At den franske præsident Emmanuel Macron og hans nyliberale valgkoalition søndag mistede sit absolutte flertal i parlamentet er en meget afgørende sejr for venstrefløjen, mener Léon Deffontaines, formand for Mouvement Jeunes Communistes de France (MJCF), ungdomsforbund til Frankrigs Kommunistiske Parti (PCF).
PCF gik frem ved valget sammen med den store venstreorienterede valgkoalition NUPES, som partiet indgår i.
Valgresultatet betyder, at Macron og hans kumpaner ikke længere kan gennemføre sin nyliberale politik.
Léon Deffontaines, kommunist
Léon Deffontaines mener, at parlamentsvalget var en politisk tsunami. Ved anden valgrunde søndag stod det i løbet af aftenen klart, at flere af Macrons ministre i regeringen ikke blev genvalgt. Også flere af de politikere, der var med til at danne hans parti i 2016, tabte i deres valgkredse.
– Dette er et stort nederlag for Macron. Blandt andet er formanden for Nationalforsamlingen vraget af vælgerne. Også indenrigsministeren ryger ud, mens sundhedsministeren går samme vej. Selv ikke Macrons gruppeleder for partiet La République En Marche! blev genvalgt, fortæller en tilfreds Léon Deffontaines til Arbejderen.
Alt i alt betyder resultatet, at Macron er den første genvalgte præsident siden 1962, der ikke er i stand til at vinde et absolut flertal.
Raslede ned
Macrons koalition Ensemble gik fra 348 mandater til 245. Der er altså langtfra det absolutte flertal på 289 mandater, som Macron skulle bruge.
Hans udpegede regeringschef, Elisabeth Borne, indrømmede i en tale situationens alvor kort efter valgresultatet søndag:
– Denne situation udgør en risiko for landet, sagde hun med henvisning til den komplicerede indenrigs- og udenrigspolitiske situation, sagde hun.
Erhvervsavisen Les Echos betegner resultatet søndag som et bragende nederlag, et chok.
Léon Deffontaines er ganske godt tilfreds.

Foto: humanite.fr
Venstrefløjen samlet i valgkoalitionen NUPES går fra 58 til 141 mandater. Marine Le Pens fremmedfjendske parti Rassemblement Nationale gik fra otte til 89 mandater. De konservative Républicains gik fra 112 til 64 pladser.
“Første opposition”
Ifølge Léon Deffontaines betyder valget, at Macrons parti må ud og samle flertal i Nationalforsamlingen for sine kommende forslag. Og det bliver ikke nemt.
– Dette er faktisk første gang, at Macron får en opposition imod sig i parlamentet. Macron sagde ellers, da han blev valgt første gang, at hans vision var et Frankrig uden en højre- og venstrefløj. Man kan sige, at hans vision godt og grundigt blev knust, siger Léon Deffontaines og tilføjer, at Nationalforsamlingen er blevet meget mere “polariseret”.
Oven på søndagens valgnederlag til Macron forventer flere eksperter, at Macron opløser Nationalforsamlingen og udskriver nyvalg om senest to år.
Venstrefløj voldsomt frem
Léon Deffontaines er tilfreds med, at NUPES går så meget frem. Koalitionen står for Nouvelle Union Populaire Écologique et Sociale (NUPES). Den blev dannet i april-maj og samler partier, der er i opposition til Emmanuel Macron. Dog får NUPES ikke noget nær flertal i Nationalforsamlingen.
- Valget gik over to runde.
- Første runde fandt sted 12. juni, den sidste blev afholdt søndag den 19. juni.
- 48.803.175 stemmeberettigede vælgere skulle vælge 577 medlemmer til Nationalforsamlingen.
- Kun 46,2 procent valgte at stemme.
Valgresultat
- Emmanuel Macrons valgkoalition Ensemle: 245 mandater
- Venstrefløjskoalitionen NUPES: 131 mandater.
- Øvrig venstrefløj: 22 mandater.
