19 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Verdens brændpunkter mødes i Oslo

Oslo Forum bag lukkede døre

Verdens brændpunkter mødes i Oslo

Over 100 diplomater, udenrigsministre og forskere mødtes i går til den to-dage lange fredsmæglingskonference Oslo Forum. Blandt gæsterne er Irans udenrigsminister og lederen af FARC.

Norges udenrigsminister Børge Brende siger velkommen til sin iranske kollega Javad Zarif til Oslo Forum.
FOTO: M.B Haga/UD
1 af 1

Norges udenrigsminister Børge Brende kunne nok en gang ønske velkommen til Irans udenrigsminister Javad Zarif, da fredsmæglingskonferencen Oslo Forum startede i går.

Konferencen bliver anset som verdens ledende indenfor fredsmægling.

Oslo Forum er en årlig begivenhed, som i 15 år har samlet fredsmæglere og politikere fra verdens brændpunkter for at styrke internationale fredsprocesser.

Som sidste år har Javad Zarif vist sig at være konferencens mest kontroversielle gæst, eftersom Iran deltager i den syriske konflikt på Assad-regimets side.

På gaden var eksil-iranere mødt talstærkt op for at protestere mod Irans brud på menneskerettighederne. De mener, at besøget er en skamplet på Norge. Også den israelske ambassade i Norge fordømmer besøget fra "verdens største sponsor af terrorisme".

Til det norske nyhedsbureau NTB forsvarer Norges udenrigsminister besøget med, at Iran har en nøglerolle for at løse konflikten i både Syrien og Irak.

På en pressekonference sagde Javad Zarif, at samarbejdet omkring Astana-processen må styrkes for at få til en fredelig løsning i Syrien.

Astana-processen var et mæglingsmøde i januar mellem Assad-regimet og syriske oprørsgrupper, der hurtigt kollapsede. Mødet blev ledt af Iran, Rusland og Tyrkiet, mens USA – til trods for opfordringer fra de tre lande – nægtede at deltage.

Atomaftalen vil bestå

I løbet af Javad Zarifs 11 minutters lange pressemøde udtalte han, at Iran har alvorlige udfordringer knyttet til vold og ekstremisme både indenlands og i Syrien, Yemen og den nylig opståede diplomatiske krise mellem Saudi-Arabien og Qatar.

– Hvis vore qatarske naboer beder om hjælp fra Iran, vil de få det, sagde han ifølge den norske avis Aftenposten, hvilket også Rusland har forpligtet sig til.

Ifølge Zarif vil også atomaftalen mellem Iran og de såkaldte P5+1-landene (USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland) bestå, til trods for at USA's præsident Donald Trump har lovet at annullere den.

– Det er en multilateral aftale, ikke bare en aftale mellem Iran og USA, sagde Zarif og tilføjede, at Iran forventer, at alle lever op til den.

– Vi har ingen grunde til at tro, at Iran ikke lever op til aftalen, tværtimod, sagde Børge Brende og fortsatte:

– I en tid med så mange globale udfordringer har atomaftalen vist, at det er muligt at blive enige om noget så vigtigt.

FARC tilstede

Temaet på årets Oslo Forum er "fredsmægling i en ny æra af geopolitik", fordi regionale magtkampe ifølge udenrigsminister Brende er en endnu stærkere årsag til konflikt i dag end tidligere. 

Øverst på dagsordenen står vejen videre frem for Irak, efter at ISIS er blevet elimineret. Andre vigtige temaer er de fortsatte konflikter i Somalia og Syrien samt fredsprocesserne i Filippinerne og Colombia.

For at diskutere sidstnævnte er både Colombias udenrigsminister Maria Holguin og lederen af FARC Rodrigo "Timochenko" Londoño tilstede.

Den skelsættende fredsaftale mellem de to colombianske parter er en "unik mulighed" for konferencens andre deltagere til at lære om fredsprocesser, mener Norges udenrigsminister.

Fredsaftalen blev som bekendt hædret med Nobels Fredspris sidste år, men dog kun til den ene part; præsident Juan Manuel Santos.

Timochenko har fået tilladelse til at rejse til Norge af den colombianske regering, hvilket har skabt furore på de sociale medier i landet, skriver NRK, den norske pendant til DR.

Timochenkos navn er stadig at finde på EU's og USA's terrorlister. Også USA's tidligere udenrigsminister John Kerry er tilstede på konferencen. USA's udenrigsministerium har annonceret en dusør på over 30 millioner kroner for oplysninger, der kan lede til Timochenkos anholdelse.

Gæstelisten omfatter desuden EU's udenrigsminister Frederica Mohegni, Sydafrikas tidligere præsident Thabo Mbeki, tidligere generalsekretær for FN Kofi Annan samt udenrigsministre fra Jordan, Oman, Kenya, Indonesia, Sudan og Bosnien-Hercegovina.

Oslo Forum arrangeres af det norske udenrigsministerium og den private diplomatvirksomhed Centre for Humanitarian Dialogue fra Schweiz. Konferencen bliver anset som verdens ledende indenfor fredsmægling, fordi diskussionerne foregår bag lukkede døre.

14. jun. 2017 - 08:19   14. jun. 2017 - 17:23

Oslo

pv@arbejderen.dk