Musik kan meget – og meget forskelligt. For de fire garvede gutter i Urbanfolk er deres fælles kærlighed til musik blevet til et band, som de selv kalder “en herreklub” eller “en kortklub, som tager i sommerhus sammen”.
– Vi mødes – bare med instrumenter og snakker politik og hygger og spiller. Vi vender både de store problemer ude i verden og de nære problemer, fortæller Jens Jensen, som står for den ene vokal.
Vores tekster handler om livet, der hvor vi er. Men teksterne udtrykker også en samfundskritik og vores drømme om en bedre verden
Med det i baghovedet kan man godt blive imponeret over, hvad der kan komme ud af en sådan herreklub, når man lytter til deres nyeste album, Jukebox, som udkom tidligere på året med ni numre, som de selv har skrevet både tekst og musik til.
Det er langt fra hvert år, Urbanfolk udsender et album. Sidste gang var faktisk i 2005, så der er løbet meget vand i åen siden dengang.
Teksterne i centrum
– Vi har spillet sammen i 22 år, fortæller Jens Jensen, som med sine 60 år er gruppens ældste medlem og står for den ene vokal.
Men de tre andre herrer i bandet, Morten Guldhammer Jensen, Michael Pedersen og Vagn Andreas Hauervig, er nu heller ikke årsunger. De er alle mellem 50 og 60 år og har livserfaring og politisk aktivitet med sig.
Måske derfor fylder deres tekstunivers meget. Teksterne, som de har skrevet i fællesskab, skal kunne høres og forstås. Og det er tekster med holdning.
Rød mand, hedder et af numrene, som bandet selv betegner som “en helt ny arbejdersang” og kalder et “opråb”: Røde mænd og kvinder især / Det er nu, vi skal vise, hvad vi er værd / Ret kun ryggen op i flagets brus / Lad ikke verden synke i grus.
Fra Aalborgs undergrundsmiljø
Alle medlemmer i bandet har rødder i Aalborgs musikalske undergrundsmiljø og har spillet med i andre bands, inden de fandt sammen i Urbanfolk.
– Vi er udsprunget af punkmiljøet alle sammen. Det kan man dog ikke høre mere, siger Jens og griner lidt.
– Fordi man var med i punk-miljøet, betød det jo ikke, at man ikke kunne lide anden musik. Vi har alle lyttet til den politiske venstrefløjsmusik, som blev spillet dengang i 1970’erne, og den er vi meget inspireret af. Man skal jo huske på, at punk også var en politisk bevægelse.
I dag kalder de sig et “folkrockband med tekster stærkt forankret i socialismen”. Og “musikken er en kærlighedserklæring til den danske musikscene i 1970’erne”.
Fra engelsk til dansk
Da bandet fandt sammen, skrev de mange tekster på engelsk og kaldte sig “Urbanfolk” – altså det engelske navn.
Men i takt med at de skrev flere og flere tekster på dansk, begyndte de at udtale det på dansk – “Urban folk” – selv om det stadig staves i et ord.
– Navnet er jo også en leg med ord. Hvis man udtaler det på engelsk, er det en genre – en storbys folke- og vise musik. Hvis man bruger den danske udtale, refererer det til det lokale Urban-bryggeri i Aalborg, som nu er lukket, og til folkene, altså arbejderne på byggeriet, og til området omkring bryggeriet, forklarer Jens.
– Det er en del af vores identitet, at vi refererer til Aalborg, hvor vi alle oprindelig kom fra.
– Vi skriver om vores eget lokale univers. For eksempel nummeret Henning, Børge og Lynge. Det er tre fodboldspillere, som har haft en stor betydning for Aalborg Boldklub. AaB er jo en gammel arbejderklub, selv om det i dag er en top professionel fodboldklub. I min barndom var jeg med min far til fodbold, når AaB spillede hjemmekamp, fortæller Jens.
Som det hedder i sangen: De gode gamle dage / Der kan jeg stadig føle søndagene gynge / Med Henning, Børge og Lynge
Fra vores univers
Teksterne på det nye album er kommet til over en meget lang periode.
– Vi har skrevet dem sammen – både musik og tekst. Det er sådan, vi fungerer. Vi vil gerne bruge musikken til at fortælle historier, det er jo en del af den musiktradition, som vi er vokset op med. Som for eksempel Niels Skousen eller Benny Holst også gør, siger Jens Jensen.
– Vi prøver også at holde fast ved det danske sprog. Og vi fandt faktisk ud af, at både musik og tekster blev bedre, da vi begyndte at skrive på dansk.
– Alle tekster er meget personlige – på den ene eller anden måde. Vi synger så at sige om de nære ting. Vores tekster handler om livet, der hvor vi er. Men teksterne udtrykker også en samfundskritik og vores drømme om en bedre verden – en mere retfærdig verden. Eller som vi skriver i et nummer Verden er af lave:
Når jorden tørrer ud / Og alting dør / Når dens vidunderlige dufte / Ikke længere gør mig skør / Så vælter vognen / Med det allersidste læs / Og socialisten tier / Efter at have skreget sig hæs / På kapitalismens sidste dag / Vil de vel stadig hejse det blåsorte flag / Og tro på evig vækst
En sang som gør livet værd at leve
Albummets navn er Jukebox, og det refererer til en kvinde, som står ved en jukebox på et brunt værtshus:
En kvinde fra Guadeloupe går over til en jukebox / Og putter en femmer i / Hun ville gerne høre en af de her sange / Som gør livet værd at leve / Her i tobakstågernes jungle / Hvor man kan få det hele
– Vi er jo ikke dem, som er kommet de fancy steder, vi er kommet de mere skæve steder, og her har vi dannet vores verdensbillede. Vi har været sammen med almindelige mennesker, og det skinner igennem, når man begynder at skrive sange.
Ambitioner uden planer
Urbanfolk tager ikke tit ud for at spille koncert. Det er både, fordi de ikke bliver hyret, men det er også et valg, forklarer Jens.
– Vi har ikke planer om, at albummet skal føre til noget som helst, men vi vil da selvfølgelig gerne have det solgt, tilføjer han.
Og selv om ambitionerne ikke er store, mener han alligevel, at de har udgivet et album til hele Danmark – også til købehavnerne.
– Vores album skulle i virkeligheden have været den sidste Demos-plade, siger han med henvisning til 1970’ernes musikforlag for politisk musik.
Og Jens tilføjer:
– Vi skriver jo om livet, det som rører sig omkring os.
Lev og lad leve / Lige nu og her / Vi lever jo livet sådan som det er
Urbanfolk består af Jens Jensen (vokal, kor), Morten Guldhammer (trommer, percussion), Michael Pedersen (bas, kor) og Vagn Andreas Hauervig (vokal, guitar, kor, trompet, klaver, orgel). Jukebox kan købes via Urbanfolks Facebookside.
Skal du på Rød Sommerlejr, kan du høre Urbanfolk til åbningen søndag den 17. juli kl. 20 på Ryå Efterskole.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.