25 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Dansk deltagelse i USA's krigsøvelser i Korea

Dansk deltagelse i USA's krigsøvelser i Korea

I stedet for konfrontation og krigstrusler er der mere end nogensinde brug for genoptagelse af en nord-sydkoreansk dialog.

I øvelserne deltager cirka 200.000 sydkoreanske og cirka 30.000 amerikanske soldater – herunder 6700 USA-soldater fra baser i Japan. Fra Danmark deltager et ikke oplyst antal officerer. Billedet her er fra checkpointet ved den demilitariserede zone.
FOTO: en.wikipedia.org
1 af 1

De omfattende USA-ledede krigsøvelser "Key Resolve" og "Foal Eagle" blev den 2. marts skudt i gang i Sydkorea og i farvandene omkring den koreanske halvø, vendt imod Nordkorea. 

Det sker beklageligvis på trods af mange advarsler fra Nordkorea, der frygter at krigsøvelsen kun vil skærpe den i forvejen spændte og konfliktfyldte situation på den koreanske halvø.

Nordkorea har for nylig foreslået en genoptagelse af nord-syd dialogen i Korea – herunder et koreansk topmøde – som en vej væk fra den farlige konfrontation i Korea. Men USA's og Sydkoreas regeringer har med iværksættelse af krigsøvelserne valgt at afvise den fremstrakte hånd fra Nordkorea og i stedet skærpet den koreanske konflikt.

Krigsøvelsen er planlagt til at løbe til slutningen af april. I øvelserne deltager cirka 200.000 sydkoreanske og cirka 30.000 amerikanske soldater – herunder 6700 USA-soldater fra baser i Japan.

Danmark deltager

Endelig deltager også soldater og officerer fra USA’s tætteste allierede: Storbritannien, Canada, Frankrig, Australien - og Danmark. Fra Danmark deltager et ikke oplyst antal officerer. Det danske militære engagement i Korea sker efter anmodning fra USA, og har fundet sted uden Folketingets godkendelse siden 2009. 

Krigsøvelserne "Key Resolve" og "Foal Eagle" har til formål at demonstrere en ny strategi for angreb med avancerede amerikanske våben på militære og økonomisk strategiske områder i Nordkorea.

I øvelserne indgår procedurer ved brug af atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben. 

Ligeledes skal øves en invasion hen over den koreanske demilitariserede zone ind i Nordkorea med specialenheder, der skal søge at ødelægge Nordkoreas militære hovedkvarterer og med magt søge at gennemtvinge et regimeskifte.

I øvelserne indgår også procedurer ved brug af atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben. 

Vi tager på det skarpeste afstand fra denne konfliktoptrapning, som USA og Sydkorea foretager med de nye krigsøvelser, og kræver dem stoppet. En fortsættelse vil kun dag for dag skærpe den i forvejen farlige konflikt og konfrontation, der eksisterer i Korea.

I stedet for konfrontation og krigstrusler og drømme om et nordkoreansk kollaps er der mere end nogensinde brug for genoptagelse af en nord-sydkoreansk dialog og et ophør af stormagters indblanding i Korea.

Vi opfordrer således også den danske regering til at ophøre med at underlægge sig og deltage i USA’s stormagtsstrategi i Korea. Dansk deltagelse i USA’s militære engagement i Korea må omgående ophøre og dansk militært personale trækkes hjem, således at Danmark ikke længere medvirker til en optrapning af den farlige konflikt i Korea. 

12. mar. 2015 - 09:15   12. mar. 2015 - 09:20

Udtalelse

fra Venskabsforeningen Danmark-DDF Korea