22 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 24 °C

På vej mod en ny milliardskandale

På vej mod en ny milliardskandale

Det er betalt af skatteyderne, når Danmark skal købe de nye F35-kampfly. Og vi ved stadig ikke, hvor dyrt det bliver.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen leger med dyrt legetøj. Her ses han under en Nato-øvelse i Oksbøl 8. marts 2017. Den endelige regning for de 27 nye kampfly bliver udskrevet inden for de næste uger. Det sker til trods for stor usikkerhed om, hvorvidt regnestykket holder.
FOTO: Michael Drost-Hansen/Scanpix
1 af 1

To nyligt udgivne rapporter, sætter store spørgsmålstegn ved økonomien for købet af F-35-flyene.

Rigsrevisionen har den 12.oktober offentliggjort rapporten: "Forsvarsministeriets beslutningsgrundlag for køb af 27 F35-kampfly".

Beslutningen i 2016 om køb af 27 F-35-kampfly blev foretaget på et misvisende grundlag.

Af statsrevisorernes bemærkninger fremgår blandt andet, "at Forsvarsministeriet har en meget optimistisk vurdering af, hvor mange flyvetimer per kampfly man kan forudsætte. Danmark forudsætter således et gennemsnitligt antal flyvetimer per kampfly, som er højere end i foreksempel Norge og Holland".

Det betyder at de samlede levetidsomkostninger kan blive langt højere end de estimerede 66 milliarder.

Dertil kommer, som rapporten også påpeger, at støjomkostningerne kun i begrænset omfang er medtaget, og at reparation og vedligeholdese skal klares af et globalt koncept, som kun er i sin første udviklingsfase.

Den amerikanske rigsrevision har i oktober ligeledes udgivet sin rapport over udviklingen af F-35-programmet. Den afslører kæmpestore svigt for vedligeholdelse og lange forsinkelser i leveringen af reservedele.

Om kort tid er det planen af kampfly-kontoret skal fremlægge aktstykket for Folketingets finansudvalg med den samlede pris og den nærmere finansiering for det danske køb af F-35A.

Men de to ovenstående rapporter viser med al tydelighed, at beslutningen 9. juni 2016 om køb af 27 F-35-kampfly blev foretaget på et misvisende grundlag.

Beslutningen om køb af F-35 kampfly må tages op igen. Vi vil have den længe savnede offentlige debat om købet af kampfly, før der er skrevet under på en kontrakt.

07. nov. 2017 - 08:32   07. nov. 2017 - 08:40

Udtalelse

fra Landskampagnen mod køb af nye kampfly