01 Mar 2021  

KBH: Let skyet, 8 °C

USA's politi bruger oftere vold mod progressive end mod højrefløjen

Nye tal fra USA

USA's politi bruger oftere vold mod progressive end mod højrefløjen

Ifølge nye tal angriber politiet i USA progressive aktivister mere end tre gange så hyppigt som højreorienterede demonstranter. Det er især gået ud over Black Lives Matter.

Siden april 2020 er 511 venstreorienterede protester blev antastet af voldeligt politi. Her arresteres demonstrant mod Donald Trump i Washington den 31. januar 2020.
FOTO: Elvert Barnes/CC 2,0
1 af 1

Nye tal fra amerikanske forskere viser, at politistyrken i USA er tre gange mere tilbøjelig til at anvende magt mod venstreorienterede demonstranter end mod de højreorienterede.

Jeg har været til mange protes-ter, hvor politiet be-handler højrefløjen som venner, mens de angriber venstreorienterede.
David Rovics, sanger og blogger

Uanset om protesterne var fredelige eller voldelige.

Tal fra forskere

Forskere ved Princeton University i delstaten New Jersey har oprettet en database, kaldet US Crisis Monitor, og samarbejdet om projektet med ngo'en Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) og sammenkørt tallene.

>> LÆS OGSÅ: Bag om Trumps føderale oprustning mod Black Lives Matter

Tallene kommer i kølvandet på især ekstremt højreorienterede gruppers invasion af USA's kongresbygning på Capitol Hill den 6. januar. Her greb politistyrken ikke ind med samme kraft som sidste sommer, da Black Lives Matter-demonstranter blev mødt med omfattende brug af tåregas, gummikugler, peberspray og slag.

Tallene kommer også få dage før højreekstreme gruppers planlagte marcher til de fleste lokale parlamenter i delstaterne op til indsættelsen af Joe Biden som præsident på onsdag den 20. januar.

>> LÆS OGSÅ: Donald Trump vil indsætte hæren mod oprøret i USA

Angriber hyppigere

Forskerne fra ACLED og Princeton sammenlignede procentdelen af alle demonstrationer organiseret af venstreorienterede og højreorienterede grupper, som resulterede i politiets magtanvendelse.

For de venstreorienterede demonstrationers vedkommende var det omkring 4,7 procent af protesterne, mens det for højreorienterede demonstrationer var omkring 1,4 procent. Dermed var politiet omkring tre gange mere tilbøjelig til at bruge magt mod venstreorienterede end mod højreorienterede protester.

Konkret viser tallene fra Princeton University, at siden april 2020 er 511 venstreorienterede protester blev antastet af voldeligt politi.

Mens blot 33 højreorienterede protester er blevet antastet af voldeligt politi, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Politiet brutale

"Jeg kan fuldstændig bekræfte tendensen i tallene. Jeg har været til mange protester, hvor politiet behandler højrefløjen som venner, mens de angriber venstreorienterede, uanset hudfarve eller køn", skriver aktivisten, bloggeren og protestsangeren David Rovics fra Portland på USA's vestkyst til Arbejderen på Messenger.

Han har deltaget i hundredvis af protester, hvor venstrefløjen for eksempel har protesteret mod højreorienterede. Men også i demonstrationer imod politidrab.

Black Lives Matter

Black Lives Matter har mellem 1. april sidste år og 8. januar i år gennemført i alt 10.863 protester, anfører forskerne fra Princeton University. Her har politiet grebet til anholdelser eller lignende indgreb i ni procent af tilfældene.

Men under 2295 højreorienterede protester i perioden er det kun kommet til anholdelser eller lignenede indgreb i fire procent af tilfældene.

Vold eller ikke-vold?

Forskerne fra Priceton og ACLED har også set på, om protesterne har været fredelige, før politiet greb ind. 

I 94 procent af tilfældene var Black Lives Matter-demonstrationerne fredelige, før politiet greb ind. Det til trods for at Donald Trump beskyldte Black Lives Matter for at udøve vold og hærværk. 

96 procent af de højreorienterede protester var også som udgangspunkt fredelige.

