18 Dec 2018  

KBH: Overskyet, tåge, 3 °C

I dag Syrien - i morgen Cuba?

I dag Syrien - i morgen Cuba?

Med angrebet på Syrien forleden har USA igen forbrudt sig mod folkeretten. Denne gang på baggrund af et formodet giftgasangreb.

Angrebet på Syrien blev gennemført Kun en uge efter at John Bolton blev indsat som øverste sikkerhedsrådgiver for Trump. Her lytter han til præsidenten på et kabinetsmøde i Det Hvide Hus 9. april.
FOTO: Evan Vucci/AP Photo/Ritzau Scanpix
1 af 1

Lørdagens missilangreb på Syrien er et nyt og rystende brud på folkeretten.

USA, Storbritannien og Frankrig har gennemført angrebet med henvisning til "et formodet giftgasangreb", som man uden at føre beviser giver Assad-styret skylden for.

To runder gætteri og ondsindede påstande, og så falder bomberne.

Bolton udsendte dengang en løgn om, at Cuba udviklede kemiske og biologiske våben

I Danmark støtter Lars Løkke Rasmussen og regeringen samt Socialdemokratiet angrebet. Intet er lært af erfaringerne fra Irak, hvor hensigtsbestemte løgne om masseødelæggelsesvåben har ført til endeløs krig og millioner af døde.

Dansk-Cubansk Forenings hovedbestyrelse fordømmer dette angreb og dette brud på FN-pagten og folkeretten. Og hovedbestyrelsen advarer om, at efter Syrien kan Cuba blive det næste offer for USA's og dets allieredes kriminelle krigsvanvid.

Vi bemærker, at dette angreb på Syrien kommer blot en uge efter at John Bolton blev indsat som øverste sikkerhedsrådgiver for præsident Trump.

For lidt over 10 år siden var samme John Bolton viceudenrigsminister for Latinamerika og leder af et våbenagentur under George W. Bush' nationale sikkerhedsråd. Fra denne stærke position udsendte han dengang en løgn om, at Cuba udviklede kemiske og biologiske våben på sit bioteknologiske og farmaceutiske forskningscenter i Havanna.

Løgnen blev dengang imødegået af USA's tidligere præsident Jimmy Carter, som tog på besøg i Cuba og blandt andet besøgte forskningscenteret i Havanna.

Med Bolton og Trump i Det Hvide Hus kan nye anklager om besiddelse af kemiske eller andre masseødelæggelsesvåben når som helst blive rejst mod Cuba. Og med Syrien-erfaringen i klar erindring ved vi, at "bomb først – spørg bagefter" er blevet USA's foretrukne metode.

Fingrene væk fra Cuba! Vi kræver overholdelse af folkeretten og respekt for Cubas ret til selvbestemmelse og fred.

Til USA siger vi: Ophæv blokaden nu og giv det besatte baseområde ved Guantánamo tilbage til Cuba.

Vedtaget på hovedbestyrelsesmødet den 15. april.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. apr. 2018 - 08:49   04. maj. 2018 - 10:48

Udtalelse

fra Dansk-Cubansk Forening