22 Oct 2018  

KBH: Let skyet, 11 °C

Vietnams Kommunistiske Parti holder kongres

Den kommunistiske bevægelse

Vietnams Kommunistiske Parti holder kongres

Kan den nuværende partisekrær fortsætte? Eller vælges den afgående premierminister Nguyen Tan Dung? Der er spænding om hvem, der bliver ny partisekretær, på partiets 12. kongres som afholdes i Hanoi 20-28. januar.

Vietnams premierminsiter Nguyen Tan Dung (midt) og den nuværende generalsekretær for Vietnams Kommunistiske Parti, Nguyen Phu Trong (th), stiller begge op til posten som partiets leder. De er markant forskellige vurderer Wilfred Gluud fra Dansk Vietnamesisk Forening.
FOTO: Luong Thai Linh/AFP/Scanpix
1 af 1

Vietnams Kommunistparti holder kongres hver 5. år, hvor man vælger landets topledere. Men denne gang er der spænding om hvem der bliver valgt som partisekretær: den karismatiske premierminister Nguyen Tan Dung vil gerne have posten, og opfattes som mere USA venlig end den afgående partisekretær Nguyen Phu Trong​. Samtidigt står 10 af de nuværende 16 politburomedlemmer til udskiftning, fordi de er ældre end 65 år.

Ifølge forlydender fra sidste centralkomitemøde i 2015 er det muligt at partisekretær Nguyen Phu Trong vil blive undtaget for reglen om at politbyromedlemmer ikke må være over 65, og får to år mere som partisekretær, for senere at overlade posten til andre medlemmer af politburoet.

Stærk spænding om udfald

Indtil den 12. partikongres er slut er “hvem bliver den næste partisekretær” ikke afgjort. I flere tiår har partikongresser ikke skulle træffe så afgørende en beslutning. Udenlandske iagttagere opfatter Trong som loyal overfor sine principper, mens Dung er kapitalist som ser på profitter. Realiteten er meget mere nuanceret og kompleks. Hverken Trong eller Dung kan beskrives som blød eller hård i det vigtige forhold til Kina

Premierminister Dungs bedst huskede udtalelse er hans kommentar om Vietnams forhold til Kina: “Vi sælger ikke ud af handelssuverænitet og territorial integritet for at få fred og et afhængigt venskab.”

Under krisen i 2014 med olieboreplatform HYSY-981, foreslog Dung juridisk retssag mod Kina i det Sydkinesiske Hav (som Vietnam kalder Østhavet). Men i november 2015 var Dung også den eneste vietnamesiske leder, som gav en omfavnelse til den kinesiske præsident Xi, under dennes besøg i Hanoi. Senere inviterede præsident Xi Dung – og kun Dung – til at besøge besøge Kina i 2016, og ikke til hans rivaler partisekretær Trong og præsident Sang.

En anden mulighed er partisekretær Trong.

På spørgsmål om befolkningens bekymring over Kinas ekspansion i det Sydkinesiske Hav, udtalte partisekretæren lidt for intetsigende: “Vi har opretholdt uafhængighed og suverænitet, men vi må også resolut forsvare styret, sikre partiets lederskab, opretholde et fredelig og stabilt system for national opbygning og udvikling, samtidig med vi opretholder venskabelige relationer med andre nationer, også Kina.”

I 2012 støttede Trong en ny lov om havene omkring Vietnams. Det var en lov, som havde været udsat i årevis på grund af Kinas modstand.

I 2015 fulgte Trong USA's forslag og tillod uafhængige fagforeninger i udenlandske selskaber i Vietnam, og dermed kunne Vietnam underskrive frihandelsaftalen TPP om Trans-Pacific Partnerskab.

Dung eller Trong?

Tilhængere af premierminister Dung mener, at han vil fremme institutionelle reformer med mere marked og mindre stat. Kritikere mener, at der er for stor forskel på Dungs ordvalg og hans handlinger, og mener at Dung er villig til at ofre nationale interesser for egne personlige interesser og for sin familie og venner. Dungs navn har også været sat i forbindelse med problemer med store statsejede konglomerater som Vinashin og Vinalines, som var skyld i tab af millionvis af dollar.

Den nuværende partisekretær Trong insisterer på statens ledende rolle i økonomien. Hans meget fjendtlige opposition til Dungs ønske om magten som partisekretær har også tiltrukket mange reformvenlige, som ser Trongs ledelse som et mere acceptabelt alternativ, frem for en fremtid med mere kapitalisme, korruption og autoritær ledelse.

Wilfred Gluud har lavet solidaritetsarbejde med Vietnam siden 1970, og er bestyrelsesmedlem af Dansk Vietnamesisk Forening. Han er desuden webmaster for foreningens hjemmeside www.davifo.dk

22. jan. 2016 - 21:06   22. jan. 2016 - 21:10

Vietnam

Wilfred Gluud
Dansk-Vietnamesisk Forening
12. partikongres Vietnam

Vietnams Kommunistiske Parti afholder sin 12. kongres fra 20. til 28. januar 2016

Partiet oplyser, at kongressens tema er: 

  • at fremme opbygningen af et stærkt og renset parti.
  • at udfolde hele nationens styrke og det socialistiske demokrati
  • at fremme fornyelsesprocessen 
  • at værne om fædrelandet og opretholde fred og stabilitet
  • at lægge grundlaget for at Vietnam snarest kan blive et modernitets-orienteret industrisamfund