26 May 2019  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

Boykot Eurovision 2019 med Israel som vært

Boykot Eurovision 2019 med Israel som vært

En lang række sangere og musikere har tilsluttet sig en palæstinensisk boykot-kampagne imod det internationale Melodi Grand Prix, som i 2019 skal holdes i Israel.

Som følge af israeleren Netta Barzilai’s sejr ved det internationale Melodi Grand Prix i2018 er det planen, at Israel skal være vært ved Eurovision i maj 2019.
FOTO: Wouter van Vliet, EuroVisionary/CC4,0
1 af 1

(Boykot Israel Kampagnen og Palæstina Aktion er kampagnens danske deltagerorganisationer.
Brian Eno, The Knife, Wolf Alice og flere Eurovision-finalister, herunder vinderne fra 1994, er blandt de kunstnere som støtter palæstinensernes opfordring til at boykotte Eurovision 2019 med Israel som værtsland. 

Det israelske apartheidregime bruger skamløst Eurovision som led i sin "brand Israel strategi", der går ud på at male et smukt billede af Israel.

I et åbent brev, trykt i the Guardian den 7. september,hedder det: ”Indtil palæstinenserne opnår frihed, retfærdighed og lige rettigheder for alle mennesker, skal der ikke være nogen "business-as-usual" med den stat, som nægter palæstinenserne deres grundlæggende rettigheder".

Som følge af Netta Barzilai’s sejr ved Eurovision 2018 er det planen, at Israel skal være vært ved Eurovision i maj 2019.

Nej til skønmaleri

Vinderen af Eurovision 1994 for Irland, Charlie Mc Gettigan, de finske finalister, Kaija Karkinen (1991) og Kyosti Laihi (1988), den italienske skuespiller, sanger og dramaturg Moni Ovadia, og den kunstneriske leder af det portugisiske nationalteater Tiago Rodrigues, har også underskrevet brevet,  som siger: "Vi er bekendte med at Eurovision 2019 ifølge planen afholdes af Israel, samtidig med at denne stat fortsætter sine krænkelser af palæstinensernes menneskerettigheder".

I juni opfordrede en række palæstinensiske kulturelle organisationer til boykot af Eurovision 2019 med Israel som værtsland og understregede at "det israelske militære besættelses-, koloniserings- og apartheidregime bruger skamløst Eurovision som led i sin "brand Israel strategi", der går ud på at male et smukt billede af Israel og dermed skjule eller hvidvaske sine krigsforbrydelser mod palæstinenserne".

Nick Seymour fra den australske gruppe Crowded House, koreograf og teaterinstruktør Alain Platel, den danske skuespiller Jesper Christensen, og romanforfatter Yann Martell, den catalanske komponist Lluis LLach, det slovenske kor ZPZ Kombinat, og den amerikanske skuesplller Alia Shawkat, har alle underskrevet brevet.

Uretfærdighed splitter

Olof Dreijer og Karin Dreijer fra den gamle svenske duo The Knife har også underskrevet opfordringen.

Endvidere er brevet underskrevet af instruktørerne Alain Guiraudie, vinder af prisen som bedste instruktør i Cannes i 2013, Ken Loach, Mike Leigh, Eyal Sivan og Aki Kaurismaki , vindere af det islandske Melodi Grand Prix i 2017, Dadi Freyr og Hildur Kristin Stafansdottir, og af den norske musiker Noddi.

Brevet slutter: "Vi er bekendte med at EBU (The European Broadcasting Union, som organiserer The Eurovision Song Contest) kræver, at Israel finder et sted til afholdelse af konkurrencen, som er ’ikke splittende’. Vi kræver at EBU aflyser Israels værtskab for sangkonkurrencen i det hele taget og flytter den til et land med en bedre menneskeretsstatus. Uretfærdighed splitter, mens søgen efter værdighed og menneskerettigheder forener".

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2018 - 08:41   18. sep. 2018 - 08:50

Udtalelse

fra Boykot Israel Kampagnen og Palæstina Aktion