04 Mar 2021  

KBH: Overskyet, 2 °C

USA's venstrefløj møder Bidens tiltag med både glæde og skepsis

En god start

USA's venstrefløj møder Bidens tiltag med både glæde og skepsis

USA's nye præsident Joe Biden har underskrevet en lang række dekreter, der gør op med dele af Trumps politik. Blandt andet optrapper han kampen mod covid-19 og stopper en omstridt olierørledning. Der er glæde, men også forsigtig skepsis blandt aktivister på USA's venstrefløj.

Joe Biden har blandt andet underskrevet et dekret om, at USA genindtræder i Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det får ros af USA's venstrefløj.
FOTO: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Glæde, men også afventende skepsis. Det er de to følelser, der strømmer gennem progressive amerikanske aktivister, efter at USA's nye præsident Joe Biden onsdag i sidste uge underskrev 15 nye dekreter på sin første arbejdsdag i Det Hvide Hus.

Dekreterne er mere end blot symbolske handlinger, for nogle af dem vil få øjeblikkelig indvirkning. Men de skal følges op.
C. J. Atkins, USA's kommunistparti

Siden præsidenten blev indsat, har han udstedt 19 dekreter. Heriblandt gør ni dekreter op med dele af Trump-regeringens politik. Blandt andet optrapper Biden kampen mod covid-19, stopper en omstridt olierørledning og byggeriet af muren på grænsen til Mexico samt udsætter tvangsauktioner og udsættelser fra boliger.

– Med hele min sjæl vil jeg kæmpe for at bringe Amerika sammen igen og forene vort land, lød det fra Joe Biden i sin første tale som USA's præsident.

Dekreterne er ordrer, som USA's præsidenter kan benytte sig af i hele deres regeringsperiode. De bliver anset for bindende, men bliver underlagt såkaldt juridisk gennemgang.

Lettelse og skepsis

C.J. Atkins, medlem af landsledelsen i USA's Kommunistiske Parti (CPUSA) og redaktør for dets onlineblad, peoplesworld.org, siger til Arbejderen, at Bidens dekreter er "et nødvendigt første skridt for at demonstrere et klart brud med Trumps åbne racisme og profitpolitik".

– Dette er helt bestemt mere end blot symbolske handlinger, for nogle af dem vil få øjeblikkelig indvirkning, for eksempel det føderale maskekrav, at rejseforbuddet bliver ophævet, at folk får udsat betaling af deres studiegæld, og at tvangsauktioner bliver udsat, siger han.

Mod covid-19

Biden bad i et af sine dekreter borgerne om at bære mundbind i 100 dage for at undgå coronasmitte. Med det nye dekret bliver mundbind påkrævet i føderale bygninger og områder og i blandt andet offentlig transport. Biden lovede, at kampen mod covid-19 får førsteprioritet, og at en covid-19-koordinator skal rapportere direkte til præsidenten.

Lægen og folkesundhedseksperten Margaret Flowers fra Maryland i USA er forsigtig optimist i forhold til Bidens første initiativer for bedre sundhed, skriver hun til Arbejderen. Hun er tilfreds med hans nye tiltag mod covid-19, men er også skeptisk.

"Det er positivt, at Biden-administrationen bruger flere penge og ressourcer på vacciner og andre foranstaltninger for at beskytte folk mod smitten. Men igen, formålet er fejlagtigt, og støtten er utilstrækkelig. Hans fokus er på at genåbne skoler og virksomheder, men uden at have identificeret, hvem der er smittet, og give dem det de har brug for, så de kan isolere sig og blive behandlet", skriver hun.

Margaret Flowers er i dag rådgiver for organisationen Physicians for a National Health Program, der arbejder for at indføre et offentligt sundhedsvæsen i USA.

Hun mener, at en genåbning af samfundet kan "forværre" pandemien i USA.

"Vi er nødt til at skaffe bolig til alle, sikre en garanteret indkomst, slette gælden og nationalisere sundhedsvæsenet for at støtte folk gennem denne pandemi og recession", skriver hun.

USA med i WHO igen

Margaret Flowers er tilfreds med, at Joe Biden med et pennestrøg annullerede Trump-administrationens beslutning om at trække USA ud af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

"Jeg er selvfølgelig glad for, at USA atter er med i WHO. Men jeg er skeptisk over for Bidens ønske om at reformere WHO, for USA har tilbøjelighed til at ville dominere institutioner, så det alene tjener amerikanske virksomheder og udenrigspolitiske mål – især med hensyn til fjenden Kina og andre mål for amerikansk imperialisme", skriver hun.

Ifølge Biden var Trumps politik overfor Kinas kamp mod covid-19 "for slap".

Stopper rørledning

På sin første dag i Det Hvide Hus annoncerede Biden, at han per dekret bremser byggeriet af den omstridte olierørledning Keystone XL mellem Canada og USA, som er blevet voldsomt kritiseret af miljøaktivister. Olieledningen gik igennem et sioux-indianerreservat.

