25 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 19 °C

USA's mand hidser befolkningen op

USA's mand hidser befolkningen op

På en konference i København blev det besluttet at sige nej til intervention i Venezuela, at styrke solidariteten med Venezuela, Nicaragua og Cuba og forsvare alle landes ret til selvbestemmelse, fred og ikke-indblanding i indre forhold, som det er fastslået i FN-pagten.

Den selvudnævnte "præsident" Juan Guaidó deltager aktivt i urolighederne i Caracas 27. marts, hvor han opildner folk til, hvad han kalder "operation frihed" – et oprør mod Maduros lovlige regering. Formålet er at skabe kaos i landet og dermed forudsætning for militær intervention fra USA's og dets allieredes side.
FOTO: YURI CORTEZ / AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Venezuela er udsat for en helt uhørt agression. Der rettes sabotage mod landets elværker. Sabotagen er dirigeret af ekstreme højrekræfter med støtte fra USA's ambassade. Det må betragtes som et forsøg på at skabe kaos i landet og vælte den demokratisk valgte præsident Maduro og hans regering.

USA og en række allierede har gjort forberedelser til militær indgriben fra baser i nabolandene og fra flådeenheder i farvandene omkring Venezuela.

Indenfor de seneste fem år har Maduro-regeringen været udsat for vedvarende økonomisk sabotage med spærring af regeringskonti, psykologisk krigsførelse med opgejling af befolkningen med fake news fra Trumps propagandamaskine.

Dertil voldelige gadeaktioner og brug af brandbomber vendt mod regeringsinstitutioner og fødevarelagre. Maduros tilhængere er blevet udsat for overfald. Mere end 100 mennesker har mistet livet.

Den såkaldte præsident

En selvudnævnt "præsident" Juan Guaidó får ikke blot støtte fra Trump-administrationen, men skal betragtes som en 100-procents marionet for Washington. Guaidó rejser nu rundt og ophidser befolkningsgrupper til oprør mod Maduros lovlige regering.

Der foregår en intensiveret aggressiv mediekrig mod Maduros regering. Regeringen udskældes for diktatoriske metoder, fordi den indsætter ordensmagten mod de ulovlige Guaidó-dirigerede gadeoptøjer og opretter folkelige vagthold ved institutioner og elværker.

Formålet er at skabe kaos i landet og dermed forudsætning for militær intervention, som USA og en række militært allierede allerede har gjort forberedelser til fra baser i Venezuelas nabolande og med flådeenheder i farvandene omkring Venezuela.

Medierne fortier sandheden

Den vestlige presse, de store medier som tv og dagbladene forekommer totalt paralyserede af Trumps propagandamaskine og udsender løbende Washingtons falske nyheder, som også forurener den danske presse. 

Heroverfor står, at FN's generalsekretær Antonio Gutierrez med klare ord har fastslået, at situationen kun kan løses med dialog og fuldt demokratiske metoder og med respekt for Venezuelas demokrati og fulde suverænitet.

I december 2018 var der en FN-delegation i landet, som i sin rapport erklærede, at der foregår en psykologisk og økonomisk sabotage mod Venezuela. Men det har de store medier ikke fortalt.

Venezuela var for få år siden et velfungerende land med en nærmest eksplosiv vækst i uddannelse og social velfærd. Den fattige del af befolkningen blev løftet ud af sult og nød, og regeringens resultater blev anerkendt af Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Venezuela i krise

De uophørlige og massive angreb fra højrekræfterne og USA's sanktioner har bragt landet ud i en alvorlig økonomisk krise, der har store sociale konsekvenser. De lave oliepriser har forstærket disse problemer.

Der er fare for, at en veritabel borgerkrig opstår i landet i stil med Syrien, Libyen, Irak, hvor tusindvis af mennesker mister livet, og der er fare for, at landet bombes tilbage i sult og elendighed.

Trump er nådesløs i sin kamp for at tvinge Venezuela i knæ, så det igen ydmygt accepterer at indtage sin plads blandt Latinamerikas udplyndrede nationer i "USA's baggård".

Konferencen blev afholdt den 30. marts hos fagforeningen 3F BJMF med deltagelse af ambassadørerne fra Nicaragua, Venezuela og Cuba.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. apr. 2019 - 08:50   10. apr. 2019 - 09:00

Udtalelse

fra Patria Grande og organisationer i Venezuelanetværket