26 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 30 °C

Israels apartheid skærpes

Israels apartheid skærpes

Israels behandling af palæstinenserne bliver stadig mere umenneskelig. Apartheidsystemet er nu blevet direkte lovfæstet. Overfor det er der kun ét svar: Boykot Israel.

Tusindvis af palæstinensere er dræbt eller sårede af israelerne under de fredelige demonstrationer langs med grænsen til Gaza siden 30. marts.
FOTO: Said Khatib/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Gazas March For Tilbagevenden startede 30. marts i år: Hundredetusinder har deltaget i fredelige demonstrationer for de fordrevnes ret til at vende tilbage. 750.000 palæstinensere blev drevet på flugt i 1948, da staten Israel blev oprettet. Ifølge international lov er det deres ret at vende tilbage.

I praksis har apartheid været praktiseret i mange år, men en klar lov om racediskrimination er ny.

Israelske skarpskytter har imidlertid skudt mod de fredelige demonstrantioner i Gaza, og siden 30. marts er 141 demonstrerende palæstinensere blevet dræbt. Det oplyser Center for Human Rights. Af de dræbte er 28 børn, to journalister og tre paramedicinere. 9.970 er såret, heraf er 5.645 ramt af israelernes skarpladte våben. En israelsk soldat er dræbt.

Gaza i ruiner

Ifølge FN vil Gaza være ubeboelig i 2020, hvis Israels blokade af Gaza får lov til at fortsætte. Efter Israels bombardementer i 2014 er el- og vandforsyning, rensningsanlæg, produktionsanlæg samt veje og offentlige institutioner ødelagt, og tusindvis af boliger ligger i ruiner.

Israels blokade gør genopbygning umulig, for der er ingen byggematerialer. Over en million indbyggere lider under disse forhold – stuvet sammen på et område på størrelse med Langeland, uden mulighed for at komme væk.

For to måneder siden vedtog det israelske parlament "The Jewish Nation-State Law", en lov der utvetydigt definerer, at staten Israel er for jøder. Hver femte borger er ikke-jødisk palæstinenser, og det er nu ved lov bestemt, at de ikke har samme rettigheder som deres jødiske medborgere. I praksis har apartheid været praktiseret i mange år, men en klar lov om racediskrimination er ny.

Israels målrettede plan om at chikanere palæstinenserne ud af Israel og de besatte områder skrider langsomt, men sikkert frem. Israelsk retspraksis er indrettet til at støtte planen, og politiske fanger kan holdes fængslet under de usleste kår i måneder og år uden et anklageskrift og uden at møde en dommer. 

Vold mød børnene

Fængslinger og vold mod børn ned til ni år er et nyt element i israelsk undertrykkelse, dokumenteret i filmen "Stone Cold Justice".

Palæstinenserne har kæmpet alene mod denne overmagt. Når det gælder internationale sanktioner, så er Israel fredet.

Og Israel svarer på kritik med beskyldninger om jødehad… Jøder har ret til at undertrykke, fordi de selv har været undertrykt, eller hvad? Er det zionistiske Israel USA's og Vestens bekvemme brohoved for imperialistisk kontrol og konfliktskabelse i Mellemøsten og derfor fredet? 

Det er på tide at skrue op for international solidaritet med Palæstinas folk. Det er ikke nok at dokumentere. Utallige beviser er der på Israels overgreb. Det har ikke fået verdens beslutningstagere til at reagere. Til gengæld har boykotbevægelsen rystet det zionistiske Israel. Det er den vej, vi skal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. okt. 2018 - 08:47   04. okt. 2018 - 08:50

Udtalelse

Internationalt forum, Helsingør.