21 Feb 2019  

KBH: Spredte skyer, let regn, 7 °C

Verdens højeste pensionsalder

Verdens højeste pensionsalder

Hvis ikke lovgivningen ændres, vil Danmark i 2050 have verdens højeste pensionsalder.

Politikerne har en ide om, at hvis bare de hæver pensionsalderen, så er alle problemer løst. Men sådan fungerer virkeligheden ikke.
FOTO: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
1 af 1

I 2018 er pensionsalderen på 65 år. Den vil stige til 72 år frem mod 2050. Det vil være verdens højeste pensionsalder, og den fortsætter med at stige.

Hvis du er født i 2018, vil du kunne se frem til at gå på pension som 76,5 år gammel i 2094. Mens tyskere, nordmænd og svenskere for længst har trukket sig tilbage og nyder livet som pensionister, arbejder danskerne videre. 

Hvorfor godtager fagbevægelsen, at en så vigtig del af vores arbejdsliv som tilbagetrækning skal være politisk bestemt?

Skiftende regeringer har taget hårdt fat med reformer for at få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det kan nu ses i de konkrete tal over, hvor mange der må tage smertestillende piller for at kunne holde til det daglige ræs, og tal omkring den øgede ulighed, der viser sig i seniorernes overrepræsentation blandt dagpenge- og sygedagpengemodtagere.

Kampen om pensionsalderen

Malersvende, der er slidte og ikke kan holde til at arbejde, til de kan gå på pension, har gennem de seneste syv år oplevet en drastisk forringelse af den relative økonomiske tryghed ved arbejdsløshed, nedslidning og alvorlig sygdom. En tryghed som arbejderbevægelsen ellers havde tilkæmpet sig gennem generationers faglig og politisk kamp. 

Malerforbundet har historisk kæmpet for at sikre efterlønsordningen. En ret til tidlig tilbagetrækning på et ordentligt forsørgelsesgrundlag oprindeligt ved 60-års alderen. Et grundlag diverse regeringer nu har udhulet.

Politikerne har en ide om, at hvis bare de hæver pensionsalderen, så er alle problemer løst. Men sådan fungerer virkeligheden bare ikke.

Seniorerne må sikres

Derfor er det op til fagbevægelsen at sikre seniorerne på arbejdsmarkedet en mulighed for en mere fleksibel tilbagetrækning.

Spørgsmålet er: Hvorfor godtager fagbevægelsen, at en så vigtig del af vores arbejdsliv som tilbagetrækning skal være politisk bestemt? Arbejdsmarkedets parter kan selv fastlægge regler og retningslinjer for den danske arbejders tilbagetrækning. 

Med en frigivelse af pensionsretten ønsker vi samtidig at løfte de sociale ydelser. Vi kan ikke længere lade vores seniorår være op til politikere, hvoraf mange aldrig har sat fod på en fabrik, et værksted eller byggeplads. Politikere der langtfra kender til det daglige slid, et langt arbejdsliv giver. 

Forkortet af redaktionen

Vedtaget på den 24. ordinære kongres 12. oktober. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2018 - 08:07   13. nov. 2018 - 08:10

Udtalelse

fra Malerforbundet