28 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Verdens største sultestrejke slut

Krav indfriet i Tyrkiet

Verdens største sultestrejke slut

Efter månedlangt pres er det lykkedes for den fængslede kurderleder Abdullah Öcalan at få besøg af sine advokater. Derfor slutter verdens største sultestrejke i tyrkiske fængsler og i Europa.

Leyla Güven (på plakat til venstre) og tusindvis af andre har afsluttet deres sultestrejke. Her fra tidligere støttedemonstration i Marseilles.
FOTO: Jeanne Menjoulet/CC 3.0
1 af 1

Politikeren Leyla Güven og andre politiske fanger i tyrkiske fængsler har stoppet deres sultestrejker. Et af deres hovedkrav var, at den kurdiske fange, Abdullah Öcalan – leder af arbejderpartiet PKK – fik brudt sin isolationsfængsling og lov til at møde sine advokater.

Kammerater, der har forpligtet sig til både sultestrejke og død – afslut jeres protest. 
Abdullah Öcalan

Dette krav er nu indfriet, melder den kurdiske forening Feykurd i Danmark. Öcalan får dermed lov tll at se sine advokater for første gang i otte år.

Stop sultestrejken

Abdullah Öcalan sendte en besked gennem sine advokater, hvor han opfordrer til, at sultestrejken slutter.

"Kammerater, der har forpligtet sig til både sultestrejke og død – afslut jeres protest," sagde Öcalan i brevet, oplæst af en af hans advokater på en pressekonference i Istanbul. Det rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Myndighederne har forhindret hans advokater i at besøge ham og ifølge nyhedsbureauet henvist til blandt andet skibsreparationer og dårligt vejr.

Öcalan er idømt en livstidsdom for sin kamp for kurdiske rettigheder, efter at han blev arresteret i 1999 og indsat i Imrali-fængslet på en ø tæt på Bospurus-strædet.

Leyla Güven, parlamentsmedlem for det pro-kurdiske parti HDP, indledte sin ubestemt sultestrejke i fængslet i Diyarbakır den 7. november 2018. Hun blev fulgt af 7000 andre kurdere og tyrkere i både Tyrkiet, resten af Europa og USA. Aktionen har dermed været den største sultestrejke nogensinde.

Ifølge HDP kostede sultestrejken otte liv.

Politiske fanger

Der er i alt 15.000 politiske fanger i tyrkiske fængsler – heriblandt 8000 kurdere. Typisk bliver de anbragt i storceller, hvor der kan være op til 40-50 fanger. Men en del bliver isoleret.

I 2010 blev Tyrkiet i 278 sager fundet skyldig i at have krænket sine borgeres rettigheder af den Europæiske Menneskeretsdomstol.

Menneskerettighedsgrupper anfører, at der er omfattende tortur i fængslerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jun. 2019 - 15:31   11. jun. 2019 - 10:08

Udland

ah@arbejderen.dk
Politiske fanger i Tyrkiet
  • Ud af de i alt 75.000 fanger i Tyrkiets 564 fængsler er 15.000 politiske fanger. Heraf er 8000 kurdere.
  • Der er tradition for, at politiske fanger bliver anbragt i storceller, hvor der kan være op til 40-50 fanger.
  • Siden den Europæiske Menneskeretsdomstol blev oprettet i 1959, har den taget stilling til 2747 sager mod Tyrkiet. Kun i 57 tilfælde er domstolen nået frem til, at Tyrkiet ikke har krænket menneskerettighederne.
  • I 2010 blev Tyrkiet i 278 sager fundet skyldig i at have krænket sine borgeres rettigheder.
  • Amnesty International siger, at der er omfattende tortur i fængslerne.

Kilder: Amnesty International og Internationalt Forum