>> LÆS OGSÅ: Havnearbejdere strejker mod racistisk politibrutalitet i USA

Når forskerne sammenligner tallene for fredelige venstreorienterede protester med højreorienterede protester, hvor demonstranter ikke deltog i nogen form for vold, hærværk eller plyndring, var politiet 3,5 gange mere tilbøjelige til at bruge magt mod venstreorienterede demonstranter. 

– Tallene indikerer, at politiet reagerer meget mere aggressivt mod Black Lives Matter og venstreorienterede protester end mod højreorienterede demonstrationer. Dette gælder selv mod venstreorienterede demonstrationer, hvor demonstranter ikke udøver vold eller destruktiv adfærd – hvilket tyder på, at politiets tilgang til forskellige typer demonstrationer ikke kun handler om demonstrantens opførsel, siger dr. Roudabeh Kishi, leder af ACLED til det amerikanske magasin Newsweek

Venstreorienterede ikke overraskede

Aktivister fra Black Lives Matter, fredsbevægelsen og andre bevægelser er ikke overraskede over de nye data fra ACLED og Princeton.

William J. Barber, der er en af lederne af den pacifistisk indstillede sociale protestbevægelse Poor People's Campaign, skriver på Twitter:

"Vores bevægelse er gang på gang blevet mødt med anholdelser, når vi var deltagere i ikke-voldelige protester, for eksempel bad vi, sang og marcherede fredeligt."

Han har lagt en video på Youtube, som viser, hvordan politiet tydeligt forskelsbehandler Poor People's Campaign og de højreorienterede grupper.

Nyhedsportalen commondreams.org skriver, at politiet ikke bare angriber venstreorienterede demonstranter oftere, men visse dele af politiet har også aktivt samarbejdet med nynazistiske grupper og andre højreekstreme imod antiracistiske demonstranter.

Forbundpolitiet FBI har gentagne gange rapporteret om en betydelig tilstedeværelse af tilhængere af hvidt overherredømme i politikorpset i USA.
 
Journalister og uskyldige tilskuere er også blevet brutalt angrebet af politiet ved eller nær venstreorienterede demonstrationer, skriver commondreams.org.

Hvem er højre og venstre?

Med begrebet venstreorienterede protester sigter forskerne ikke kun på Black Lives Matter-demonstrationer, men også på pro-Biden-demonstrationer; protester fra venstreorienterede grupper som Abolish Ice, NAACP eller Democratic Socialists of America samt protester arrangeret af antifascistiske eller venstreorienterede aktivistgrupper.

>> LÆS OGSÅ: Højreekstremister har infiltreret politiet i USA

Med begrebet højreorienterede sigter forskerne på de omfattende demonstrationer for Trump og for politikorpset, herunder ”Blue Lives Matter”, demonstrationer mod coronarestriktioner samt protester, der involverede tilhængere af QAnon-konspirationsteorien, med "Save our Children"-demonstrationerne og "Stop the Steal"-protesterne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jan. 2021 - 06:46   19. jan. 2021 - 06:48

USA

ah@arbejderen.dk
Racistiske politiovergreb i USA 2020
  • Politiet i USA dræbte 1099 mennesker i 2019. 264 af dem var sorte. Det svarer til 24 procent. Sorte udgør 13,6 procent af USA's befolkning, mens hvide udgør 63 procent, og latinoer udgør 15 procent.
  • I Minneapolis, hvor George Floyd blev kvalt, er omkring 60 procent af de dræbte ofre for politivold fra det sorte samfund.
  • Mellem 2016-2018 udgjorde latinoer i delstaten Californien 39 procent af befolkningen, men var offer for 46 procent af politiets dødelige nedskydninger.
  • Siden 2015 er kun 98 betjente blevet arresteret.
  • Heraf er 35 blevet dømt for en forbrydelse – ofte en mindre lovovertrædelse som drab eller uagtsomt manddrab.
  • Kun tre betjente er blevet dømt for mord. 31 er blevet frikendt, 10 sager er frafaldet. 
  • En sort person har fem gange større risiko for at blive stoppet uden årsag end en hvid person.

Kilder: New York TimesCalMatters og NAACP