Den 21.-23. juni mødes de 60 lande, der har underskrevet FN’s traktat om forbud mod atomvåben, i Wien for at tage de første skridt til at føre traktaten ud i livet.
Det er første gang, at landene mødes, siden traktaten trådte i kraft sidste år.
Stormagternes atomarsenaler forhindrer ikke krige.
Hasse Schneidermann, ICAN Danmark
Den nye FN-traktat forbyder at udvikle, teste, afprøve, producere, lagre, overføre, bruge eller true med at bruge atomvåben.
I torsdags var kampagnen Forbyd Atomvåben – ICAN Danmark i Folketingets Forsvarsudvalg for at opfordre politikerne til at tilslutte sig FN’s forbud mod atomvåben eller i det mindste deltage som observatører på det historiske møde i Wien.
– Hvis Folketinget og regeringen er enig i, at atomkrige ikke kan vindes og derfor heller ikke bør føres, så skal der handles resolut over for trusler og brug af atomvåben. Vi er overbevist om, at FN’s traktat om totalt forbud mod atomvåben er af altafgørende betydning, lød Hasse Schneidermann fra Forbyd Atomvåben – ICAN Danmarks opfordring til Forsvarsudvalget.
Han fortsatte:
– Vi ved, at regeringen og et flertal i Folketinget ikke ønsker at tiltræde traktaten. Alligevel håber vi, at Forsvarsudvalgets medlemmer vil forsøge at overtale regeringen til at deltage – i øvrigt i lighed med vores nabolande, Sverige og NATO-landene Norge og Tyskland.
Atomarsenaler forhindrer ikke krige
Forbyd Atomvåben – ICAN i Danmark har til formål at oplyse om konsekvenserne af atomvåben og arbejde for dansk tilslutning til FN’s traktat om forbud mod atomvåben.
ICAN Danmark er en del af det internationale netværk International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), der består af over 400 organisationer i mere end 100 lande. Den internationale kampagne mod atomvåben modtog i 2017 Nobels fredspris for sit arbejde.
– Stormagternes atomarsenaler forhindrer ikke krige. Atommagternes afskrækkelse har siden 1945 været brugt som trusler og afpresning for at opnå politiske og militære mål og har gjort lokale eller regionale konflikter og krige, hvor atommagterne har været involveret, farlige for alverdens befolkninger, fortalte Hasse Schneidermann til Forsvarsudvalget.
Han uddybede:
– Mange sikkerhedspolitiske eksperter og politikere taler abstrakt om atomar afskrækkelse, som om atomvåben ikke vil blive brugt. Vi mener imidlertid, at så længe de eksisterer, vil de blive brugt på et tidspunkt – enten som følge af en bevidst beslutning, ved et uheld eller en misforståelse.
FN’s traktat om forbud mod atomvåben trådte i kraft sidste år efter at være blevet vedtaget af 122 lande i 2017. Foreløbig har 60 lande ratificeret traktaten.
Dagen før stats- og regeringscheferne samles, arrangerer en række internationale organisationer, stater, parlamentarikere og forskere en konference om de humanitære konsekvenser af at bruge atomvåben.
Herudover arrangerer ICAN en række aktiviteter og møder den 18. og 19 juni i Wien.
Regeringen vil ikke deltage
Men regeringen har ikke tænkt sig at deltage i hverken det historiske møde eller i konferencen om konsekvenserne af at bruge atomvåben.
“Den nye traktat om forbud mod atomvåben (TPNW) nyder ikke tilslutning blandt verdens atommagter og tilbyder desuden løsninger, som er i konflikt med den eksisterende nedrustnings- og ikke-spredningsarkitektur og risikerer dermed at underminere den eksisterende traktat på området (NPT). Regeringen støtter derfor ikke traktaten og agter heller ikke at deltage som observatør i det første statspartsmøde”, skriver Udenrigsministeriet i en kortfattet mail til Arbejderen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.