12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Voldsomme protester i Honduras

Præsident under pres

Voldsomme protester i Honduras

Der er rapporteret om kaos i den centralamerikanske stat Honduras, hvor hundredetusinder demonstrerer mod den højreorienterede regerings plan om at privatisere uddannelse og sundhed. Selv politiet strejker for mere i løn.

Demonstranter bygger barrikader under en demonstration i Tegucigalpa 12. juni.
FOTO: Orlando Sierra/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Onsdag aften udbrød masseprotester i Honduras mod præsident Juan Orlando Hernandez' regering.

Honduras folk er udsat for en uerklæret krig. Men nu siger vi stop! Diktaturet er ved at falde.
Vitalino Álvarez, bondeleder

Modstandere af præsidentens regering har blokeret veje og forårsaget trafikkaos i flere byer, især i hovedstaden Tegucigalpa, melder TV-stationen TeleSur.

Præsidentboligen blev bevogtet af militærpoliti med rifler, mens demonstranter få blokke derfra marcherede med krav om præsidentens afgang.

Vejblokader og demonstrationer onsdag aften i Tegucigalpa.

Uroen kommer, samtidig med at tusinder af læger og lærere fortsætter deres ugelange strejke mod regeringens planer om at privatisere sundhedspleje og uddannelse.

Det vil betyde massefyringer, mener de strejkende. Nyheden om privatiseringerne kom i øvrigt få dage efter, at en delegation fra den internationale valutafond, IMF, havde holdt møder med regeringen.

Politifolk strejker

Medlemmerne af uropolitiet (DNFE) var ikke at se i gaderne onsdag aften, melder TeleSur, idet de siden tirsdag har strejket for højere løn. Derfor spredte demonstrationerne mod præsidenten sig så hurtigt, lyder forklaringen.

>> LÆS OGSÅ: Præsident vil styre sociale medier

Strejken blandt politifolkene sætter ekstra pres på den konservative Juan Orlando Hernandez, der ifølge TeleSur er dybt upopulær i store dele af befolkningen, efter at han i 2017 sikrede sig en anden valgperiode ved "valgfusk".

"Regimet vil falde"

Bondelederen Vitalino Álvarez fra Aguandalen i det nordlige Honduras kan fortælle, at protesterne i ugevis har "bygget sig op". En stor del af de organiserede bønder deltager i forsvaret af uddannelse og sundhedspleje.

>> LÆS OGSÅ: Krav om nyvalg i Honduras

– Kampen omfatter ikke kun lægerne og lærerne, men i praksis hele folket. Derfor er landet blevet lammet, selv om regimet har forsøgt at splitte, forsinke og neutralisere os, siger han til det svenske ugeblad Proletärens udsendte, Dick Emanuelsson.

Vitalino Álvarez forklarer, at flere og flere grupper i de seneste måneder er blevet "forenet på en fælles kampplatform", der udfordrer den honduranske højreregering, som har svaret igen med vold. Fem mennesker er ifølge bondelederen blevet dræbt af hæren.

I forrige uge beskød en af hærens helikoptere bønder i landsbyen Guadalupe Carney, skriver Proletären, og det har skabt uset vrede, beretter avisen.

– Diktatoren Juan Orlando Hernandez rejser verden rundt og siger, at Honduras er et fredeligt land. Løgn! Honduras' folk er udsat for en uerklæret krig. Men nu siger vi stop! Diktaturet er ved at falde, og et forenet folk er klar til alt, siger Vitalino Álvarez, der tilføjer, at flere andre spørgsmål "får masserne i kog".

Israel, USA og Colombia

Det er for eksempel afsløret, at Israel sender 1100 soldater og militære rådgivere til Honduras og opbygger sin egen militærbase ved siden af ​​USA's Soto Cano-base i byen Comayagua.

Israel skal hjælpe regeringen med at bevogte grænserne, så emigranter ikke forlader landet i retning mod USA. Også Colombia sender soldater.

>> LÆS OGSÅ: Fattige honduranere vandrer mod USA

– Vi vil smide både imperiet (USA, red.), israelerne og colombianerne ud! lover bondelederen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jun. 2019 - 12:17   20. jun. 2019 - 16:38

Honduras

ah@arbejderen.dk
Valgfusk i Honduras 2017
  • Honduras' centrale valgkommission anerkender officielt den konservative Juan Orlando Hernandez som vinder af præsidentvalget den 26. november 2017 med 42,95 mod 41.38 procent til udfordreren, Salvador Nasralla.
  • Hele valgaftenen førte kandidaten Salvador Nasralla fra centrum-venstre-oppositionen med op til fem procent.
  • Men efter at tællesystemet brød sammen tre gange, viste resultatet halvandet døgn senere, at Hernandez førte.
  • Efter voldsomme gadekampe og mellem 12-20 dræbte aktivister indførte myndighederne 10 dages undtagelsestilstand.
  • USA's udenrigsministerium anerkendte allerede 28. november valget.
  • Valgkommissionen genoptalte en del af stemmerne i starten af december, men den fastholdt 17. december valgresultatet.
  • V​algobservatørerne fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) erklærer, at "der er konstateret en række uforklarlige uoverensstemmelser i valgprocessen, som vil blive undersøgt".
  • Men i januar meddeler OAS, at de betragter Hernandez' genvalg som lovligt og sagen for afsluttet.

Kilder: TeleSur