16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Tyrkiet og USA fører krig i Syrien

Tyrkiet og USA fører krig i Syrien

Udlandets indblanding og krig i Syrien må ophøre.

Tyrkisk artilleri beskyder kurdiske stillinger i Syrien som et led i Tyrkiets militære offensiv i den syriske Afrin-provins.
FOTO: Ismail Coskun/IHA/AP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Tyrkiske kampfly har gennemført et bombardement i den nordsyriske region Afrin, rettet mod den kurdiske milits YPG og den kurdiske befolkning.

USA, Danmark og en række andre lande  fortsætter angrebene i Syrien.

Siden er også angreb med tanks og artilleri sat ind. Civile er blevet dræbt i angrebet, der går under navnet ”Operation olivengren”, og mange er flygtet.

Tyrkiet under præsident Recep Erdogan ønsker at slå hårdt ned på området, der styres gennem et demokratisk samarbejde mellem kurdere og andre befolkningsgrupper i området.

Erdogans angivelige mål med angrebet på Afrin er at ’befri Afrin’ og skabe en 30 kilometer bred ’sikkerhedszone’ i Syrien - og at udrydde de kurdiske militser som et led i undertrykkelsen af den kurdiske befolkningsgruppe.

Op til Tyrkiets angreb havde USA annonceret, at det planlagde at træne og udstyre en 30.000 mand stor kurdisk styrke.

Det underliggende formål hermed er at sikre amerikanske interesser i Syrien – uden at sætte en amerikansk hær ind på landjorden. Af Tyrkiet blev det benyttet som en anledning til forstærket krig mod kurderne.

Tyrkiet vil med sit angreb både bekæmpe kurderne, redde de terrorister, som kurderne nu er ved at smide ud, og samtidig annektere en del af Syrien.

Det betyder en forlængelse af borgerkrigen i det krigsplagede og ødelagte Syrien. Imens har syrerne, også de kurdiske, brug for fred og genopbygning, ikke fortsat krig. Det er der udsigt til, hvis angrebene udefra stopper.

Men USA, Danmark og en række andre lande i koalitionen fortsætter desværre angrebene i Syrien. Den syriske præsident Assad har fordømt angrebet på Afrin som en krænkelse af Syriens suverænitet og betegnet det som støtte til terror.

Den tyrkiske offensiv er blevet diskuteret på et møde i FN's sikkerhedsråd, men den blev ikke fordømt af medlemmerne.

Desuden har USA's udenrigsminister, Rex Tillerson udtalt, at USA er klar til at samarbejde med Tyrkiet for at tage hånd om landets "berettigede" bekymringer, hvad angår sikkerheden i den nordlige del af Syrien.

USA, Danmark og en række andre lande i koalitionen befinder sig illegalt på syrisk område, og den danske regering og folketingsflertallet har ingen planer om at trække sig ud af området.

Tværtimod har man netop besluttet at forlænge og styrke den militære tilstedeværelse i Irak og Syrien og vil inden længe sende yderligere en sikrings- og bevogtningsdeling.

Tyrkiets ulovlige angrebskrig mod Afrin må fordømmes af alle, og alle udenlandske kræfter må ud af Syrien.

Udlandets krig og indblanding i Syrien må stoppe, og Danmark må trække dansk militær hjem fra Syrien og Irak. 

Lad syrerne skabe fred og opbygge landet efter syv års krig.

31. jan. 2018 - 09:48   31. jan. 2018 - 16:26

Udtalelse

fra Århus mod Krig og Terror