I 2018 fusionerede de to faglige hovedorganisationer LO og FTF og blev til Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.
LO kunne på det tidspunkt skrive sin historie 120 år tilbage, til dengang De Samvirkende Fagforbund blev stiftet i 1898. Organisationen skiftede i 1958 navn til Landsorganisationen i Danmark, forkortet LO.
Bogen være nyttig for tillidsfolk og andre fagligt aktive, der kan bruge bogen til at få samlet lidt op på historien.
FTF, som var en forkortelse for Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, blev stiftet i 1952. FTF var partipolitisk neutral – i modsætning til LO, som både politisk og organisatorisk var tæt knyttet til Socialdemokratiet.
Med bogen Ulvetider og skiftespor beskriver Poul Smidt udviklingen i LO frem mod fusionen i 2018. Selve diskussionerne for og imod fusion fylder ikke meget, og der er ikke meget substans i det. Det beskrives, at LO’s største fagforbund, 3F, var modstander af fusionen, men man bliver ikke meget klogere på hvorfor.
20 års historie
Baggrunden for udgivelsen er at beskrive LO’s historie i perioden 1998 og frem til fusionen med FTF i 2018. De første 100 år af hovedorganisationens historie er tidligere udgivet, dels i bogen Fremad og atter fremad, der beskriver tiden op til 1960, dels i bogen I takt med tiden, der beskriver perioden 1960-1997.

Bogen går kronologisk frem, starter med overenskomstforhandlingerne og lovindgrebet i 1998, via historien om efterlønnen der forsvandt, barselsfonden, kampen for eksklusivaftaler, flere overenskomst-forhandlinger, udviklingen på dagpengeområdet og meget, meget mere.
På den måde får man undervejs samlet den faglige Danmarks-historie op, selvfølgelig med fokus på LO’s rolle. Derfor kan bogen også være nyttig for tillidsfolk og andre fagligt aktive, der kan bruge bogen til at få samlet lidt op på historien.
For lidt dybde
Undervejs beskrives en række problemer, men der stikkes ikke så dybt, at man får indsigt i de diskussioner, man må gå ud fra har fundet og finder sted i organisationen.
Jeg savner for eksempel indblik i LO’s opfattelse af den måde, overenskomst-forhandlingerne i det offentlige område kører på. Det nævnes, at der er problemer med, at arbejdsgiversiden samtidig er bevilgende myndighed, men hvad er LO’s bud på løsninger?
Ej heller hele problematikken omkring sammenkædning af overenskomst-afstemninger og det deraf medfølgende manglende medlemsdemokrati gøres der meget ud af.
Endelig – og det måske allervæsentligste: fagbevægelsens faldende medlemstal nævnes flere gange, og der peges på nogle problemstillinger, men man sidder ikke tilbage med indtryk af, at fagbevægelsen og LO selv tror på, man kan finde løsninger.
Som nævnt har formålet med bogen været at beskrive de sidste 20 år af LO’s historie, men når det nu ender med en fusion med FTF, kunne det have været interessant også at få lidt indblik i, hvordan funktionærernes og tjenestemændenes hovedorganisation bevægede sig frem mod FH – Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Forfatteren er Poul Smidt, der er journalist og blandt andet har arbejdet for Politiken, Aktuelt og DR.
Poul Smidt: Ulvetider og skiftespor. LO på vej mod Fagbevægelsens Hovedorganisation. 360 sider. 300 kroner. Gads forlag. Er udkommet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.