøvet nogle af de termer, som har lagt sig i underbevidstheden, fortæller han.

Foto: Katrine Bregner

Foto: Katrine Bregner
Hvis man var træt af at være til oplæg eller havde brug for noget mere praktisk, var der også mulighed for at deltage i en grafik- eller kultur-workshop. Sidstnævnte fremførte den næstsidste aften et lille musikteater om krig og fred til stor begejstring for tilskuerne.

Foto: Katrine Bregner
Spørger man Lucas Haaning Olsen om han har tænkt sig at deltage næste år, er han ikke i tvivl.
– Det var virkelig fedt at deltage i Rød Sommerlejr, og jeg regner stærkt med at komme tilbage næste år og året efter det, siger han med et grin.

Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.