> LÆS OGSÅ: USA's venstrefløj: Nu begynder en ny fase i kampen

Det er Matthew Campbell overordentlig tilfreds med. Han er advokat i organisationen Native American Rights Fund, der arbejder for, at USA's regering og delstater lever op til deres juridiske forpligtelser overfor landets oprindelige folk.

"Bidens dekreter er et vigtigt første skridt til at rette op på den måde, de oprindelige folks krav er blevet tilsidesat på i de senere år. Vi ser frem til, at den nye administration sikrer, at det oprindelige folk fremover bliver inddraget i diskussioner om deres egen jord, befolkning og dens rettigheder ifølge traktaterne", skriver han til Arbejderen.

Han lover, at Native American Rights Fund "sammen med stammerne" vil arbejde for, at firmaet TransCanada og deres Keystone XL-projekt fremover holder sig til forbuddet.

Andre grupper for USA's oprindelige folk kræver nu, at Biden går videre og stopper en anden rørledning, Dakota Access Pipeline.

>> LÆS OGSÅ: USA's nye indianerkrig blusser op

Andre gode dekreter

Den nye præsident har per dekret desuden besluttet en række andre skridt, som får ros af USA's venstrefløj.

 • USA genindtræder i den globale klimaaftale Parisaftalen.
 • Daca-ordningen, der tillader børn af illegale immigranter at blive midlertidigt i USA, styrkes.
 • Trump-administrationens forbud mod indrejse fra syv muslimsk-beboede lande bliver ophævet.
 • Annullering af Trumps beslutning om at gøre det til en prioritering at deportere kriminelle migranter.
 • Opførelsen af en grænsemur mellem USA og Mexico bliver stoppet ved at afslutte en national nødretstilstand, som blev brugt til at finansiere muren.

Følg dekreterne op!

C.J. Atkins fra USA's Kommunistiske Parti (CPUSA) mener, at Bidens dekreter skal følges op af andre.

– Amerikansk kapitalisme står over for flere kriser – coronapandemien, økonomisk depression og den fortsatte trussel fra tilhængere af hvidt herredømme og fascistiske bevægelser, tilskyndet og mobiliseret af Trump.

>> LÆS OGSÅ: "Det er for nemt at kalde demonstranterne foran USA's kongres fascister"

– Det vil kræve kraftig handling fra Biden-administrationens side at håndtere alle kriser. Millioner af mennesker er arbejdsløse, og tusinder dør af covid-19 hver dag. Landet har ikke råd til, at Biden og Demokraterne går langsomt frem, siger C.J. Atkins til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jan. 2021 - 06:39   28. jan. 2021 - 06:40

USA

ah@arbejderen.dk
Her er Bidens nye dekreter

20. januar 2020 vedtog USA's præsident Joe Biden en række nye dekreter og instrukser. De gælder:

 • Tilslutning til den globale klimaaftale Parisaftalen.
 • Amerikanerne bliver bedt om at bære mundbind i 100 dage.
 • Mundbind er påkrævet i føderale bygninger og på føderale områder.
 • USA bliver atter medlem af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).
 • Biden ansætter en covid-19-koordinator.
 • Det midlertidige forbud mod udsættelser og tvangsauktioner bliver forlænget indtil minimum 31. marts.
 • Den midlertidige suspendering af afbetaling af studielån bliver forlænget indtil minimum 30. september.
 • Olierørledningen Keystone XL mellem USA og Canada stopper.
 • Yderligere 100 af Trumps tiltag på miljøområdet vil blive gennemgået.

Desuden har Biden vedtaget at:

 • Patriot-kommissionen, der fremmer "patriotisk uddannelse", bliver afskaffet.
 • Et nyt dekret skal forhindre diskriminering på arbejdspladsen på grund af seksuel orientering eller kønsidentitet.
 • Daca-ordningen, der tillader børn af illegale immigranter at blive midlertidigt  i USA, styrkes.
 • Trump-administrationens forbud mod indrejse fra syv muslimsk-beboede lande bliver ophævet.
 • Annullering af Trumps beslutning om at gøre det til en prioritet at deportere kriminelle migranter.
 • Opførelsen af en grænsemur mellem USA og Mexico bliver stoppet ved at afslutte en national nødretstilstand, som blev brugt til at finansiere muren.

Kilder: CNN, Bidens overgangshold

Joe Biden
 • Præsident for USA, tiltræder 20. januar 2021.
 • Navn: Joseph Robinette Biden Jr.
 • Født: 20. november 1942.
 • Parti: Det Demokratiske Parti.
 • Senator 1973-2009 i Delaware.
 • Vicepræsident 2009-2017.
 • Uddannet jurist.
 • Har sammen med sin hustru en formue på ni millioner dollars, anslår Forbes.