20 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Styrk sammenholdet

Styrk sammenholdet

Der er nok at tage fat på for en ny regering. Det må være muligt at danne en regering, der er bedre end den, vi har nu.

FOTO: PN
1 af 1

For nylig var jord- og betonarbejdere, struktører og brolæggere fra hele Danmark samlet i Hillerød for at styrke sammenholdet og lægge planer for det kommende års faglige aktiviteter. 

De offentlige forhandlinger viste, at når fagforbundene står sammen, kan de bryde igennem med vigtige krav. Det må vi lære af.

Vi påskønner, at et flertal udenom regeringen fik stoppet planerne om at hente mere billig arbejdskraft i udlandet.

Vi har ikke noget imod, at der kommer kolleger fra andre lande i disse tider, hvor der er mere, end vi selv kan nå at bygge.

Men der er i forvejen store problemer med underbetaling, dårlig kvalitet og dårlige arbejdsforhold, og vi kræver, at regeringen løser disse problemer i stedet for at hjælpe de store firmaer med at hente endnu flere folk, som kun inviteres, fordi de kan udnyttes.

Efterlønsalderen skal sænkes

Vi kræver samtidig, at muligheden for at gå på efterløn sænkes til 60 år for folk med nedslidende arbejde. Mange af vore ældre kolleger døjer med smerter, og det ændrer sig ikke, fordi man laver loven om. Alle skal have nogle gode år efter arbejdslivet, og derfor skal man ikke være slidt helt op, før man stopper.

Arbejdskraftens frie bevægelighed betyder, at hvis man er blevet slidt af arbejdet, kommer man bag i køen, fordi der kan hentes friske kræfter blandt de millioner af arbejdsløse i EU.

Der er fortsat 150.000 arbejdsløse i Danmark. Vi opfordrer arbejderpartierne til at komme med et politisk udspil, som sikrer, at alle kan beholde en plads på arbejdsmarkedet. Vi kan ikke alle ligge blandt de hurtigste, men det er både til samfundets og den enkeltes gavn, at man kan være med i produktionen.

De unge mangler praktikpladser

Der er fortsat 10.000 unge, som mangler en praktikplads. Det har hjulpet med krav om lærlinge ved mange offentlige opgaver. Dette bør indføres ved lov, så det gælder i alle kommuner.

Desuden bør de firmaer, som ikke har lærlinge, betale mere til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, så de gode firmaer med lærlinge får bedre økonomisk dækning. 

Vi kræver atter, at Arbejdstilsynet får flere kræfter, så det bliver muligt at forebygge ulykker og standse farligt arbejde.

Vi er dødtrætte af fjollede smiley-mærkater. Der skal fagfolk til, som kender arbejdets farer, og som har tid til at komme på byggepladserne. 

Der er nok at tage fat på for en ny regering, og vi vil nøje følge de forskellige partiers holdninger og stillingtagen frem til folketingsvalget. Det må være muligt at få noget bedre end den nuværende regering. 

Ærgrelsen over overenskomstresultatet i 2017 har ikke lagt sig. De offentlige forhandlinger viste, at når fagforbundene står sammen, kan de bryde igennem med vigtige krav. Det må vi lære af. Vi opfordrer 3F's kongres til at vedtage regler, så ingen gruppe kan afslutte forhandlingerne, før det er godkendt i 3F's hovedbestyrelse.

En for alle – alle for en

3F skal arbejde for samme forpligtelser mellem de forbund, som har samme overenskomstudløb. I 2020 skal vi igennem med kravet om kædeansvar, så hovedentreprenøren garanterer for løn med videre, hvis en underentreprenør ikke vil betale efter overenskomsten eller går konkurs.

Vi vil stoppe hvidvaskning af penge tjent ved løndumping og forebygge, at løntyve løber fra deres ansvar. Vores arbejdsmarked er skævvredet af fupfirmaer, som dumper pris og løn. Det kan hverken vi eller de redelige firmaer leve med.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. nov. 2018 - 08:48   14. nov. 2018 - 08:50

Udtalelse

fra "Fundamentet", landsklub for jord/beton, anlæg og brolæggere