Enhedslistens medlemmer er ikke imponerede over de klimaaftaler, som partiets folketingsgruppe har indgået med regeringen.
Det må være slut med, at vi deltager i grå forlig.
Leif Mikkelsen, Enhedslisten Amager
Der er brug for, at Enhedslisten skruer op for retorikken og holder fast i klimakrav og skruer ned for opbakningen til regeringens klimaaftaler, lød budskabet fra en række medlemmer på Enhedslistens virtuelle årsmøde i weekenden.
– Det er nedslående, når Enhedslisten i Folketinget medvirker til klimaforlig, der knap nok er fremskridt eller endda deciderede tilbageskridt. Det demoraliserer os medlemmer, og udenfor partiet skaber det tvivl om, hvad vi står for: Om vi først og fremmest er støtteparti for regeringen, eller om vi er et parti for klimabevægelsen. Jeg vil opfordre til, at når der er tvivl om, hvad I skal stille op i Folketinget, så vælg bevægelserne, mener Adam Johansen fra Amager.
Nej til grå forlig
Enhedslisten er gået med i en række klimaaftaler sammen med regeringen: Om energi og industri om affald, bæredygtigt byggeri og om vejtransport.
Flere medlemmer benyttede årsmødet til at lægge afstand til aftalerne og opfordrer partiets folketingsmedlemmer til at droppe den slags aftaler i fremtiden.
– Vi skal ikke indgå klimaforlig med regeringen, der ikke lever op til klimalovens målsætning om at levere på 70 procent mindre CO2 i 2030. Det må være slut med, at vi deltager i grå forlig, lød opfordringen fra Leif Mikkelsen fra Enhedslisten på Amager i København.
Han fortsætter:
– Socialdemokratiets opførsel minder mest af alt om en muldvarp, der forsøger at vinde et maraton. Vi aner ikke, om den har styr på kursen, eller hvad der foregår inde i dens hoved. Regeringens politik er for lidt, for sent og for sort. Vores opgave er – sammen med klimabevægelsen – at sætte en helt anden dagsorden. Vi skal ikke rose regeringen, når de laver noget skidt, men udsætte dem for hån. Vi skal sikre radikal, dybgående klimahandling nu.
Der blev udtalt utilfredshed med, at Enhedslisten først kræver aftalerne genforhandlet, efter at Klimarådet i februar kritiserede klimaaftalerne og konkluderede, at politikerne ikke er på vej til at nå klimalovens krav om 70 procent i 2030 med de nuværende beslutninger.
Er hockeystaven knækket?
I sin årsmødetale kritiserede partiets frontfigur, Mai Villadsen, klimaminister Dan Jørgensen for ikke at “ride samme dag, som han sadler”.
Den retorik er ikke skarp nok for Mikael Hertoft fra Østerbro i København, der mener, at regeringen er ved at udvikle sig til et stort problem for samfundet og for Enhedslisten.
– Det er ikke dækkende at kalde regeringen for fodslæbende i forhold til klimaet. For fakta er jo, at regeringen igangsætter en lang række projekter, der vil ødelægge klimaet og øger CO2-udslippet med flere motorveje og den kunstige ø Lynetteholm, lød budskabet fra Mikael Hertoft fra Østerbro i København.
Så sent som i denne måned indgik Enhedslisten en aftale med regeringen om et delmål for 50-54 procent mindre CO2-udslip i 2025.
Det fik Enhedslistens leder, Mai Villadsen, til et erklære, at “Hockeystaven er knækket” – på trods af at miljø- og klimaorganisationer som Danmarks Naturfredningsforening advarer om, at delmålet er alt for lavt, hvis Danmark skal leve op til sine internationale klimaforpligtigelser i Parisaftalen.
– Vi er forfaldne til at tale vores egen indflydelse op på en måde, så vi kommer til at sige: “Det går meget godt for klimaet”. Men det gør det jo ikke. Det går ad helvede til. Man knækker ikke hockeystaven med den her aftale. Det er afgørende, at vi træder i klar opposition til regeringen på klimaområdet, understregede medlem af Enhedslisten i Frederiksberg, Falle Hjorth.
I Randers er der heller ikke tilfredshed med partiets klimakurs.
– Vi bliver opfattet som et støtteparti for regeringen og et parti, der holder hånden under en socialdemokratisk politik, hvis bare de rykker et par små skridt mod venstre. Vi bliver ikke opfattet som et parti, der er i klar opposition til regeringen, mener Lise Baastrup fra Enhedslisten i Randers.
Hun fortsætter:
– Der er behov for, at årsmødet tager afstand fra regeringens generelle politiske linje. Mange har håbet på at kunne trække regeringen til venstre. Men vores strategi har ikke virket. Regeringen kommer med et uspiseligt udspil. Så protesterer vi. Så får vi lidt, og så siger vi, at vi har vundet en sejr. Vi må væk fra den måde vi agerer på i forhold til regeringen.
Frustreret klimaaktivist
Flere af Enhedslistens medlemmer, som også er aktive i klimabevægelsen, er frustrerede over, at Enhedslisten på Christiansborg er gået med i regeringens utilstrækkelige klimaaftaler.
En af dem er Astrid Vang Hansen fra Enhedslisten i Aalborg.

– For en måned siden deltog jeg i en aktion mod den store cementvirksomhed Aalborg Portland her i Nordjylland. Aktionen var arrangeret af Extinction Rebellion. Vi demonstrerede imod Aalborg Portlands 2,2 millioner ton årlige CO2-udslip. Aktionen var ikke kun rettet mod Aalborg Portland, men også mod klimaforliget om energi og industri, som Enhedslisten er med i – hvilket jeg ærlig talt ikke forstår, lød det fra Astrid Vang Hansen fra Aalborg.
Hun uddyber:
– Det er nemlig et forlig, der fuldstændigt freder industrien fra at skulle bidrage med CO2-reduktioner. Der er ingen krav til industrien om CO2-reduktioner. Til gengæld vil vil man give industrien en stor pose penge, som politikerne vil give til, at industrien kan foretage nogle energieffektiviseringer, i håb om at det vil medføre mindre CO2-udslip. Men der er ingen garanti for mindre CO2-udslip. Industrien kan nemlig fortsat udvide sin produktion.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.