21 Feb 2020  

KBH: Let skyet, 6 °C

Venezuela imødegår aktivt USA's sanktioner

National og international mobilisering

Venezuela imødegår aktivt USA's sanktioner

Venezuelanerne organiserer sig om at løse hverdagens problemer og appellerer til mennesker i verden om at støtte og protestere mod USA fjendtlighed.

Det er en kamp at få dækket hverdagens behov som mad, medicin og gas til madlavning. Men lokale komiteer i hele Venezuela arbejder blandt andet for at sikre hjælp til de mest udsatte personer og familier.
FOTO: Ivan Alvarado/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Myndigheder og befolkning i Venezuela imødegår aktivt de alvorlige konsekvenser af USA's sanktioner. Larry Devoe, som er leder af Venezuelas Nationale Råd for Menneskerettigheder, oplyser, at myndighederne iværksætter særlige programmer, der skal sikre, at den begrænsede bistand først og fremmest når de mest sårbare mennesker og familier.

Det er skammeligt, at præsidenten i USA, nogle europæiske lande og Brasilien anerkender sådan en selvudråbt præsident.
Lula da Silva, tidligere præsident i Brasilien

Det er alt fra mad og medicin til gas til madlavning og andre daglige nødvendigheder.

Larry Devoe betegner sanktionerne som en "økonomisk krig", der overordnet er rettet mod det politiske system i Venezuela, men i realiteten rammer helt almindelige mennesker, og alvorligst de mest sårbare.

>> LÆS OGSÅ: USA's sanktioner kan have kostet 40.000 mennesker livet

– Programmet skal sikre, at resurserne når personer i en sårbar situation: Ældre og børn samt andre befolkningsgrupper, som i forhold til menneskerettighederne rammes hårdest af blokaden, siger Devoe til Prensa Latina.

Lokale folkekomitéer arbejder med at fordele hjælpen og også med at producere mest muligt og hurtigst muligt. Komitéerne har betegnelse CLAP, der står for Lokalkomiteer for Forsyning og Produktion.

Ved siden af fordeling af de forsyninger, som myndighederne leverer, arbejder CLAP-aktivisterne med at producere grøntsager, rodfrugter, med at sy tøj og på enhver tænkelig måde løse lokale problemer med lokale midler.

Appel om solidaritet

Larry Devoe appellerer til, at mennesker og organisationer i hele verden vender sig mod USA's sanktioner og fjendtlighed mod Venezuela.

– Tag til orde i alle internationale forsamlinger for at påvirke den nationale og internationale holdning og fordømme de forfærdelige konsekvenser [som sanktionerne har] i Venezuela, lyder opfordringen fra Devoe.

Nyhedsstationen Telesur beretter, at den fænglede ekspræsident Lula da Silva fra Brasilien har udtalt sin fordømmelse af USA's sanktioner mod Venezuela og anerkendelse af den selvudnævnte præsident Juan Guaidó.

– Det er skammeligt, at præsidenten i USA, nogle europæiske lande og Brasilien anerkender sådan en selvudråbt præsident. Det er skammeligt, det er et lurvet spil – en detalje, som snarest burde slettes fra historien, lyder det fra den politiske fange i Brasilien.

På sociale medier er der en strøm af udtalelser fra organisationer i hele verden, som protesterer mod USA's sanktioner, støtte til kup og trusler om militær indgriben mod Venezuela.

Og til juli skal Venezuela være vært for et stort internationalt møde. Det såkaldte Sao Paulo Forum mødes i Caracas fra den 25. til den 28. juli. Det bliver Venezuelas regerende parti PSUV – Venezuelas Forenede Socialistiske Parti, der er vært.

Mødet samler traditionelt 4-500 repræsentanter fra over 100 partier og bevægelser primært i Latinamerika, men også partier fra Europa og andre verdendele deltager.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jun. 2019 - 11:20   11. jun. 2019 - 09:38

Venezuela

se@arbejderen.dk