25 May 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 15 °C

Venezuelas ambassade i USA 'besat' og belejret

Optrapper kupstøtte

Venezuelas ambassade i USA 'besat' og belejret

Modstandere af kupforsøget i Venezuela kæmper i Washington for at forhindre den selvudnævnte 'præsident' Juan Guaidós repræsentant i at overtage Venezuelas ambassade.

"Juan Guaidó er ikke velkommen her", står der på skiltet i vinduet ind til Venezuelas ambassadekontor i Washington.
FOTO: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix
Carlos Vecchio er udpeget til ny venezuelansk ambassadør i USAs regeringsby Washington af den selvudnævnte kup-præsident Juan Guaidó. Fra Washington opfordreder han oppositionen i Venezuela til at blive i gaderne og kæmpe for at afsætte præsident Maduro.
FOTO: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix

Den seneste måned har Venezuelas ambassade i Washington været centrum for en kamp mellem kupmagerne i Venezuela og landets lovlige regering under præsident Nicolas Maduro.

Inden kup-præsidentens talsmand nåede at rykke ind, overtog en gruppe aktivister kontorerne.

I går blev elforsyningen til ambassadebygningen afbrudt, og fødevareleverancer til de mennesker, som har 'besat' ambassaden for at forsvare den mod kupmagerne, er blevet stoppet. 

Aktivisterne beder om international støtte til deres kamp for at bevare ambassaden på den lovlige regerings hænder.

"Vi opfordrer alle til at møde op til den daglige mobilisering, der skal forhindre, at Venezuelas ambassade bliver overtaget af de folk, som deltager i det USA-støttede kup... En hob af højrekræfter har forsamlet sig ved ambassaden, og med fuld støtte fra politiet har kupfolkene nu blokeret for mad og andre nødvendigheder til medlemmerne af den gruppe, som bor inde i ambassaden som gæster inviteret af Venezuelas lovlige regering", lyder det i appellen fra A.N.S.W.E.R-koalitionen, som er en af flere aktive solidaritetsgrupper i USA.

Den 9. april tvang USA's regering de ansatte på Venezuelas ambassadekontor til at forlade bygningen. Men inden kuppræsidentens talsmand Carlos Vecchio nåede at rykke ind, overtog en gruppe aktivister kontorerne med det formål at holde Vecchio ude.

Ordensmagten i Washington har taget parti for Vecchio og de højrekræfter, der støtter kuppet i Venezuela. 

"Politiet har med brug af vold arresteret en række tilhængere af Venezuelas Bolivarianske Revolution, mens de højreorienterede kuptilhængere har kunnet overfalde demonstranter og skade bygningen, uden at politiet griber ind", skriver International Action Center.

Venezuelas gæster

Venezuelas udenrigsminister Jorge Arreaza henstiller til USA at overholde de diplomatiske spilleregler:

– Påny kræver vi, at USA's udenrigsministerium efterlever Wienerkonventionen om diplomatiske forbindelser og beskytter den bygning i Washington, der huser vores ambassade, samt forhindrer aggressioner mod vores gæster, som opholder sig der for at afværge en illegal besættelse, siger Jorge Arreaza ifølge netavisen Cubadebate.

Den venezuelanske regerings gæster holder endnu stand, og deres støtter uden for ambassaden ruster sig til en langstrakt kamp.

"Hvis myndighederne tager ambassaden, vil det være en optrapning af den igangværende internationale aggression", skriver gruppen No War on Venezuela (Nej til krig mod Venezuela).

>> SE VIDEO INDE FRA AMBASSADEN: We are still here

Gruppen tilføjer, at det også ville være et brud på artikel 22 i Wienerkonventionen fra 1961 om diplomatiske forbindelser, som udtrykkeligt fastslår, at udenlandske ambassader skal beskyttes af værtsregeringen. Der må ikke ske indtrængen på deres områder – end ikke hvis landene er i krig eller har afbrudt de diplomatiske forbindelser.

Brug for støtte

De grupper, som nu kalder til forsvar for 'besættelsen' af ambassaden, opfordrer grupper og enkeltpersoner i USA til at kontakte deres medlemmer af Kongressen samt henvende sig til USA's udenrigsminister Mike Pompeo med deres protester. Grupperne retter også en international appel om at aflevere protester til USA's ambassader rundt om i verden.

Endelig kan man underskrive en onlineprotest med krav om, at USA respekterer den internationale diplomatiske ret.

>> UNDERSKRIV APPELLEN HER

Aktivisterne fra grupper som Code Pink, A.N.S.W.E.R, International Action Center, Workers World og Hands Off Venezuela er fulde af kampmod:

"Det er et fantastisk eksempel på samarbejde mellem mange organisationer og enkeltpersoner, som er gået sammen i modstand mod Trump-administrationens uforskammede forsøg på at bryde international lov, indføre ødelæggende sanktioner, omstyrte en lovlig regering og trække USA ind i en ny krig – nu i Latinamerika. Vi gør en forskel, når vi arbejder sammen", skriver A.N.S.W.E.R-koalitionen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. maj. 2019 - 12:02   09. maj. 2019 - 15:59

Venezuela

se@arbejderen.dk
Juan Guaidó

  • 35 år, ingeniør og har en master i offentlig administration fra George Washington University i USA.
  • Var i 2009 med til at starte partiet Volundad Popular (Folkets Vilje).
  • Volundad Popular havde 14 mandater i det opløste parlament og er medlem af den socialdemokratiske internationale SI.
  • Blev den 5. januar 2019 udpeget som formand for Venezuelas opløste Nationalforsamling.
  • Deltog i november 2010 i et kursus i Mexico City om en plan for at vælte Venezuelas daværende præsident Hugo Chávez.
  • Den serbiske gruppe Otpor stod som arrangør af kurset.
  • Otpor finansieres af USA via den statslige bistandsorganisation USAID og National Endowment for Democracy.
  • Juan Guaidó erklærede den 23. januar 2019 sig som midlertidig præsident i Venezuela.
  • Han henviser til en paragraf i forfatningen om at påtage sig midlertidig præsidentmagt.
  • Ifølge paragraffen kan formanden for Nationalforsamlingen overtage præsidentembedet og udskrive nyvalg inden 30 dage, hvis den siddende præsident handler i strid med forfatningen eller har forladt posten. 

Kilde: grayzone.com, TeleSur