18 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 7 °C

USA's senat godkender ny spionchef

Vagtskifte i CIA

USA's senat godkender ny spionchef

USA's Senat godkendte torsdag Gina Haspel som ny direktør for CIA, på trods af at hun har stået i spidsen for tortur i et hemmeligt CIA-fængsel i Thailand.

FOTO: Central Intelligence Agency
1 af 1

USA's spioner i CIA har fået en ny chef med Senatets godkendelse af Gina Haspel i torsdags.

Afstemningen i Senatet var snæver. 54 stemte for, mens 45 senatorer stemte imod.

Hun var indstillet til posten af præsident Donald Trump, efter han havde udnævnt CIA's hidtidige direktør Mike Pompeo til ny udenrigsminister

Gina Haspel er kontroversiel, fordi hun tidligere var chef for et hemmeligt fængsel, som CIA drev i Thailand. Her blev en række fanger tortureret, blandt andet med det såkaldte waterboarding. Gina Haspel gav i 2005 ordre til at destruere alle beviser for denne tortur. 

Afstemningen i Senatet var snæver. 54 stemte for, mens 45 senatorer stemte imod. Godkendelsen blev kun sikret, fordi seks demokratiske senatorer stemte for, mens to republikanske senatorer stemte imod. 

Forinden havde Gina Haspel som vicedirektør i CIA haft afgørende indflydelse på, hvad medlemmerne af Senatet fik af oplysninger om hendes baggrund, hvilket blev kritiseret af en række senatorer, samt organisationer som Amnesty International. 

– Denne udnævnelse viser, at vi intet har lært af et årti med en skammelig politik, der lag på lag fjernede menneskelig værdighed og frihed, og underminerede international ret, sagde Daphne Eviatar fra Amnesty efter udnævnelse. 

19. maj. 2018 - 08:18   19. maj. 2018 - 21:04

USA

rj@arbejderen.dk