10 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

USA's plan for Det Nye Palæstina

Israel får alt, palæstinenserne intet

USA's plan for Det Nye Palæstina

Bosættelser på palæstinensisk område skal indlemmes i Israel og forbindes. Det betyder et tab på 60 procent af Vestbredden for palæstinenserne, der skal "beskyttes" af Israels hær. Sådan lyder en del af "Århundredets plan for Mellemøsten", som om kort tid bliver fremlagt af Donald Trumps regering.

Endnu en aftale er på vej. Senest underskrev USA og Israel den 25. marts 2019 en aftale om, at USA fremover anerkender Israels suverænitet over de syriske Golan-højder.
FOTO: Shealah Craighead/CC 3.0
1 af 1

– Denne plan fra USA bliver kaldt "Århundredets Mellemøstplan". Men det eneste den gør er at dømme palæstinenserne til uendelig apartheid.

Sådan beskriver den britiske mellemøstekspert Jeremy Wildeman fra University of Bath den plan, som USA er på trapperne med.

Det er det israelske dagblad Israel Hayom, der den 7. maj – efter eget udsagn – lækker store dele af planen, som USA har arbejdet på i to år.

 • Hovedindholdet af planen er, at de israelske bosættelser på Vestbredden skal indlemmes i staten Israel og få lov til at vokse sammen. Palæstinenserne taber 60 procent af Vestbredden.
 • USA foreslår, at Det Nye Palæstina kommer til at bestå af resten af Vestbredden og Gaza og vil blive bundet sammen af en 30 meter høj bro.
 • Desuden vil Det Nye Palæstina ikke komme til at få sin egen hær, men skal indgå en aftale med den israelske hær om at forsvare den palæstinensiske befolkning.

Det er blot tre af punkterne i planen.

Endelig plan fremlægges snart

I lang tid var det usikkert, om en sådan plan overhovedet eksisterede, men tidligere i år udtalte Trumps svigersøn og seniorrådgiver Jared Kushner, at den var klar. Den bør offentliggøres i den nærmeste fremtid, sagde han.

>> LÆS OGSÅ: Trumps toprådgiver får millionstøtte fra Israel

Ifølge mellemøsteksperten Hassan Nafaa, professor i statsvidenskab ved universitetet i Kairo, Egypten, venter USA kun på, at Israels premierminister Benjamin Netanyahu får dannet en ny regering efter valgsejren i april.

– Når dét sker, vil "århundredets plan" – der giver alt til Israel og ingenting til Palæstina – blive lagt frem, spår Hassan Nafaa overfor det norske dagblad Klassekampen.

I forvejen har USA anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad. Spørgsmålet om Østjerusalem, som palæstinenserne ellers kræver som hovedstad, bliver dermed helt udenfor denne århundredets aftale, tilføjer han.

Desuden har USA afvist palæstinensernes krav om, at alle flygtningene har ret til at vende hjem til Palæstina.

Golfstater betaler gildet

Ifølge mediet Israel Hayom – der er ejet af den fremtrædende zionist og Trump-ven Sheldon Adelson – indeholder "Århundredets plan" en række andre vigtige punkter:

 • Egypten skal leje jord til lufthavne og industrier, hvor palæstinensere kan arbejde, men ikke bo. Egypten har ikke kommenteret kravet.
 • Kina skal bygge den 30 meter høje bro, der skal forbinde Vestbredden og Gaza. Det er også Kina, der skal finansiere halvdelen af projektet. Kina har heller ikke kommenteret planen officielt.
 • Hamas skal nedlægge våbnene og overlade dem til Egypten. Hamas' ledere skal også give afkald på private våben, men vil fortsat modtage løn som militærledere.
 • Oprettelsen af Det Nye Palæstina finansieres for 70 procents vedkommende af golfstaterne – blandt andre Saudi-Arabien og Qatar.
 • USA finansierer 20 procent af Det Nye Palæstina.
 • EU finansierer 10 procent af Det Nye Palæstina. Det er uklart, om dette er godkendt af EU.

Tidligere har der ifølge det israelske netmedie Debka.com floreret rygter om, at USA's plan indeholdt punkter om, at Vestbredden og Jordan skal indgå i et statsforbund, mens at Abu Dis øst for Jerusalem skulle være ny palæstinensisk hovedstad.

Stadig israelske overherredømme

​Reaktionerne på de dele af planen, som blev lækket den 7. maj, er allerede voldsomme:

"Trump-administrationen støtter Israels krænkelse af palæstinensernes nationale rettigheder og menneskerettighederne", skriver den palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat i et tweet.

– De lækkede detaljer om Trump-administrationens århundredesplan viser, at den hverken betyder stop for israelsk overherredømme eller et stop for landets koloniseringspolitik i Palæstina, siger Jeremy Wildeman til den tyrkiske TV-station TRT World.

Omvendt er den israelske regering begejstret, selv om planen ikke officielt er offentliggjort.

– Jeg ved, at Trump-administrationen søger at sikre Israels sikkerhed i generationer frem, siger Benjamin Netanyahu ifølge israelske Ynet News.

>> LÆS OGSÅ: Højrefløj hetzer mod palæstinenserne

I december, før sin fratræden, udtalte USA's FN-ambassadør Nikki Haley sig særdeles positivt om planen:

– Mens Israel kommer til at tage større risici, kommer palæstinenserne til at høste store fordele. Planen er valget mellem en håbefuld fremtid, der gør op med fortidens gamle og urealistiske krav, og så en særdeles mørk fremtid, der er præget af fastlåste forhandlinger, sagde hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. maj. 2019 - 08:28   21. maj. 2019 - 10:48

Palæstina

ah@arbejderen.dk
USA's mellemøstplan

USA's nye plan for Mellemøsten er delvist lækket. Blandt elementerne er:

 • De israelske bosættelser på Vestbredden skal indlemmes i staten Israel og få lov til at vokse sammen.
 • Palæstinenserne mister 60 procent af Vestbredden.
 • "Det Nye Palæstina" skal omfatte resten af Vestbredden og Gaza, der skal bindes sammen af en 30 meter høj bro, betalt af Kina.
 • "Det Nye Palæstina" vil ikke få sin egen hær, men skal indgå en aftale med den israelske hær om at forsvare den palæstinensiske befolkning.
 • Egypten skal leje jord til lufthavne og industrier, hvor palæstinensere kan arbejde, men ikke bo. 
 • Hamas skal nedlægge våbnene og overlade dem til Egypten.
 • Hamas' ledere skal også give afkald på private våben, men vil fortsat modtage løn som militærledere.
 • Planen skal finansieres af golfstaterne med 70 procent, mens 30 procent finansieres af EU og USA.

Kilde: Debka.com, Israel Hayom