07 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 1 °C

Venstrekandidat vandt første runde af præsidentvalget i Ecuador

Efter søndagens valg

Venstrekandidat vandt første runde af præsidentvalget i Ecuador

Andrés Arauz vandt første runde af præsidentvalget i Ecuador ifølge de foreløbige optællinger fra landets valgkommission. Men Arauz skal ud i en anden valgrunde mod enten en nyliberale bankmand eller en miljøaktivist fra de oprindelige folks parti.

Andrés Arauz har taget en solid føring under optællingen af stemmer efter søndagens præsidentvalg i Ecuador, men skal ud i en anden valgrunde den 11. april mod den kandidat, der får næstflest stemmer.
FOTO: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Andrés Arauz vandt en komfortabel sejr i første runde af præsidentvalget i det latinamerikanske land Ecuador. Ifølge den nationale valgkommission CNE's lyntælling af udvalgte stemmesedler står Arauz, der stiller op for venstrealliancen Unes, til at få 31,74 procent af stemmerne. 

"Vi vandt! En rungende sejr i næsten alle regioner i vores smukke land, Vores sejr er to til en imod bankmanden.
Andrés Arauz, præsidentkandidat for Unes

Det er altså slet ikke det endelige resultat, men ifølge CNE peger lyntællingen på tendensen i det endelige resultat. Holder prognosen stik, skal Arauz ude i en anden valgrunde den 11. april.

Den 35-årige økonom Andrés Arauz vil tilbagerulle den siddende præsident Lenin Morenos nyliberale hestekur, som har ført til en eksplosion i fattigdommen, og vil videreføre den socialistiske politik, som Rafael Correa, præsident fra 2007-2017, førte. Han vil også droppe Lenin Morenos tætte parløb med USA og finansinstitutionerne IMF og Verdensbanken. 

>> LÆS OGSÅ: Et kriseramt Ecuador går til valg

Hvem han skal møde er imidlertid langtfra afgjort, skriver det ecuadorianske dagblad El Universo. To kandidater er i spil, den konservative nyliberale bank- og erhvervsmand Guillermo Lasso fra det konservative parti CREO, advokaten og miljøaktivisten Yaku Pérez fra partiet for de oprindelig folks parti Pachakutik.

De to kandidater kæmper om andenpladsen i et uhyre tæt løb. CNE's første lyntælling klokken 21.10 lokal tid gav Yaku Pérez 20,4 procent af stemmerne ifølge EL Universo, mens den anden lyntælling, som CNE offentliggjorde 21.16 lokal tid, gav Pérez 19,85 procent af stemmerne.

Guiellermo Lasso fik i første lyntælling 19,97 procent af stemmerne og i anden lyntælling 20,5 procent af stemmerne.

Andrés Arauz glæder sig over den foreløbige solide føring.

"Vi vandt! En rungende sejr i næsten alle regioner i vores smukke land, Vores sejr er to til en imod bankmanden. Tillykke til det ecuadorianske folk for denne demokratiske fest. Vi vil vente på det officielle resultat, før vi går ud og fester, tweetede Andrés Aruz.

De øvrige 13 kandidater er ikke i nærheden af at komme i betragtning, bortset fra den socialdemokratiske præsidentkandidat Xavier Hervas, der fik 16,1 procent af stemmerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. feb. 2021 - 11:51   08. feb. 2021 - 14:27

Ecuador

mj@arbejderen.dk
Valg i Ecuador 2021
  • Finder sted den 7. februar 2021.
  • 13 millioner ecuadorianere skal vælge præsident og 137 medlemmer til parlamentet Nationalforsamlingen.
  • 16 kandidater stiller op til præsidentposten.
  • En kandidat vinder, hvis han/hun får mindst 40 procent af stemmerne med en 10 procents føring over nummer to.
  • Der skal være omvalg mellem de to kandidater, der får flest stemmer, den 11. april, hvis ingen vinder første runde.