- Marine Le Pens højreekstreme parti Rassemblement Nationale: 89 mandater
- Diverse højrefløjspartier: 10 mandater.
- Republikanerne: 61 mandater.
- Regionalister: 10 mandater.
- Øvrige partier: 9 mandater.
Kilde: Frankrigs indenrigsministerium
NUPES blev dannet som en konsekvens af, at det ikke lykkedes at forene flere venstrekræfter ved præsidentvalget i april. Hvis de havde forenet sig, ville Jean-Luc Mélenchon efter alt at dømme have fortsat til anden valgrunde og dystet imod Emmanuel Macron.
Med i NUPES er Jean-Luc Mélenchons parti La France Insoumise (Det Ukuelige Frankrig), men også socialdemokraterne i det tidligere regeringsparti Socialistpartiet, det franske kommunistparti PCF samt De Grønne (EELV).
Ingen stemmespild
NUPES’ kandidater havde delt valgkredsene op imellem sig, så det ikke kom til stemmespild i kampen mod Macrons Ensemble. Det betød, at Macrons parti stort set ikke længere eksisterer i de oversøiske områder, og i Emmanuel Macrons tidligere højborge i storbyerne vandt venstrefløjen den ene kreds efter den anden.
Tidligere havde partierne i NUPES hver for sig blot 58 mandater efter valget i 2017: Dengang stillede de fire partier op hver for sig.
– Dette er en sejr for venstrekræfterne, godt nyt for arbejderne og de studerende. Venstrekræfterne har vundet mærkbart flere medlemmer af parlamentet, også Frankrigs Kommunistiske Parti (PCF), som jeg er medlem af. Vi gik fra 11 mandater til 13 i går, fortæller Léon Deffontaines.
Selv om PCF er med i NUPES’ nye store parlamentsgruppe, har det ret til at markere sig selv.
NUPES mærkesager fremover er at hæve mindstelønnen til 1500 euro om måneden, at pensionsalderen skal være 60 år, og at priserne på basale livsfornødenheder skal fastfryses.
Macrons valgkoalition ønsker at hæve pensionsalderen til 65 år. Desuden har han planer om at forandre hele sundhedsvæsenet, skære ned og effektivisere. Endelig vil han indføre en særlig lav løn til unge på arbejdsmarkedet, fortæller Léon Deffontaines.
EU og NATO?

I NUPES er der forskellige holdninger til EU og NATO.
NUPES-lederen Jean-Luc Melenchon fra La France Insoumise er tidligere medlem af det socialdemokratiske Socialistparti og var partiets undervisningsminister fra 2000 til 2002. Men han brød med partiet og stiftede Venstrepartiet og siden La France Insoumise.
I dag er han klar til “civil ulydighed” mod EU-forslag, mens De Grønne og Socialistpartiet er varme tilhængere af EU. PCF er “skeptikere” og “kritikere” af EU.
Tidligere har Jean-Luc Melenchon foreslået at trække Frankrig ud af NATO, men kravet har ikke været en del af NUPES’ valgkamp.
“Fascister vandt frem”
Den malurt i bægeret efter søndagens valg er ifølge Léon Deffontaines, at Marine Le Pens fremmedfjendske parti Rassemblement Nationale er gået frem fra otte til 89 mandater.
Le Pen tabte anden valgrunde af præsidentvalget i foråret til Macron. Men parlamentsvalget er en klar styrkelse af hendes parti, der i valgkampen anklagede indvandrere for store dele af Frankrigs problemer.
– Ja, det eneste dårlige ved gårsdagens valg er, at Le Pens folk går stærkt frem. Rent faktisk blev mange fascister valgt i går, så fremover bliver vi nødt til at intensivere kampen mod den ekstreme højrefløj, lover Léon Deffontaines.
Valgdeltagelsen i første og anden valgrunde lå på kun 46 procent. 75 procent af de 18 til 25-årige stemte ikke, og tallet var 65 procent for de 25-34-årige.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.